Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2786 resultaten


ID: 33427 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Laar

Appensvoordestraat 92-94 (Lievegem)
Dubbel onderkelderd kasteel van 1800-1810 in neoclassicistische stijl van twee bouwlagen hoog onder schilddak met dakkapellen, gelegen in een mooi park in landschappelijke stijl voorzien van walgrachten, toegangsdreef met beuken en een grote vijver met drie eilandjes. In het park: ijskelder, vroegere stallen en hovenierswoning en voormalige gedeeltelijk ommuurde moestuin; boven de walgracht, vervallen neogotisch paviljoentje uit eind 19de eeuw.


ID: 33233 | Bouwkundig element

Goed ter Beke

Beke 4 (Lievegem)
Eén der oudste landbouwuitbatingen van de streek opklimmend tot de 13de eeuw. Typische site met walgracht met mottestructuur en 8-vormige omgrachting. Ver achterin gelegen hoeve met lange populierendreef en fraai ijzeren toegangshek.


ID: 33469 | Bouwkundig element

Villa Le Cèdre

Grote Baan 18 (Lievegem)
Voormalige buitenplaats, gebouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw en vervangen in 1933 door de huidige villa, gelegen op het oude omgrachte domein met stenen walbrugje, ijzeren toegangshek en vijver. In het park, met twee zijden in de walgrachten, merkwaardig tuinpaviljoen bovenop een imitatiegrot uit de tweede helft van de 19de eeuw in eclectische stijl.


ID: 33482 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Lovendegem

Kasteeldreef 124-130 (Lievegem)
Het omwalde kasteel van Lovendegem is opgetrokken in eclectische stijl, met behoud van de oude kern uit de 17de of de 18de eeuw, en gelegen in een rechthoekig omgracht en met dreven omgeven park. Het is toegankelijk via een ijzeren hek aan bakstenen pijlers.


ID: 33576 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Vinderhoute

Kasteellaan 44-46, St. Annadreef 4 (Lievegem)
Gelegen in een omgracht park met fraaie ijzeren toegangspoort tussen arduinen pijlers met vaasbekroning, oorspronkelijk L-vormig kasteel misschien daterend uit de 16de eeuw, door sloping van een vleugel midden 19de eeuw herleid tot een onderkelderd rechthoekig blok met bepleisterde gevels onder een schilddak. Ten westen van het kasteel, dienstgebouw met rondboogarcade van negentien traveeën.


ID: 33711 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Rostraat 6, 6A (Lievegem)
Deels omgrachte hoeve met voorin gelegen boerenburgerhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak van 1865. Over de walgracht: gietijzeren voetgangersbrugje met leuningen en hekje en een brede gekasseide brug met gietijzeren leuningen en openzwaaiend hek aan zuilvormige ijzeren hekpijlers. Voortuin links opzij afgesloten door ijzeren hekwerk.


ID: 33747 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ronsele

Stoktevijver 43 (Lievegem)
Kasteel gelegen op een dubbel omgracht perceel met een toegang aan Parklaan en Stoktevijver. Brugjes en ijzeren hekken geven toegang tot het kasteel. Onderkelderd kasteel in neo-Lodewijk XVI-stijl van 1920 op rechthoekig grondplan met gecementeerde gevels van twee bouwlagen hoog onder een pseudomansardedak. Op een verbreed gedeelte van de wal nabij de vroegere toegang in Stoktevijver, staat een klein polygonaal bakstenen tuinpaviljoen. In zuidoostelijke hoek van het vroegere park, nu een villatuin, begin 19de-eeuwse ijskelder, begroeid met bomen.


ID: 33325 | Bouwkundig element

Hoeve Ruitershof

Weststraat 82 (Lievegem)
Aangepaste hoeve achterin omhaagde boomgaard, toegankelijk via een imposant ijzeren zwart-en witgeschilderd trek met zijhekjes aan gietijzeren zuilen met bekroning. Huidige boerenwoning met oude kern, links en rechts uitgebreid in loop van de 18de tot de 19de eeuw. Erachter, grote bakstenen schuur van 1897.


ID: 140143 | Archeologisch geheel

De Oude Hofberg

Poederlee (Lille)
Deze motte met een diameter van 20m, zogenaamd De Oude Hofberg, wordt in verband gebracht met de heren van Poederlee in de volle middeleeuwen. Alle belangrijke kenmerken, buiten de bouwconstructies, zijn nog zichtbaar. De motte is gesitueerd aan de binnenzijde van een meanderbocht van de rivier Aa die de site in het noorden doorkruist.


ID: 47439 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

Rooienkapel (Lille)
Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond van vier traveeën en driezijdige koorsluiting, die samen met de aansluitende travee het oudste gedeelte vormt. Eertijds omgracht en gelegen op een met eiken en beuken beboomd pleintje.