Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1987 resultaten


ID: 304148 | Landschappelijk element

Tien mammoetbomen in villatuin Scherpenberg

Scherpenberg (Ronse)
Tien mammoetbomen als relict uit een laat 19de- tot vroeg 20ste-eeuwse villatuin die werd aangelegd in de rand van het Scherpenbergbos en op de flanken van de Hotondberg. De mammoetbomen staan verspreid over de tuin, ze staan soms solitair, per twee of in grotere groepen bij elkaar. De bomengroep bestaande uit vijf mammoetbomen, aangeplant hoog op de helling en in de rand van het bos, is zéér beeldbepalend en bestaat uit bomen met stamomtrekken tot meer dan zes meter.


ID: 304149 | Landschappelijk element

Bruine beuken in villatuin Scherpenberg

Scherpenberg (Ronse)
Een laat 19de- tot vroeg 20ste-eeuwse villatuin werd aangelegd in de rand van het Scherpenbergbos en op de flanken van de Hotondberg. In de rand van het bos werd veel bruine beuk aangeplant, ook een aantal solitairen en een groep van drie bruine beuken geven de tuin een eigen karakter.


ID: 304151 | Landschappelijk element

Drie moeraseiken in villatuin Scherpenberg

Scherpenberg (Ronse)
Een laat 19de- tot vroeg 20ste-eeuwse villatuin werd aangelegd in de rand van het Scherpenbergbos en op de flanken van de Hotondberg. Drie mooi ontwikkelde moeraseiken met hun zeer kenmerkende horizontale gesteltakken zijn aangeplant in de rand van de tuin langsheen de Scherpenbergstraat.


ID: 304152 | Landschappelijk element

Tulpenboom in villatuin Scherpenberg

Scherpenberg (Ronse)
Een laat 19de- tot vroeg 20ste-eeuwse villatuin werd aangelegd in de rand van het Scherpenbergbos en op de flanken van de Hotondberg. De tulpenboom, aangeplant langs de Scherpenbergstraat, bijna in de hoek van tuin, behoort eveneens nog tot het plantenassortiment uit die periode.


ID: 304153 | Landschappelijk element

Dwergcypres in villatuin Scherpenberg

Scherpenberg (Ronse)
Een laat 19de- tot vroeg 20ste-eeuwse villatuin werd aangelegd in de rand van het Scherpenbergbos en op de flanken van de Hotondberg. Een dwergcypres maakt deel uit van het aangeplante bomenassortiment.


ID: 304154 | Landschappelijk element

Zilverspar in villatuin Scherpenberg

Scherpenberg (Ronse)
Een laat 19de- tot vroeg 20ste-eeuwse villatuin werd aangelegd in de rand van het Scherpenbergbos en op de flanken van de Hotondberg. Een zilverspar maakt deel uit van het aangeplante bomenassortiment.


ID: 304155 | Landschappelijk element

Blauwe Atlasceder in villatuin

Scherpenberg (Ronse)
Een laat 19de tot vroeg 20ste eeuwse tuin werd aangelegd bij een villa aan de rand van het Scherpenbergbos en op de flanken van de Hotondberg. Een blauwe Atlasceder maakt deel uit van het aangeplante bomenassortiment.


ID: 134766 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Puttenberg met park

Gasthuisstraat 1, Puttenberg 2 (Roosdaal)
Kasteelvilla en portierswoning, gebouwd in 1928 voor Joseph De Schepper naar ontwerp van Adrien Blomme in een uitgesproken neotraditionele stijl. Park van 3 hectare, aangelegd naar ontwerp van Jules Janlet rond een gedeeltelijk bebost, grotendeels landschappelijk met slechts enkele strakke elementen (oprijlaan); sterkt uitgewerkt toegangshek.


ID: 133301 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Mariagrot van Poelk met twee opgaande beuken

Grotstraat (Roosdaal)
De Mariagrot van Poelk is een van de oudste Lourdesgrotten van Vlaanderen en is gebouwd in het jaar 1876, dit is 18 jaar na de verschijning te Lourdes. De grot bestaat uit een met zandsteen gebouwde rotswand en een gemetste ruimte met tongewelf dat werd afgedekt met aarde. Wat nog rest van die oorspronkelijke aanplanting van na 1876, zijn twee opgaande beuken, waarvan de zwaarste een stamomtrek heeft van 375 cm.


ID: 131391 | Landschappelijk element

Reuzenlevensbomen bij veldkruis

Koning Albertstraat, Lombeekkeitse (Roosdaal)
Twee levensbomen werden aangeplant op een verloren hoekje bij een kruispunt en vormen er een historische eenheid met een wegkruis. Het geheel is er getuige van een diepgewortelde volksdevotie en een lange bedevaarttraditie. Beide bomen vormen een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving en vertonen een mooi representatieve vorm van de soort door hun hoge, piramidale groeivormen met onderaan een sterk verdikte stam.