Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

215 resultaten


ID: 302586 | Landschappelijk element

Linde als vredesboom

Gijzegem-Dorp (Aalst)
Ten noordwesten van de kerk staat op het kerkhof de vredesboom die in 1919, bij het einde van de Eerste Wereldoorlog, werd geplant. Het is een zilverlinde met een stamomtrek van 321 cm (2016). Op het moment van de inventarisatie werd vastgesteld dat de kruin op een hoogte van 3 meter hoog was afgebroken. De resterende stam loopt opnieuw uit en heeft mogelijks nog voldoende kracht om het verdere bestaan van de vredesboom te verzekeren.


ID: 130407 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Hofstade-Dorp (Aalst)
De vrijheidsboom bevindt zich op het dorpsplein van Hofstade, tegen de kerkhofmuur aan de westzijde nabij de toegang tot de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Volgens het ‘Liber Memoralis’ werd de boom op 22 november 1918 geplant, na de negenurendienst voor de gesneuvelde soldaten.


ID: 300302 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

De Plaats (Aalter)
De vredesboom van Knesselare dateert uit 1919. De boom werd midden tussen het gemeentehuis en de kerk geplant, met een ijzeren afsluiting er rond. De gekandelaarde linde, omtrek 236 cm, staat nu op een verdichte plek en zonder hek.


ID: 305809 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Ijzeren Hand, Rozestraat (Aalter)
Op het pleintje op de hoek van de Rozestraat en de Ijzeren Hand staat een linde. Op deze locatie is in 1919 een vredesboom aangeplant. De huidige linde is een heraanplanting uit ca. 1930.


ID: 130417 | Landschappelijk element

Moerascipres als vredesboom

Lodorp (Aalter)
Het dorpspleintje ten zuiden van de kerk werd aangelegd op het voormalige kerkhof. Op dit pleintje werd na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog een herdenkingsboom geplant, het werd een moerascipres. Inmiddels is hij flink uit de kluiten gewassen en heeft hij een stamomtrek van meer dan 327 cm (gemeten in 2001).


ID: 133110 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Grote Markt (Antwerpen)
Op de Grote Markt van Antwerpen werd naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de bevrijding van Antwerpen een vredesboom geplant. Het plantvak is met vier kettingpalen afgeboord en voorzien van een bronzen bord met tekst. Deze boom is een nog jonge opgaande linde. Op de plaats waar nu de bronzen Brabofontein staat, heeft tot 1882 de vrijheidsboom gestaan die na de Franse revolutie werd geplant.


ID: 130558 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vrijheidsboom

Heilig Hartstraat (Antwerpen)
Het pleintje voor de Sint-Willibrorduskerk wordt gedomineerd door een imposante opgaande bruine beuk. De beuk stond oorspronkelijk waarschijnlijk in de afgesloten tuin van de pastorie wat zijn groeikracht en ontwikkeling verklaart. Gezien zijn standplaats en omvang is het mogelijks een vrijheidsboom van 1830 of 1789.


ID: 305873 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Marktplein (Ardooie)
Centraal op het Marktplein in Ardooie, in het verlengde van de Kortrijksestraat, staat een jonge Hollandse linde (Tilia europaea). Deze boom is in februari 2016 geplant, ter vervanging van de oorspronkelijke vrijheidsboom. De oorspronkelijke vrijheidsboom was wegens ouderdom volledig verrot en werd aldus gerooid en vervangen door deze linde. De boom herdenkt de onafhankelijkheid van België (1830).


ID: 306489 | Landschappelijk element

Opgaande beuk en acacia als herdenkingsboom 75 jaar België

Marktplein 23 (Ardooie)
In de voortuin van de pastorie van Ardooie staan twee opgaande bomen, welke zijn aangeplant ter herdenking aan het 75-jarig bestaan van België.


ID: 76128 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Vredesboom en oorlogsmonument

Boekhoutedorp (Assenede)
Oorlogsmonument en herdenkingsboom, aangeplant en opgericht in 1920 ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De boom werd in 2009 geveld en vervangen door een jong exemplaar.