774 resultaten
ID: 35335 | Bouwkundig element
Warandestraat 32 (Deinze)
Boerenarbeidershuisje van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat); gedateerd 1798.
ID: 8197 | Bouwkundig element
Kapellestraat 18 (Denderleeuw)
Steegje met een smal pad en voorzien van een moestuintje en armpomp. Arbeiderswoning van anderhalve bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak, daterend uit de 19de eeuw.
ID: 8183 | Bouwkundig element
Leliestraat 34 (Denderleeuw)
Vrij grote gesloten hoeve met gebouwen gegroepeerd rondom een vierkante geplaveide binnenkoer met tuin; boerenwoning opklimmend tot midden 18de eeuw. Inrijpoort in muur aan straatzijde. Haakse dienstgebouwen van baksteen met gecementeerde plint onder zadeldaken, uit de eerste helft van de 19de eeuw.
ID: 125552 | Bouwkundig element
Begijnhof 1-22, 23, 26-43, 45-46, Begijnhoflaan 26-58, 62-64, 68, Brusselsestraat 36 (Dendermonde)
Het huidige Sint-Alexiusbegijnhof is het tweede begijnhof van Dendermonde. Het eerste begijnhof dateerde uit het tweede kwart van de 13de eeuw en lag in de buurt van het gewezen Sint-Gillishospitaal in een zeer moerassig gebied.
ID: 48862 | Bouwkundig element
Hoofdstraat 175 (Dendermonde)
Het herenhuis ligt naast één van de oudste Scheldeveren en aan een historisch oude verbindingsweg binnen de regio Dendermonde. In kern klimt de woning minstens op tot de tweede helft van 18de eeuw. Haar huidig voorkomen, afgezien van enkele jongere ingrepen, kwam tot stand in het eerste kwart van de 19de eeuw met uitbreiding uit de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 48751 | Bouwkundig element
Hullekenstraat 30 (Dendermonde)
Hoeve bestaande uit aan de straat gelegen boerenhuis en haaks ingeplante vrijstaande dwarsschuur, volgens kadasterarchief daterend van 1892. IJzeren toegangshek tussen beide.
ID: 48858 | Bouwkundig element
Jozef De Troetselstraat 36 (Dendermonde)
Aan de volledig gekasseide rechthoekige binnenplaats van de hoeve palen in U-vorm opgestelde hoevegebouwen uit het tweede kwart van de 19de eeuw: ten westen de langsschuur met voorpuntgevel aan de straatzijde, ten noorden de aan de achterzijde van de binnenplaats gelegen boerenwoning, ten oosten de lage vleugel die de stallen en een vroeger knechtenhuisje omvat. Elk van deze gebouwen getuigt door de aandacht voor architecturaal verzorgde details van de welstand die de toenmalige bouwheer met de constructies wou etaleren.
ID: 48773 | Bouwkundig element
Lange Dijkstraat 38, 38A (Dendermonde)
Hoeve met losse bestanddelen, naar verluidt voorheen gekend als Hof Van Damme, met rest van molenromp en deels afgegraven molenberg van de Sint-Antioniusmolen van 1901-1902. De hoeve klimt op tot het begin van de 19de eeuw en werd volgens het kadasterarchief in 1892 gedeeltelijk gereconstrueerd en vergroot. Toen kwam de huidige aanleg tot stand in U-vorm geopend naar het achtererf. Tweeledig bakhuis ten westen in het verlengde van de woning.
ID: 48860 | Bouwkundig element
Migrostraat 123 (Dendermonde)
Hoeve, minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. De semigesloten hoeve omvat in U-vorm opgestelde bakstenen gebouwen onder rode pannen zadeldaken: ten zuidoosten de boerenwoning, ten noordoosten de dwarsschuur en ten zuidwesten de stallen die schuin ingeplant zijn aan de straat. De erftoegang is afgesloten door een breed houten ingangshek, links aan een zware, vierkante bakstenen hekpijler met piramidale bekroning. De woning klimt minstens op tot de tweede helft van de 18de eeuw en bewaart reminiscenties aan de houtbouw of resten van een oudere houten constructie.
ID: 48861 | Bouwkundig element
Opstalplein 22 (Dendermonde)
De woning klimt wellicht op tot de tweede helft van de 18de eeuw; dit oudste onderdeel van de hoeve is als afzonderlijk bouwvolume. De bedrijfsgebouwen sluiten in U-vorm bij elkaar aan onder snijdende bedaking met vrijwel idem nokhoogte; zoals dikwijls voorkomt werden zij in een jongere periode dan de woning opgericht, hier ten laatste in 1829, zie primitief kadasterplan. Vijver met oude natuurstenen oeverversteviging.