Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

774 resultaten


ID: 82294 | Bouwkundig element

Godshuis de Fontaine

Zwarteleertouwersstraat 68-72 (Brugge)
Gesticht in 1636 door Graaf Paul-Bernard de Fontaine en zijn echtgenote Anna de Raggicourt en uitgevoerd onder leiding van ridder J. Parmentier, tot 1914 bestemd voor twaalf soldaten die onbekwaam waren hun dienst uit te oefenen ofwel bij ontstentenis, voor bejaarden in nood. Haast rechthoekig perceel, afgesloten door bakstenen muur waarin doorgang, bekroond door gevelsteen met inscriptie en het wapen van de Fontaine. Gemeenschappelijke middentuin met banken en onder meer smeedijzeren armpomp. Aan zuidoostzijde, langwerpig hoofdgebouw van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; in het zuidwesten, een vooruitspringende kapel, geflankeerd door twee breedhuisjes van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken.


ID: 44513 | Bouwkundig element

Pomp

Dries (Buggenhout)
Rechts van de driekapel werd in 1933 een gemeentelijke waterpomp geplaatst. De pomp bestaat uit een rechthoekig gecementeerde en nu witgeschilderde blok op gepikte sokkel onder een gebogen dekplaat. De voorzijde is voorzien van een ijzeren sproeier.


ID: 306632 | Landschappelijk element

Dries

Dries, Lijneveldstraat, Vekenstraat (Buggenhout)
Het centrum van de gemeente Opdorp wordt volledig bepaald door het circa 2 ha grote, driehoekige, begraasde en voornamelijk met linden beplante dorpsplein, vanouds zogenaamd "den driesch".


ID: 87625 | Bouwkundig element

Hoeve

Genthof 14A (Buggenhout)
Hoeve met losstaande bestanddelen, ingeplant in U-vorm met ijzeren toegangshek tussen vierkante pijlers met dekplaat. Een tweede hek aan vierkante gemetste pijlers met dekplaat en bolornament en een bakstenen muur scheiden het hoevetje van het kasteeldomein. Boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in kern opklimmend tot circa 1800.


ID: 44591 | Bouwkundig element

Landhuis Verhavert Stede met tuin

Maricolenweg 36 (Buggenhout)
Achterin, nog grotendeels binnen een rechthoekige omgrachting ingeplant landhuis, gebouwd in 1660 op de plaats van de abdijhoeve van de curtis, het bedrijfscentrum van Affligem. Oorspronkelijk gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen, vermoedelijk begin 18de eeuw uitgebreid met twee traveeën.


ID: 78673 | Bouwkundig element

Drinkwaterpomp

Haringmarkt (Damme)
Reeds in de 13de eeuw (1269) wordt, omwille van het brakke grondwater door de aanwezigheid van zeewater, een loden pijp aangelegd om drinkwater uit de vijvers van het kasteel van Male naar Damme te leiden. Eind 19de-begin 20ste eeuw wordt de huidige pomp geplaatst aan de zuidzijde van het plein. Gietijzeren handpomp waarvoor natuurstenen getraliede opvangbak.


ID: 78879 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Heitegemstraat 19 (Damme)
Laag eind-19de-eeuws woonstalhuis, witgeschilderde baksteenbouw onder mank zadeldak (Vlaamse pannen, nok haaks op straat). Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters. Erfgevel met pomp en gemetselde waterput, gekasseide stoep.


ID: 78707 | Bouwkundig element

Waterpomp 't Zeugsken

Kerkstraat (Damme)
Waterpomp " 't Zeugsken" daterend uit de 19de eeuw en geplaatst tegen de uiterste rechtse penant van het huis nummer 38. Reeds in de 13de eeuw (1269) wordt, omwille van het brakke grondwater door de aanwezigheid van zeewater, een loden pijp aangelegd om drinkwater uit de vijvers van het kasteel van Male naar Damme te leiden (zie Vivenkapelle, Pijpeweg).


ID: 78706 | Bouwkundig element

Herberg De Hertog van Brabant

Kerkstraat 38 (Damme)
Half vrijstaand breedhuis met neoclassicistische inslag. Eén van de grootste en meest beklante herbergen in Damme circa 1900. Vermoedelijk teruggaand op oudere middeleeuwse bebouwing, zie breedhuis weergegeven op stadsplannen van Marcus Gerards (1562) en J. Blaeu (1649). Huidig groot volume reeds aangeduid op primitief kadasterplan (1834). Verankerde en witgekalkte baksteenbouw met lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak


ID: 78889 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Koolkerkesteenweg 60 (Damme)
Begin-19de-eeuwse woning in het gehucht Pereboom, boerenwoning van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, met aansluitend een hele lage aanbouw onder half schilddak. Rechthoekige muuropeningen met bewaard groen geschilderd 19de-eeuws schrijnwerk, beluikte vensters. Bewaarde pomp.