Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1994 resultaten


ID: 305229 | Landschappelijk element

Kwartjesboom

Mgr. Kerkhofslaan (Riemst)
De opgaande linde zogenaamd ‘Kwartjesboom’ van Val-Meer (Riemst) is een opgaande winterlinde langs een holle weg ten oosten van Meer. Een gekend toponiem in de onmiddellijke omgeving is ‘Op het Peutje’. De boom met opgespijkerd kruis staat in een weide langs de zuidrand van de weg, bij een kruispunt van veldwegen dat opgeheven werd bij de ruilverkaveling Riemst, afgewerkt in 1965.


ID: 131561 | Landschappelijk element

Opgaande linde als kruispuntboom

Oudeweg (Riemst)
In de onmiddellijke omgeving van de Heilig-Grafkapel bevindt zich een 24 meter hoge Hollandse linde (tilia x europaea). Bovendien markeert de boom ook het kruispunt van de Kapelstraat met de Muizenberg. De boom is mede door zijn omvang een markant object in de regio.


ID: 133246 | Landschappelijk element

Beeldbepalende notelaar

Oudeweg 4 (Riemst)
In de tuin bij een woning Oudeweg 4 staat een mooi ontwikkelde okkernoot. In het straatbeeld is hij beeldbepalend.


ID: 131559 | Landschappelijk element

Grensboom Beurebeumke

Rukkelingenweg (Riemst)
Deze witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) is een echte grensboom. Zo staat hij pal op de taalgrens, de grens tussen de provincies Luik en Limburg en op de grens dus drie dorpen: Riemst, Boirs en Roclenge-sur-Geer. Doordat de boom ook op het hoogste punt van Limburg staat, 151 meter TAW, vormt hij een herkenningspunt voor heel de regio.


ID: 46800 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapelberg en kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Achtel 52 (Rijkevorsel)
Hooggotische kapel onder leien zadeldak met dakruiter met ingesnoerde naaldspits, smeedijzeren kruis en klokje, gebouwd op een kunstmatige berg met grasveld en bomenbestand van eik, beuk en linde.


ID: 300134 | Landschappelijk element

Apenbomen bij gemeentehuis van Rijkevorsel

Molenstraat 5 (Rijkevorsel)
Voor het gemeentehuis van Rijkevorsel langs de Molenstraat bevindt zich een uitzonderlijk grote apenboom (Araucaria araucana).


ID: 23413 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Claeyssens kapel met opgaande linde

Claeyssensstraat, Hooistraat (Roeselare)
Kapel volgens gevelsteen gebouwd in 1902. Rechthoekig bakstenen gebouw met driezijdige sluiting; afdekking door middel van afgewolfd zadeldak, beschaduwd door linde.


ID: 23881 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Neoclassicistisch herenhuis met tuin

Hendrik Consciencestraat 59 (Roeselare)
Herenhuis in neoclassicistische stijl gebouwd circa 1880 in opdracht van cichoreihandelaar en brouwer C. Van Canneyt. In de tuin onder meer bewaarde serre, merkwaardige Japanse notelaar en bruine beuk. Tuin omgeven door bakstenen tuinmuur.


ID: 23414 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige Kruisverheffing

Izegemseaardeweg 1 (Roeselare)
Parochiekerk Heilige Kruisverheffing. Voorheen de Sint-Germanuskerk. Georiënteerd bedehuis. De in 1608-1628 herbouwde laatgotische pseudo-hallenkerk met kruisingstoren werd in 1786-1788 vergroot en kreeg in 1830 rondboogvensters. In 1923-1925, na verwoesting in de Eerste Wereldoorlog, heropbouw naar ontwerp van architect Louis Verstraete (Izegem), als gotische hallenkerk met dezelfde oriëntering, echter zuidwaarts opgeschoven met als gevolg een noordoostelijke inplanting van de toren. Ten noorden van de kerk, standbeeld voor militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen naar ontwerp van A. Alliet en Heilig Hartbeeld (1929).


ID: 23449 | Bouwkundig element

Herberg Het Paradijs

Lichterveldsestraat 1C (Roeselare)
Wederopgebouwde herberg van 1920 naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare), in een omhaagde tuin met oude rode beuken; ten westen, stalling uit de tweede helft van de 19de eeuw.