Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

161 resultaten


ID: 133479 | Landschappelijk element

Opgaande linde, eik en paardenkastanje bij oorlogsmonument

Bommershoven (Tongeren-Borgloon)
Op een pleintje met een oorlogsmonument van de Eerste Wereldoorlog staan drie opgaande bomen die mogelijk dateren van de aanleg van het monument of vroeger. De linde kan misschien een vrijheidsboom van 1830 zijn met zijn afmetingen van 253 cm stamomtrek, 24 m hoogte en 15 m kruindiameter. De paardenkastanje heeft afmetingen van 280 cm stamomtrek, 17 m hoogte en 16 m kruindiameter. De eik een stamomtrek van 208 cm, een hoogte van 21 m en een kruindiameter van 15 m.


ID: 305233 | Landschappelijk element

Treurbeuk als vredesboom

Gotemstraat (Tongeren-Borgloon)
In een keurig aangelegd plantsoentje afgeboord met randpalmen staat bij het oorlogsmonument een mooi gevormde treurbeuk. De boom werd als vredesboom aangeplant.


ID: 132458 | Landschappelijk element

Treures als vredesboom

Oostvleterendorp (Vleteren)
Op Oostvleterendorp staat bij het oorlogsmonument, aan de inkom van het kerkhof, een boom. Het is een grillig gevormde treures die er na de Eerste Wereldoorlog als vredesboom werd geplant.


ID: 215790 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Oorlogsmonument  en vredesboom

Pley (Voeren)
Op een hardstenen sokkel staat het beeld van een Belgische soldaat, hij draagt gevechtskledij, een helm en heeft een geweer in de rechterhand. Het beeld staat bij de gekandelaarde linde als vredesboom.


ID: 305882 | Landschappelijk element

Acacia als vredesboom

Sint-Jansstraat (Waregem)
Op 23 november 1919, één jaar na de bevrijding, werd tijdens een herdenkingsceremonie een acacia geplant als vredesboom. Deze werd geplant voor de kerkhofkapel. Tevens werd een arduinen monument geplaatst met de namen van de tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde Beverse soldaten en de omgekomen burgerlijke slachtoffers. De acacia staat in een verhoogd plantsoen afgezet door een bakstenen muurtje en flankeert de toegang tot het kerkhof.


ID: 131410 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Dorpsstraat (Wetteren)
Langs de Dorpsstraat, op een talud ten noorden van het kerkhof staat een opgaande zilverlinde. Hij werd er als vredesboom geplant na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 305868 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Lode De Boningestraat (Wevelgem)
Naast de kerk van Wevelgem staat een opgaande zilverlinde. Dichtbij de linde stond een oorlogsmonument dat inmiddels verplaatst is naar de Vanackerestraat. De linde heeft een omtrek van 239 cm en een totale hoogte van 23 m.


ID: 77656 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Scheldehoekkapel met herdenkingsboom

Margote (Wichelen)
Neoclassicistische kapel, volgens kerkrekeningen gebouwd in 1844-45 ter vervanging van een oudere kapel op dezelfde plaats. Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder laaghellend zadeldak gedekt met leien en voorzien van een vierkant houten klokkentorentje onder tentdak en kruisje. Jonge linde ter vervanging van oudere vrijheidsboom.


ID: 306238 | Landschappelijk element

Opgaand acacia als vredesboom

St.-Brixiusplein (Wielsbeke)
Naast de kerk van Ooigem staat een opgaande Acacia (Robinia pseudoacacia). Deze boom is wellicht kort na WOI aangeplant als vredesboom.


ID: 306481 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Kerkplein (Wingene)
Op het plein voor de kerk van Wingene staat een opgaande, geënte boom. Deze linde is met grote plechtigheid op 12 november 1919 aangeplant als vredesboom, ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.