Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

274 resultaten


ID: 91514 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Esch

Geitestraat 3 (Lendelede)
19de-eeuwse hoevegebouwen en een midden-20ste-eeuws woonhuis, gelegen in een knik van de weg. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is het perceel nog onbebouwd. Op de Atlas der Buurtwegen (1847) weergegeven als twee langwerpige volumes in L-vormige opstelling. Losstaande hoevegebouwen in donkerrode baksteenbouw.


ID: 131026 | Landschappelijk element

Tweestammige welkomstlinde bij hoeve

Lierenhoek 7 (Lierde)
Bij een hoeve staat langs de straatkant een tweestammige linde. De boom werd aangeplant als welkomstboom en is vermoedelijk ontstaan uit de opslag van een inmiddels verwijderde oude lindeboom.


ID: 131440 | Landschappelijk element

Drie monumentale kastanjebomen Kasteel Schouwbroek

Schouwbroekstraat 6-8 (Lievegem)
Drie oude, zwaar ontwikkelde, tamme kastanjes bij de monumentale toegang tot het kasteel Schouwbroek. De bomen zijn zichtbaar vanaf de openbare weg en hebben enorme stamomtrekken van 890, 725 en 675 cm (2002). In 2014 is door de Belgische Dendrologische Vereniging een nieuw meting uitgevoerd en opgenomen in de BELTREES databank: 919, 746 en 722 cm. Volgens deze databank behoren ze tot de dikste en vermoedelijk tot de oudste van België. Het zijn bomen die resteren uit een lange dreef of lijnaanplantingen die reeds op de Ferrariskaart (ca. 1775) zijn weergegeven.


ID: 70252 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Belle-Weeden hoeve en knotlinde met boomkapel

Broekstraat 11, Lostraat (Lo-Reninge)
Historische hoeve als site met drie losse bestanddelen en omwalling reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Witgeschilderde bakstenen volumes onder pannen zadeldaken. Het boerenhuis vormt een erg imposant volume met steile dakhelling, mogelijk met 17de-eeuwse kern. Voormalige erftoegang geflankeerd door knotlindes met boomkapelletje.


ID: 70220 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve en Mariakapelletje

Pollinkhovestraat 42 (Lo-Reninge)
Sterk verbouwde achterin gelegen hoeve met 19de-eeuwse boerenhuis van twee bouwlagen onder zadeldak. De erftoegang, nog met gekasseide strook aan de straat, wordt geflankeerd door twee bakstenen hekpilasters en imposante lindebomen en de kapel op rechthoekig grondplan dateert van circa 1864 of 1872.


ID: 132061 | Landschappelijk element

Twee paardenkastanjes als welkomstbomen bij Kasteel Mullié

Nerenhoek 37 (Lochristi)
Twee opgaande paardenkastanjes flankeren de inkompoort van het kasteelpark bij het voormalige Kasteel van de Woestijne en functioneren er als welkomstbomen.


ID: 301661 | Landschappelijk element

Twee opgaande olmen

Kriktestraat (Lokeren)
Twee opgaande olmen staan op de wegberm van de Kriktestraat, en zijn mogelijk aangeplant als welkomstbomen bij de aanpalende voormalige boerenwoning.


ID: 17947 | Bouwkundig element

Hoeve

Moleneindstraat 27 (Lokeren)
Hoeve met woonhuis en dwarsschuur op een met gras begroeid erf met haag. Lindebomen flankeren het ijzeren inrijhek. Woonhuisje met gewitte gevel op gepikte plint; drie + twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, gedateerd 1731.


ID: 131043 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde schermlinden

Einde 78 (Lommel)
In de voortuin van een hoeve staan twee opgaande, gekandelaarde Hollandse linden (Tilia x europaea). Ze zijn beide geknot op een hoogte van ongeveer 9,5 meter. Deze linden vormen een historische eenheid met de bijhorende hoeve en fungeerden als welkomstbomen. Tevens zijn het ook schermbomen. De takken zijn zo geleid dat deze een scherm vormen voor de hoeve zodat deze als het ware wordt beschermd tegen extreme weersomstandigheden. Aan de overkant van de straat staat ook een bomenrij van drie gekandelaarde schermlinden.


ID: 131959 | Landschappelijk element

Welkomstlinde

Bossenaarstraat 30 (Maarkedal)
Een gekandelaarde linde staat links van de toegang tot het erf. Welkomstbomen worden meestal per twee aangeplant, vermoedelijk is zijn wederhelft reeds lang verdwenen. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de lindebomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.