2786 resultaten
ID: 213564 | Bouwkundig element
Groenestraat 9 (Lo-Reninge)
Het huis van de hoeve Groenestraat nummer 9 is gedeeltelijk gebouwd op een betonnen constructie. Eén van de bakstenen bijgebouwen van de hoeve stamt mogelijks ook uit de Eerste Wereldoorlog.
ID: 213426 | Bouwkundig element
Molenstraat 12 (Lo-Reninge)
Geallieerde betonnen militaire constructie, die in 1917 zou opgetrokken zijn achter de tweede linie. Volgens de bewoners stonden er oorspronkelijk vijf betonnen constructies op de hoeve, maar vier ervan werden na de oorlog door explosieven vernield. Tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeerde de constructie als schuilplaats.
ID: 70176 | Bouwkundig element
Noordweststraat (Lo-Reninge)
Noordweststraat z.nr. Bij een hoeve gelegen bunker van de Eerste Wereldoorlog. Aan de straatzijde: bakstenen muur met uitgewerkt heiligennisje (vermoedelijk recenter).
ID: 213424 | Bouwkundig element
Oostpoeselstraat 10 (Lo-Reninge)
Duitse militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog, die deel uitmaakte van de Duitse eerste linie nabij het kanaal Ieper-IJzer. De drieledige constructie is vóór de Derde Slag bij Ieper opgetrokken bij een versterkte hoeve, die tijdens de oorlog aangeduid wordt als 'Ferme de la Ferrure' of 'Wolfersdorff'.
ID: 213423 | Bouwkundig element
Reningesteenweg (Lo-Reninge)
Betonnen militaire post, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door geallieerde eenheden ten behoeve van de artillerie. Het betreft een constructie met merkwaardige kenmerken, waaronder een korfboogvormige doorsnede.
ID: 70222 | Bouwkundig element
Romanestraat (Lo-Reninge)
Voormalige militaire keuken uit de Eerste Wereldoorlog van het Belgische leger.
ID: 70310 | Bouwkundig element
Tempelare 7-8, 8A (Lo-Reninge)
Deze sitewordt gekenmerkt als een open ruimte met grasperken met laagstamfruit en taxus en buxus. De erfoprit wordt afgesloten door gecementeerde pijlers met ijzeren hekken. Centraal op het domein, ruime villa naar verluidt gebouwd in 1933-1935 op een bunker van de Eerste Wereldoorlog. Ook andere nutsgebouwen zijn op bunkers uit de Eerste Wereldoorlog opgetrokken. Aan de straat, opslag- en productieloodsen uit de jaren 1920-1945 en een ast.
ID: 70128 | Bouwkundig element
Weststraat (Lo-Reninge)
Enige restant van de vroegere stadversterkingen van het middeleeuwse Lo, die in 1581-1582 op last van de hertog van Anjou en de Prins van Oranje werden geslecht. Bakstenen poortgebouw ietwat naar voor in de wal geplaatst.
ID: 70143 | Bouwkundig element
Zavelhoek 3 (Lo-Reninge)
Achterin gelegen hoeve met omwald opperhof en niet omwald neerhof. Naar verluidt was het een voormalige abdijhoeve. Opperhof toegankelijk via een bruggenhoofd, met hooghuis van drie traveeën en twee bouwlagen boven kelderverdieping onder steil zadeldak blijkens de laatgotische typologie teruggaand op de 15de of 16de eeuw. Bij de opkamer sluit rechts een lager huisgedeelte aan, in kern wellicht terug tot de 17de of de 18de eeuw. Ten zuiden, neerhof met lage losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rondom verhard erf met centrale mestvaalt. Soldatenbarak van de Eerste Wereldoorlog van 1917.
ID: 213565 | Bouwkundig element
Zuidschotestraat 43 (Lo-Reninge)
Kelder van een hoeve, tijdens de Eerste Wereldoorlog versterkt met beton. De hoeve fungeerde tijdens de oorlog als medische post.