194 resultaten
ID: 200838 | Bouwkundig element
Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Belgische militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt gekenmerkt door een driehoekige plattegrond, een bakstenen voormuur tussen hogere hardstenen en bakstenen pijlers met traliewerk en een toegangshekken, lichte niveauverschillen, symmetrisch aangelegde gebogen rijen grafstenen met hagen.
ID: 135152 | Landschappelijk geheel
Krombeke, Poperinge, Proven, Watou (Poperinge), Westvleteren (Vleteren)
Dit gebied is gelegen op een interfluviale kam die door talrijke dalhoofden wordt aangesneden. Tijdens de vroege middeleeuwen was de gehele kam bebost. Momenteel resten er kleinere loofboscomplexen die niet meer op elkaar aansluiten. Ze worden omringd door een mozaïek van wei- en akkerlanden. De aanwezige hoeves zijn sterk verspreid en en bestaan veelal uit enkele losstaande bakstenen gebouwen met resten van een middeleeuwse walgracht. In het gebied liggen de kasteeldomeinen De Lovie en Couthof met elk hun omringend park. In het gebied zijn nog verschillende sporen van de Eerste Wereldoorlog waaronder een legerbarak en een begraafplaats. De Sint-Sixtusabdij in het uiterste noordoosten van dit gebied is een trappistenabdij gesticht in 1831 waar nog steeds trappist gebrouwen wordt.
ID: 135166 | Landschappelijk geheel
Poperinge (Poperinge)
Dit gebied omvat de smalle beekvallei van de Vleterbeek tussen Abele en Poperinge en een klein deel van de vallei van de Winterbeek. De Vleterbeek heeft een zeer natuurlijke kronkelende loop met natuurlijke oeverprofielen. Langs de beek staan bomen en struiken die de loop visueel accentueren in het landschap. Bijna het gehele gebied ligt onder open akkerland gekenmerkt door een strook- tot blokvormige percelering. Door de afwezigheid van perceelsrandbegroeiing heeft dit landschap een vrij open karakter dat onderbroken wordt door de hopakkers die voor een visuele begrenzing zorgen.
ID: 200988 | Bouwkundig element
Baljuwstraat (Poperinge)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en N.A. Rew. De rechthoekige, ommuurde begraafplaats bevat een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' op een geplaveid terras, een schuilgebouw en vijf perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.
ID: 200946 | Bouwkundig element
Boescheepseweg (Poperinge)
Grootste Britse militaire begraafplaats in België met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield. De begraafplaats wordt omheind door hagen, behalve aan straatzijde waar een monumentaal poortgebouw met een groot smeedijzeren hekken en een lage bakstenen muur de begraafplaats afbakenen. Er is een 'Stone of Remembrance', een 'Cross of Sacrifice' en een groot schuilgebouw. De begraafplaats wordt getooid met vele - opgaande, solitaire en markerende - bomen, bloemperken en struiken. Vele 'headstones' voor Britse doden zijn vervaardigd uit het grijzere hopton wood, terwijl de meer dan 650 Fransen onder een grafkruis liggen.
ID: 30925 | Bouwkundig element
Boescheepseweg 37 (Poperinge)
Van de weg af gelegen hoeve uit de 19de eeuw. Losse, lage bestanddelen onder overstekende zadeldaken rondom een deels gekasseid, rechthoekig erf. Soms Hofstede Remy genaamd naar de bewoner tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen de hoeve als veldhospitaal van de geallieerden fungeerde.
ID: 200948 | Bouwkundig element
Deken De Bolaan (Poperinge)
Poperinghe Old Military Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en N.A. Rew. De met hoge muren omheinde begraafplaats met smeedijzeren toegangshekken bevat twee paviljoenen, een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' en rijen met witte 'headstones'. Het geheel wordt getooid met markeringsbomen, klimplanten en bloemperken.
ID: 200949 | Bouwkundig element
Deken De Bolaan (Poperinge)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats omvat een Brits en Frans deel en is deels omheind door een natuurstenen muur, deels door een haag. Het Britse deel is ontworpen door R. Blomfield en N.A. Rew, met een 'Cross of Sacrifice' geflankeerd door twee paviljoentjes uit witte natuursteen en een 'Stone of Remembrance', evenals witte grafstenen, bloemperken, struiken en opgaande bomen. Het Franse perk wordt gekenmerkt door de typische grafkruisen of onder een grafsteen met hoefijzerboog voor moslims.
ID: 200992 | Bouwkundig element
Dodemanstraat (Poperinge)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van G.H. Goldsmith. Het betreft een rechthoekige, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangspoortje, schuilhuisje, 'Cross of Sacrifice' en twee perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken en opgaande bomen.
ID: 200950 | Bouwkundig element
Elverdingseweg (Poperinge)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door R. Blomfield en N.A. Rew. De ommuurde begraafplaats bevat een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' en twee perken met witte grafstenen. Opgaande bomen en bloemperken sieren het geheel.