280 resultaten
ID: 208860 | Bouwkundig element
Noordstraat 70 (Koekelare)
Lage arbeiderswoning uit begin 19de eeuw. Vrijstaande eik langs de straat.
ID: 208896 | Bouwkundig element
Pereboomstraat 5 (Koekelare)
Vroeg 19de-eeuwse hoeve op oudere site. Bestaande uit een boerenhuis, nutsgebouw en aaneengeschakelde stal- en schuurvolumes. Begraasd erf. Toegankelijk via een verharde oprit afgesloten door een hek in buisstaal en gemarkeerd door twee oude paardenkastanjes.
ID: 132486 | Landschappelijk element
Portweg 6 (Koekelare)
Een zwaar ontwikkelde lindeboom staat bij de erftoegang van de herenhoeve Blauwhof. Deze welkomstlinde is bovendien ingeplant bij de zuidwestgevel van de dwarsschuur en functioneert er als schermbeplanting. De imposante boom is een zomerlinde en heeft een stamomtrek van 337 cm (2013), een totale hoogte van 18 m en een kruindoormeter van 21 m.
ID: 208723 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Puydsarmoede 8 (Koekelare)
Ten westen van het erf, bakhuis waarvan het volume reeds aangeduid is op de atlas van circa 1846. Witgeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak, lager ovenhuisje. In de noordgevel, openingen, mogelijk bedoeld voor duiven. Erfbeplanting met welkomstbomen.
ID: 306204 | Bouwkundig element
Groeningenlei 119 (Kontich)
Hoeve met losstaande bestanddelen, gelegen binnen nagenoeg rechthoekige omwatering. Bereikbaar langs aardeweg met merkwaardige eik op hoek met Groeningenlei.
ID: 91278 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Barisdamstraat 24 (Kortemark)
Gaaf bewaarde hoevesite gelegen binnen een uitzonderlijke weideomgeving, in de Handzamevallei. Door de specifieke beplanting is de hoeve sterk oriënterend aanwezig in het open landschap van de Handzamevallei. De omwalde motte (opperhof) met boerenhuis is achterin gelegen tegenover de straat. Het neerhof met schuur en stalling is ten noordoosten daarvan gelegen. Het microreliëf ten westen van het boerenhuis verwijst naar de vroegere site met opper- en neerhof binnen een achtvormige omwalling.
ID: 91168 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Gouden-Hoofdstraat 41 (Kortemark)
Hoeve met 19de-eeuwse kern. Lindes met Mariakapelletje en ijzeren hek bij de erfoprit. Verspreide opstelling rondom deels begraasd erf. Het nu verbouwde boerenhuis en het stalletje rechts van het huis zijn als dusdanig reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Het stalletje links aansluitend bij het huis en de vrijstaande schuur haaks hierop dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw.
ID: 91208 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hazewindstraat 2 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve. Linde met Mariakapelletje en ijzeren hek bij de erftoegang, meidoornhaag. De hoevesite is alsdusdanig reeds aangeduid met losse bestanddelen, L-vormig rondom het erf opgesteld, op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Het boerenhuis is nog deels 19de-eeuws, de overige gebouwen dateren uit de wederopbouwperiode na de Eerste Wereldoorlog.
ID: 91229 | Bouwkundig element
Kronevoordestraat 59 (Kortemark)
De ruime walgrachtstructuur gaat terug tot de late middeleeuwen, bij de wederopbouw van de jaren 1920 werd de vooroorlogse inplanting van boerenwoning en stal behouden.
ID: 91019 | Bouwkundig element
Lauwstraat 2 (Kortemark)
Kleine 19de-eeuwse hoeve, als site reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Linde met Mariakapelletje bij de erftoegang (tweede linde gekapt). Gemengde haag van meidoorn en hulst, boomgaard.