2786 resultaten
ID: 22568 | Bouwkundig element
Loyestraat 1-2 (Lummen)
Reeds vermeld in 1429. Waterkasteel met sterk heterogeen uitzicht door de verschillende verbouwingen tijdens de 16de, 17de, 18de en 19de eeuw.
ID: 22596 | Bouwkundig element
Pastorijstraat 42 (Lummen)
Overblijfselen maken deel uit van een vervallen hoeve met U-vormige plattegrond.
ID: 135223 | Landschappelijk geheel
Etikhove, Maarke-Kerkem (Maarkedal), Oudenaarde (Oudenaarde)
In de vallei van de Maarkebeek is de meanderende beek dikwijls vergezeld van beekbegeleidende vegetatie en watermolens, zoals de Ladeuzemolen. Ten noorden van de beek ligt een steile helling met taluds en perceelsrandbegroeiing. Op de top van de heuvel ligt de kouter als open akkerlandgebied met verschillende holle wegen. De kapel van Kerselare gaat terug tot de 15de eeuw en is een bekend bedevaartsoord met de ommegang van O.-L.- Vrouw van Zeven Weeën. Op de zuidflank van de Kapelleberg staat de bedevaartskapel van Sint-Vincentius. Boven op de Edelareberg ligt het voormalige Kezelfort gebouwd onder het Hollands Bewind als gedetacheerd werk van de vesting Oudenaarde. Op de helling tussen de Kapellekouter en de Maarkebeek staan verschillende indrukwekkende gesloten hoeven uit de 18de eeuw.
ID: 140051 | Archeologisch geheel
Maaseik (Maaseik)
Deze zone omvat de historische stadskern van Maaseik.
ID: 72342 | Bouwkundig element
Kasteelstraat 16-18 (Maaseik)
Het kasteel ligt op een omgracht kavel in een bocht van de Bosbeek, aan de zuidoostzijde ervan. Het huidige kasteel werd waarschijnlijk gebouwd in 1667 als buitenverblijf/residentie/hoeve.
ID: 301322 | Bouwkundig element
Monseigneur Koningsstraat (Maaseik)
"Bunker tegen doorbraak", in 1933 in het centrum van Maaseik opgetrokken als onderdeel van de Alarmstelling.
ID: 73460 | Bouwkundig element
Vlakerweg 6-8 (Maaseik)
Het Landhuis ligt in de zuidvleugel van het gesloten complex. Het volume dateert waarschijnlijk uit de tweede helft van de 18de eeuw, met mogelijk oudere kern; de datering van de ordonnantie is niet duidelijk.
ID: 215610 | Bouwkundig element
Warstraat (Maaseik)
Oeverbunker opgetrokken in het interbellum en deel uitmakend van de Grensstelling of Vooruitgeschoven stelling die een invasie vanuit Duitsland moest tegenhouden. De bunker is gelegen tegen de westelijke kanaaldijk van de Zuid-Willemsvaart.
ID: 1226 | Bouwkundig element
Dreef 148, 148B (Maasmechelen)
Het kasteel dateert in zijn huidige vorm uit het einde van de 17de eeuw, maar heeft een oudere kern. De twee ronde torens op de hoeken aan de oostzijde zijn restanten van de laat-15de-eeuwse bouwcampagne.
ID: 126614 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Steenweg naar As (Maasmechelen)
Een deel van de Mechelse Heide werd door het Duitse leger omgevormd tot oefenterrein tijdens de Eerste Wereldoorlog.