Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2783 resultaten


ID: 305798 | Bouwkundig element

Mitrailleurbunker A langs het Albertkanaal

Gellik (Lanaken)
Mitrailleurbunker A is één van de vier bunkers boven op het talud langs het Albertkanaal, gebouwd in 1939 als onderdeel van de dekkingstelling aan de oostgrens van het land. De vier vormen hier een tweede linie achter de oeverbunkers langs het kanaal.


ID: 305800 | Bouwkundig element

Oeverbunker 2 langs het Albertkanaal

Gellik (Lanaken)
Oeverbunker 2 is één van de overblijvende bunkers van de dekkingstelling langs het Albertkanaal, een bunkerlinie uit de jaren 1930. In Eigenbilzen en Gellik is uitzonderlijk een reeks van drie oeverbunkers bewaard gebleven, waaronder oeverbunker 2.


ID: 307640 | Bouwkundig element

Mitrailleurbunker B langs het Albertkanaal

Gellik (Lanaken)
Mitrailleurbunker B is één van de vier bunkers boven op het talud langs het Albertkanaal, gebouwd in 1939 als onderdeel van de dekkingstelling aan de oostgrens van het land. De vier vormen hier een tweede linie achter de oeverbunkers langs het kanaal.


ID: 308005 | Landschappelijk element

Loopgraven Kompveld

Gellik (Lanaken)
Ten zuiden van het Albertkanaal in Gellik ligt een sterk vergraven terrein met de sporen van loopgraven in het microreliëf. Op het einde van de jaren 1930 kwam hier de Dekkingstelling tot stand, een bunkerlinie langs het Albertkanaal die deel uitmaakte van de Belgische verdediging tegen een invasie vanuit Duitsland.


ID: 127242 | Bouwkundig element

Bunkerlinie Briegden-Neerharen

Lanaken, Neerharen (Lanaken)
Bunkerlinie uit het interbellum langs het verbindingskanaal Briegden-Neerharen (BN-linie).


ID: 300255 | Landschappelijk geheel

Steilrand van het Kempisch Plateau van de Kikbeek tot de Asbeek

Lanaken, Rekem (Lanaken), Opgrimbie (Maasmechelen)
De steilrand van het Kempisch Plateau doorsnijdt het gebied en overbrugt een hoogteverschil van 40m. Verschillende beken dwarsen het talud en creëren een grillig patroon. De beekvalleien worden gekenmerkt door alluviale elzenbossen en venige broekbosjes en relicten van viskweekvijvers en watermolens. In de aanwezige bosbestanden is de fase van planmatige bosaanleg nog duidelijk herkenbaar aan het dambordpatroon van paden en brandgangen. Zowel in de heide als in de naaldhoutaanplanten komen enclaves wintereik voor onder de vorm van hakhout, beperkte struwelen, houtwallen en afzonderlijke stoven. Het Pietersembos was jacht- en productiebos van de heren van Pietersheim. Vlakbij ligt het middeleeuwse burchteiland met ruïnes en restanten van drie slotgrachten. In de uitgestrekte naaldbossen werden in de 20ste eeuw dankzij hun groene karakter preventoria en sanatoria opgericht.


ID: 308418 | Landschappelijk element

Redoute van Hocht

Lanaken (Lanaken)
Aarden redoute uit 1746-1748, waarschijnlijk door de Franse troepen aangelegd in de slotfase van de Oostenrijkse successieoorlog. De oorspronkelijk 0,75 ha grote redoute is opgebouwd uit wallen, een gracht, bastions met rechte flanken en een middenplein. De constructie vormt een vierkant van ongeveer 90 op 90m.


ID: 135254 | Landschappelijk geheel

Oud-Rekem en omgeving

Rekem (Lanaken), Boorsem, Opgrimbie (Maasmechelen)
De vruchtbare Maasvallei heeft in de loop der tijden het ontstaan bewerkstelligd van talrijke nederzettingen, waarvan enkele uitgegroeid zijn tot een stedelijke kern, zoals Rekem. Restanten van de vroegere Maasmeanders zijn er herkenbaar zowel in de bedding van de Zijpbeek ten noorden, als ook in het landschap ten zuiden. Door zijn ligging aan de oude rivierloop heeft Rekem sinds de Late Steentijd een nagenoeg ononderbroken bewoning gekend. Tijdens de Middeleeuwen fungeerde de vrije rijksheerlijkheid Rekem, in 1356 tot baronie verheven, als een vooruitgeschoven grensversterking van het Heilig Roomse Rijk. Het werd uitgebouwd als versterkt stadje met een waterkasteel, marktplein, kerk en verschillende burger- en herenhuizen. De centrumfunctie verschoof na de 19de eeuw naar de westelijke steenweg. De Zuid-Willemsvaart sneed de stad af van het dorp Uikhoven.


ID: 140053 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Oud-Rekem

Rekem (Lanaken)
Deze zone omvat de historische stadskern van Rekem.


ID: 120393 | Bouwkundig element

Oude kern Rekem

Boomgaardstraat, Engelenstraat, Groenplaats, Herenstraat, Isabellastraat, Kanaal, Kanaalstraat, Leon Hermanslaan, Nieuwe Walstraat, Onder de Linden, Oude God, Oude-Weerdstraat, Patersstraat, Schijfstraat, Sint Pieter, Walstraat (Lanaken)
De historische stadskern van Rekem getuigt van een zeer rijke geschiedenis van de stad, met onder andere het kasteel, stadsmuur en –poort, kerken, woningen, enzovoort.