Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1592 resultaten


ID: 89490 | Bouwkundig element

Woning De Brabandere en aanhorigheden

Ooigemstraat 19-21 (Wielsbeke)
Woning De Brabandere met bijhorende magazijnen van de wijnhandel en een naastgelegen woning.


ID: 14261 | Bouwkundig element

Kasteel Kijckuit

Broekstraat 11-15, 15A (Wijnegem)
Classicistisch kasteel in omwald park met ijskelder, in voorgevel gedateerd 1770; 18de-eeuwse aanhorigheden gelegen binnen de omwalling, ten westen en ten oosten van de toegang.


ID: 1749 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Glooistraat 45 (Willebroek)
Hoeve met breder uitgebouwde en hogere schuur ten westen; bakhuis, regenput en boomgaard ten zuiden, in kern opklimmend tot de 18de eeuw en de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 1818 | Bouwkundig element

Woonstalhuis Zuurbos

Klaterstraat 35 (Willebroek)
Opgeknapt woonstalhuis van elf traveeën onder pannen zadeldak, opklimmend tot het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 205502 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Wildenburg

Beernemsteenweg 106 (Wingene)
Voormalig kasteel Wildenburg, toegankelijk via een lange dreef. Ingeplant in een ruime parkomgeving met vijvers, dreven, ommuurde groentetuin en ijskelder. Het oorspronkelijke kasteel van 1860, gebouwd door baron Frederic van der Bruggen werd in 1985 afgebroken. De conciërgewoning met koetshuisvleugel werd in 1985 gerestaureerd en omgebouwd tot een woning. In de gevel van de voormalige paardenstallen staat een toren met naaldspits en windvaan. Voormalig koetshuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak gevat tussen twee trapgevels. Verankerde oranjerode bakstenen lijstgevel tegenaan de goot afgewerkt met een bakstenen sierlijstje. Kasteelpark in landschappelijke stijl met riant karakter bestaande uit een park, een parkbos, een monumentale, driezijdig ommuurde moestuin en een perceel boomgaard.


ID: 205536 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boskapeldreef 4 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf met restanten van een boomgaard. Opgetekend op het primitief kadasterplan circa 1829 als een boerenwoning met vrijstaand nutsgebouw. Volgens een mutatie van 1884 wordt de boerenwoning uitgebreid in noordoostelijke en in zuidwestelijke richting. In 1953 volgt een uitbreiding van het woonhuis. Alle landgebouwen worden afgebroken en ten zuiden worden er drie nieuwe gebouwen opgetrokken. . In 1957 volgt opnieuw een uitbreiding van het bestaande woonhuis en wordt de grote hangar ten westen van de boerenwoning gebouwd. Boerenwoning met geïntegreerde stalvleugel, deels ingestort. Breedhuis van drie traveeën en hoger volume beiden van één bouwlaag onder pannen zadeldak. Nutsgebouwen en grote hangar.


ID: 205874 | Bouwkundig element

Café De Warande

Bruggestraat 214 (Wingene)
Laag breedhuis te dateren circa 1900 met achterliggende boomgaard en twee nutsgebouwen uit de jaren 1930-1940. Dubbelhuisopstand van drie traveeën onder zadeldak. Baksteenbouw met bewaarde ramen met T-indeling, mok en grote roedeverdeling, luiken en deur van latere fase. Aangebouwd volume onder plat dak. Nutsgebouwen onder zadeldak.


ID: 205585 | Bouwkundig element

Hoeve

Kapellestraat 44 (Wingene)
Achterin gelegen hoeve volgens het kadaster uit 1919. De erfoprit, deels afgezoomd met populieren, loopt langs de boomgaard. Stal uitgewerkt als een verankerde rode baksteenbouw onder een pannen zadeldak.


ID: 205942 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Couttere

Koolskampstraat 20 (Wingene)
Hoeve met historiek minimaal opklimmend tot de 17de eeuw. Weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als een hoeve bestaande uit vier vrijstaande gebouwen binnen een ruime boomgaard op een omhaagd perceel. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) zijn de boerenwoning en de schuur al weergegeven. Huidig gebouwenbestand dateert hoofdzakelijk uit de 19de eeuw. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen georganiseerd rond een met gras begroeid erf met hoogstamboomgaard, grote linde voor de boerenwoningen. Boerenwoning. herbouwd in 1923 met recuperatie van een aantal elementen van de boerenwoning dat reeds was weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Opgebouwd uit een hoger volume van vier traveeën en twee bouwlagen met aan weerszijden een lage aanbouw. Centraal gebouw in verankerde, oranje baksteen onder zadeldak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen). Bakhuis, stal/ schuur met geïncoporeerd wagenhuis gedateerd 1855, schuur en ast.


ID: 205683 | Bouwkundig element

Hoeve van 1936

Peerstalstraat 56 (Wingene)
Interbellumhoeve door het kadaster geregistreerd in 1938. Woning met geïncorporeerd nutsgebouw, aanleunende stalling en vrijstaand wagenhuis in haakse opstelling rond een met gras begroeid erf met centrale notelaar. Boerenwoning als eénlaags volume van acht traveeën onder een zadeldak met middelste traveeën met puntgevel. Ten oosten van het erf, wagenhuis. Rode baksteenbouw van drie traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Vrijstaande loodsen van 1952.