280 resultaten
ID: 132061 | Landschappelijk element
Nerenhoek 37 (Lochristi)
Twee opgaande paardenkastanjes flankeren de inkompoort van het kasteelpark bij het voormalige Kasteel van de Woestijne en functioneren er als welkomstbomen.
ID: 301661 | Landschappelijk element
Kriktestraat (Lokeren)
Twee opgaande olmen staan op de wegberm van de Kriktestraat, en zijn mogelijk aangeplant als welkomstbomen bij de aanpalende voormalige boerenwoning.
ID: 17947 | Bouwkundig element
Moleneindstraat 27 (Lokeren)
Hoeve met woonhuis en dwarsschuur op een met gras begroeid erf met haag. Lindebomen flankeren het ijzeren inrijhek. Woonhuisje met gewitte gevel op gepikte plint; drie + twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, gedateerd 1731.
ID: 131043 | Landschappelijk element
Einde 78 (Lommel)
In de voortuin van een hoeve staan twee opgaande, gekandelaarde Hollandse linden (Tilia x europaea). Ze zijn beide geknot op een hoogte van ongeveer 9,5 meter. Deze linden vormen een historische eenheid met de bijhorende hoeve en fungeerden als welkomstbomen. Tevens zijn het ook schermbomen. De takken zijn zo geleid dat deze een scherm vormen voor de hoeve zodat deze als het ware wordt beschermd tegen extreme weersomstandigheden. Aan de overkant van de straat staat ook een bomenrij van drie gekandelaarde schermlinden.
ID: 131959 | Landschappelijk element
Bossenaarstraat 30 (Maarkedal)
Een gekandelaarde linde staat links van de toegang tot het erf. Welkomstbomen worden meestal per twee aangeplant, vermoedelijk is zijn wederhelft reeds lang verdwenen. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de lindebomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.
ID: 132011 | Landschappelijk element
Bossenaarstraat 8 (Maarkedal)
Bij het hofgat staat een opgaande tamme kastanje als welkomstboom. De boom heeft een stamomtrek van meer dan 300 cm.
ID: 131995 | Landschappelijk element
Fortstraat 2 (Maarkedal)
Op traditionele wijze zijn er twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier twee linden, waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 283 cm.
ID: 132759 | Landschappelijk element
Hasselstraat 19 (Maarkedal)
Op het erf, dicht bij de erftoegang, staat een eik als welkomstboom. De boom heeft een breed uitgegroeide kruin en geen doorgaande stam. Vermoedelijk is hij zéér lang geleden geknot geweest. De eik heeft een mooie representatieve groeivorm en vervult langs de Hasselstraat een beeldbepalende rol.
ID: 27865 | Bouwkundig element
Hollebeek 5 (Maarkedal)
Bakstenen boerenwoning van vijf traveeën onder rechts afgewolfd pannen zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Twee markante linden aan de toegang van de ondiepe omhaagde voortuin, tegenover de voordeur.
ID: 131997 | Landschappelijk element
Hollebeek 5 (Maarkedal)
De afsluitingshaag aan de voorzijde van het boerenhuis wordt ter hoogte van de voordeur doorbroken voor het toegangspaadje dat, aan beide zijden, wordt geflankeerd door een gekandelaarde welkomstlinde. De luiken van het hoevetje zijn sierlijk getooid met bijenkorven wat doet vermoeden dat de vroegere bewoner een imker was en hij de aanwezigheid van linden voor de honingproductie kon appreciëren.