Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1988 resultaten


ID: 131391 | Landschappelijk element

Reuzenlevensbomen bij veldkruis

Koning Albertstraat, Lombeekkeitse (Roosdaal)
Twee levensbomen werden aangeplant op een verloren hoekje bij een kruispunt en vormen er een historische eenheid met een wegkruis. Het geheel is er getuige van een diepgewortelde volksdevotie en een lange bedevaarttraditie. Beide bomen vormen een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving en vertonen een mooi representatieve vorm van de soort door hun hoge, piramidale groeivormen met onderaan een sterk verdikte stam.


ID: 40532 | Bouwkundig element

Kasteel Rokkenborch

Koning Albertstraat 132 (Roosdaal)
Landhuis van middeleeuwse oorsprong, aangepast in de 18de eeuw en na brand in de loop van de eerste helft van de 20ste eeuw heropgebouwd en gerestaureerd, huidig gebouw met complexe plattegrond, gelegen in beboomde park met vijver en bereikbaar via lang dreef met hekpijlers, tweede ingang in Koollochting met ronde toren en aanhorigheid.


ID: 300544 | Landschappelijk element

Opgaande beuk

Koning Albertstraat 205 (Roosdaal)
Hoog opgesleunde beuk vervult een beeldbepalende rol in het straatbeeld. De opgaande boom heeft een evenwichtige en mooi ontwikkelde kruin.


ID: 134767 | Landschappelijk element

Tuin van schoenfabriek De Proost

Ninoofsesteenweg 110 (Roosdaal)
Tuinrestant (45 are) bij een in 1947 gebouwde, in de jaren 1980 afgebroken schoenfabriek; in kleur en vorm gevarieerde bomengordel en struikbeplanting zonder zeldzame soorten.


ID: 134769 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Strijtem

Schilder Evenepoelstraat 7, Strijtemplein 15 (Roosdaal)
Landhuis vermoedelijk teruggaand op 17de-eeuws volume in traditionele bak- zandsteenstijl, aangepast in de 18de eeuw en aanzienlijk verbouwd in het derde kwart van de 19de eeuw, op heden gecementeerd; bouw van een neoclassicistisch koetshuis rond 1868 ter vervanging van voormalige pachthoeve; landhuis met koetshuis omgeven door park van circa 1 hectare met relicten van parterre en andere vorm­elementen uit het interbellum.


ID: 130804 | Landschappelijk element

Opgaande kapellinde bij de Onze Lieve Vrouw van Bijstandkapel

Beninksstraat (Rotselaar)
Op de hoek van de Beninksstraat en de Kapellekensweg staat de Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstandskapel met daarachter een opgaande Hollandse Linde. Deze linde werd in 1987 aangeplant ter vervanging van het oorspronkelijk exemplaar, die vermoedelijk was aangeplant bij de bouw van de kapel in de 18de eeuw.


ID: 130806 | Landschappelijk element

Drie kapellinden bij kapel Drielinden

Drielindenstraat (Rotselaar)
Bij de Drielindenkapel, ingeplant op het kruispunt van staan twee zomerlindes.


ID: 200027 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Drielindenkapel met kapellinden

Drielindenstraat (Rotselaar)
Deze bescheiden, klassiek geïnspireerde wegkapel met verzorgde detaillering, vormt door haar ligging op de kruising van de Drielindenstraat en de Lindeweg samen met de omringende linden een belangrijk ensemble.


ID: 305215 | Landschappelijk element

Zomereik als hoekboom

Steenweg op Betekom, Stenenkruisbosweg (Rotselaar)
Hoekbomen werden aangeplant om de kadastrale percelen of gebruikspercelen vast te leggen. Deze zomereik bevindt zich rechtsboven in de hoek van het perceel vlakbij een kruispunt van de steenweg Leuven-Aarschot met de weg die de Wijngaardberg doorkruist.


ID: 133100 | Landschappelijk element

Bruine beuk op begraafplaats

Bruggesteenweg (Ruiselede)
Aansluiten bij de kapelhof van het Veldkappelleke is er een beboomde begraafplaats. Eén enorme, mooi ontwikkelde, bruine beuk valt er op.