Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

590 resultaten


ID: 130919 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Twee gekandelaarde linden bij veldkapel

Ninoofsesteenweg (Galmaarden)
Twee kapelbomen flankeren op een heuvelrug, Kleienberg genoemd, een veldkapel. Langs de kapel loopt een veldwegen die reeds op de Popp-kaart is ingetekend. Het is een losweg die verbinding maakt tussen de Ninoofsesteenweg en de Hollestraat. Door deze veldweg werd het perceel met het primitieve nummer 924 gesplitst en ontstond er een klein restperceeltje, nu perceel 924C. Dit verloren stukje grond is hier benut om er een veldkapel met kapelbomen op te voorzien. Het zijn twee zomerlindes waarvan alle zijtakken op korte afstand van de stam zijn gekandelaard. De ligging op de heuvelrug maakt van dit erfgoed een landschappelijk mooi gelegen object.


ID: 36118 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Donatuskapel met linde

Heilige Donatusstraat (Gavere)
Door een linde beschaduwd, gewit bakstenen kapelletje onder pannen zadeldak met rondboognis en Heilige Donatusbeeld achter getralied deurtje.


ID: 52388 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Bel (Geel)
Kapel gelegen op een driehoekig, beplant pleintje en omgeven door lindebomen, uit eid 19de - begin 20ste eeuw.


ID: 52283 | Bouwkundig element

Sint-Dimpnakapel

Groenenheuvel (Geel)
Kruiskapel herbouwd in de eerste helft van de 17de eeuw en aan westzijde vergroot in 1721, terzelfder tijd afbraak van het kleinere Dimpnakapelletje.


ID: 52287 | Bouwkundig element

Kapel van Winkelom

Hondstraat (Geel)
Driehoekig omhaagd pleintje met lindeboom en witgeschilderd bakstenen kapelletje, opgericht in 1944 als dank voor het beëindigen van de gevechten.


ID: 52531 | Bouwkundig element

Sint-Dimpnakapel

St.-Gerebernusstraat (Geel)
Eénbeukige kapel uit 1697 met barokke kern en classicistische verbouwingen, bestaande uit drie verspringende volumes.


ID: 301569 | Landschappelijk element

Opgaande linde bij de Sint-Dymphnakapel

St.-Gerebernusstraat (Geel)
Naast de Sint-Dimpnakapel te Zammel, staat een oude kapellinde, naar verluidt aangeplant in 1627. In tegenstelling tot andere imposante lindebomen (zoals de etagelinde in Westerlo) aangeplant rond dezelfde tijd, staat deze echter niet afgebeeld op oude kaarten. Het is dus twijfelachtig of deze linde werkelijk uit de eerste helft van de 17de eeuw dateert.


ID: 130802 | Landschappelijk element

Winterlinde als kapelboom bij Sint-Rochuskapel

Drinkteilstraat, Hettelbergweg, Stwg op Kortenaken (Geetbets)
Aandenken aan een kleinbladige linde, relict van de oorspronkelijke beplanting rond een 16de-eeuwse kapel. De holle kleinbladige linde (Tilia cordata) (1) naast de Sint-Rochuskapel behoorde met 7,80 m stamomtrek tot voor kort tot de oudste bomen van België, en is wellicht even oud als de kapel.


ID: 131568 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde met boomkapel

Langveld (Geetbets)
Mogelijks markeert de oude linde een kadastrale situatie die we enkel nog kunnen waarnemen als we de Popp-kaart en de Atlas van de Buurtwegen raadplegen. De boom heeft alle kenmerken van een veteraanboom en er zijn op de boom nog sporen te zien die er op wijzen dat hij als gekandelaarde boom werd beheerd. Tegen de oude linde werd ook een boomkapel bevestigd.


ID: 26963 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Nieuwgoed of Nieuwenhove

Grotesteenweg-Zuid 2-8 (Gent)
Kasteel met 18de- en 19de-euwse aanhorigheden en hoeve gelegen in een enorm domein met park, vijver en landerijen begrensd door de Rijvisschestraat, Grotesteenweg-Zuid en Heistraat en vanaf elk van deze straten toegankelijk via drie rechte dreven. Nadat het oorspronkelijke kasteel In 1915 uitbrandde, werd in opdracht van ridder E. Soenens een volledig nieuw kasteel met neo-Lodewijk XVI-voorgevel gebouwd door architect V. Vaerwyck in 1928.