2786 resultaten
ID: 77569 | Bouwkundig element
Kerktorenstraat 31 (Machelen)
Omwaterd complex met deels omringend park, bestaande uit een 15de-eeuws poortgebouw en een rechthoekig paviljoen, opgericht als cultureel centrum in het derde kwart van de twintigste eeuw, ter vervanging van het oudere kasteel met traditionele kern.
ID: 77627 | Bouwkundig element
Vilvoordelaan 43 (Machelen)
De oorsprong van deze oude dorpsburcht klimt op tot de dertiende eeuw, het huidige volume en de ordonnantie refereren duidelijk aan de vroegere toestand; het uitspringende toegangsgedeelte geflankeerd door twee torentjes bleef grosso modo behouden evenals de zandstenen toren van 1648 tegen de achtergevel, heden gemeentelijke openbare bibliotheek en sociocultureel centrum.
ID: 85535 | Bouwkundig element
Maldegem (Maldegem)
Twee bunkers, waarvan één met mitrailleurstelling, gericht naar het Duitse jachtvliegveld uit de Tweede Wereldoorlog.
ID: 140024 | Archeologisch geheel
Middelburg (Maldegem)
Deze zone omvat de historische stadskern van Middelburg.
ID: 58231 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Brugse Steenweg 181 (Maldegem)
Het Kasteel van Reesinghe is een landhuis in neogotische baksteenarchitectuur met de allure van een jachtpaviljoen, gebouwd in 1858 naar plannen van architect Eugène Carpentier van 1854 in opdracht van de familie Pecsteen-de Lampreel op de historische site van het heerlijk kasteel van Maldegem. Ten noorden achter het kasteeltje, koetshuis met paardenstallen. In de zuidoosthoek van het kasteeldomein, kapel opgericht kort na de bouw van het kasteel. Ten oosten van het huidige kasteel, begroeide heuvel omgeven door een halfcirkelvormige omgrachting en wal als rest van de vroegere meervoudige site met walgracht zoals nog opgetekend op de Ferrariskaart van 1771-78. Het kasteeldomein is toegankelijk via een nieuw hek aan arduinen zuilen in de zuidwesthoek bij de Brugse Steenweg. Verschillende dreven ontsluiten het kasteeldomein. Tegenover het kasteel ligt het warandebos, een gemengd loofbos van voornamelijk beuken, eiken en dennen, aangeplant in rijen met een radiale aanleg.
ID: 48045 | Bouwkundig element
Celieplas (Maldegem)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Hollandstellung'.
ID: 301055 | Bouwkundig element
Celieplas (Maldegem)
Restanten van een Duitse bunker langs de zuidelijke dijk van het Schipdonkkanaal ter hoogte van Celiebrug, opgetrokken tijdens de Eerste Wereldoorlog als onderdeel van de 'Hollandstellung'.
ID: 301376 | Bouwkundig element
Celieplas (Maldegem)
Betonnen militaire post langs de zuidelijke dijk van het Schipdonkkanaal, tegen de zuidelijke berm, op 540 meter ten noordwesten van Celiebrug. Deze militaire post is opgetrokken als onderdeel van de 'Hollandstellung'.
ID: 301007 | Bouwkundig element
Dijkstraat (Maldegem)
Duitse flankerende mitrailleurpost met observatiepost, uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken langs het Leopoldkanaal als onderdeel van de 'Hollandstellung'. De bunker is meer bepaald opgetrokken door het ‘Marinekorps Flandern’. Het betreft een type mitrailleurpost bestaande uit vier ruimtes, waarvan de twee uiterste ruimtes met een schietopening in de zijmuur. De observatiepost werd aan de noordelijke zijde van de dijk opgetrokken en via een ondergrondse gang met de flankerende bunker verbonden.
ID: 301008 | Bouwkundig element
Dijkstraat (Maldegem)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken langs het Leopoldkanaal als onderdeel van de 'Hollandstellung'.