2785 resultaten
ID: 88863 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hof Van Straeten 1 (Jabbeke)
Domein "Hof van Straeten", oorspronkelijk de residentie van de invloedrijke Heren van Straten, die in de 12de eeuw een burcht lieten bouwen ten noorden van de kerk van Varsenare en van daaruit een erg belangrijke heerlijkheid uitbouwden. Nu nog bestaande uit een omwald, en door hekkens tussen mooie neoclassicistische, hardstenen pijlers afgesloten parkdomein met centrale onregelmatige vijver, een woning uit 1971 op de fundamenten van het 19de-eeuwse kasteeltje en verbouwde resten van de bijgebouwen als de oranjerie, de ijskelder en het koetshuis.
ID: 88836 | Bouwkundig element
Mosselstraat (Jabbeke)
Betonnen bunkers, wellicht uit de Tweede Wereldoorlog, verspreid in een weiland ten zuiden van een visvijver. Het zijn relicten van de sterke aanwezigheid van het Duitse leger in Jabbeke tijdens de twee wereldoorlogen.
ID: 88755 | Bouwkundig element
Parkweg (Jabbeke)
De Stationsstraat wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een (voormalige) kazerne, teruggaand op het militaire park dat tijdens de Eerste Wereldoorlog ten zuiden van het station door het Duitse leger werd opgetrokken.
ID: 88844 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sarkoheemstraat 15 (Jabbeke)
Voormalige pastorie van de parochie, opgetrokken in 1871 in een eenvoudige neogotische stijl. Opvallend gebouw met deels ommuurde voortuin en mooie achterliggende tuin.
ID: 216786 | Bouwkundig element
Stationsstraat (Jabbeke)
Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van een Duits geniepark. Vanaf januari 1917 werd bij Jabbeke een 'Reserve-Pionierpark' ingericht voor de 'Gruppe Nord'.
ID: 216787 | Bouwkundig element
Stationsstraat (Jabbeke)
Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, opgericht als onderdeel van een Duits geniepark. Vanaf januari 1917 werd bij Jabbeke een 'Reserve-Pionierpark' ingericht voor de 'Gruppe Nord'. Van hieruit werden bouwmaterialen, voorraden en munitie verspreid naar kleinere 'Pionierparke' dichter bij het front.
ID: 135077 | Landschappelijk geheel
Berg, Kampenhout (Kampenhout), Machelen (Machelen), Melsbroek, Perk, Steenokkerzeel (Steenokkerzeel), Peutie (Vilvoorde)
Dit gebied is gelegen nabij de dorpskernen van Melsbroek en Perk op het grondgebied van de gemeenten Steenokkerzeel, Kampenhout, Vilvoorde en Machelen. Het westelijk deel van dit landschap wordt ingenomen door het Floordambos met zijn bijzondere vegetatie verbonden aan basische laagveenmoerassen, die ten noorden van de Maas als zeldzaam mag worden beschouwd. De bossen Helebos en Torbroekbeek; de kastelen en domeinen van Ravaart, Huinhoven, Snoy, Ribeaucourt en de hoeven Hof ten As en Hof te Veaux vervolledigen het gebied.
ID: 39848 | Bouwkundig element
Terloonststraat 22 (Kampenhout)
Voormalige hoeve Ter Loonst, eertijds leen van de heerlijkheid Stalle, heden omgracht kasteeltje daterend uit de 15de en 16de en 17de eeuw met dienstgebouwen uit de 18de eeuw.
ID: 135072 | Landschappelijk geheel
Ramsdonk (Kapelle-op-den-Bos), Londerzeel (Londerzeel)
Het kasteel van Houtem ligt ten westen van Kapelle-op-den-Bos in de relictzone van de Klein-Brabantse Molenbeken. Een oudere kern gaat aan de kasteelsite vooraf: het hof van Houtem, een leen van de heren van Grimbergen (1180). De omgeving van het kasteel onderging weinig wijzigingen gedurende de laatste honderd jaar en vormt met haar dreven een prachtig landschappelijk ensemble. Akkers en weiden bezitten nog veel perceelsrandbegroeiingen.
ID: 39814 | Bouwkundig element
Kasteel 1-5 (Kapelle-op-den-Bos)
U-vormig waterkasteel waarvan de funderingen opklimmen tot de 12de eeuw, en die zeker de begrenzing geven van het 17de-eeuwse gebouw, doch het huidig algemeen uitzicht resulteert van de restauraties uit de 19de en 20ste eeuw. De hoeve werd eveneens in de 19de en 20ste eeuw aangepast. Beide constructies zijn gelegen in een groot, omgracht domein met fraai park en dreef.