Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2783 resultaten


ID: 1480 | Bouwkundig element

Kazerne Luitenant-Generaal Baron Michel

Liersesteenweg (Mechelen)
Bewaarde rest van de inkom van de voormalige kazerne, naar ontwerp van officier L. Dubuisson.


ID: 1542 | Bouwkundig element

Tolhuis Battol

Tolhuisstraat 22 (Mechelen)
Rechthoekig gebouw met voorgebouw met aanleunend trappenhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl uit eind 16de of begin 17de eeuw, een aanbouw uit de 17de eeuw en een recent bijgebouw.


ID: 74703 | Bouwkundig element

Hof van Palermo

Zakstraat 18-20, 16A (Mechelen)
Hof van Palermo, gebouwd in 1476 door Jan Carondelet, eerste voorzitter van de Grote Raad. Van dit hof resteert de rechthoekige huistoren in bak- en zandsteenbouw van vier geledingen onder zadeldak. Het dubbelhuis met oude kern aan de straat heeft een gecementeerde 19de-eeuwse lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen.


ID: 1553 | Bouwkundig element

Geerdegemkasteel

Zemstbaan 115, 119 (Mechelen)
Grotendeels door grachten en vijver omringd park teruggaand op ouder en groter domein. Huidig, sterk vervallen kasteel en L-vormig portiersgebouw.


ID: 127469 | Bouwkundig element

Schans van Gestel

Gestelsesteenweg, Kerkstraat (Meerhout)
De huidige bebouwing bestaat uit de kerk met het omringend kerkhof en de pastorie, een deel van de vest bleef bewaard aan de noordoostzijde.


ID: 134059 | Landschappelijk element

Domein van de Plantentuin van Meise

Nieuwelaan (Meise), J.Van Gijsellaan, Kruidtuinlaan 2 (Wemmel)
Park in landschappelijke stijl van 143 hectare, ontstaan uit de samen­voeging van tot de 12de eeuw opklimmende domeinen: Meise en Bouchout, in 1879-1881 aangekocht door koning Leopold II voor zijn zuster Charlotte en omgewerkt tot één landschappelijk park met twee kastelen; circa 1700 een barok lustslot (Meise) en een feodale burcht (Bouchout), beide rond 1810 omringd door 'Engelse' tuinen met diverse 'fabriekjes' en 'follies', die wellicht een maçonnieke betekenis hadden, onder meer een rustieke rotsbrug annex grot (Bouchout) en een neoclassicistische 'Vriendschapstempel' (Meise), met ook nog een monumentale oranjerie (Meise) en een 'hermitage' in neogotische 'troubadourstijl' (Bouchout); in 1938 aangekocht door de Belgische Staat, vestiging van de Nationale Plantentuin; het kasteel van Meise werd in 1944 zwaar beschadigd en gesloopt; bouw van een imposant serrencomplex ('Plantenpaleis') in 1947-1958 en van een elegant, laatmodernistisch herbarium- en bibliotheekgebouw in 1959-1962.


ID: 40170 | Bouwkundig element

Kasteel van Boechout

Nieuwelaan 38 (Meise)
De oorsprong van het heerlijke domein van Boechout, dat rechtstreeks onder het gezag stond van de hertog van Brabant klimt op tot de hoge middeleeuwen. Het waterslot,waarvan de donjon zou opklimmen tot circa 1300, vertoonde tot in de vroege 19de eeuw een sterk defensief karakter. In de periode 1832-1840, verkreeg het kasteel zijn huidige architecturale vormgeving.


ID: 40184 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ten Steene

Oppemstraat 153-161 (Meise)
Het Hof ten Steene was voorheen een middelgrote gesloten hoeve met een typerende donjon, die mogelijk opklimt tot de 12de of 13de eeuw. Vermoedelijk refereert de benaming ‘Ten Steene’ naar het eerste in steen opgetrokken gebouw in deze omgeving . Het huidige gebouwenbestand, met uitzondering van de donjon, klimt op tot de 17de en 18de eeuw, hoewel de woning grondig werd verbouwd in 1926. De hoeve is tot vandaag één van de dominante factoren binnen de gehuchtskern.


ID: 40177 | Archeologisch / Bouwkundig element

Hof ten Rode of Hof te Steenbrugge

Potaardestraat 2, 2A (Meise)
Dit historisch belangrijke hof, waarvan de oorsprong vermoedelijk teruggaat tot een 13de-eeuwse motte, is vandaag een imposante gesloten hoeve met grotendeels 19de-eeuws gebouwenbestand en een bewaarde omwalde motteheuvel ten zuidoosten.


ID: 36207 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Potter d'Indoye

Brusselsesteenweg 190-192 (Melle)
Vermoedelijk gaat deze site met walgracht in oorsprong terug op een oudere landbouwnederzetting. Op een kaart van 1572 vermeld als speelgoed. Bak- en natuurstenen kasteel in neotraditionele stijl met laatgotische stijlelementen, gebouwd naar ontwerp van architect J. de Waele en daterend van 1897. Omgevend park en toegangspoort met boogvormig aansluitende paardenstallen gesitueerd in de zuidoosthoek van het aanvankelijk omgrachte voorhof van het vroegere waterkasteel. Voormalige kasteelhoeve en heden hovenierswoning, gesitueerd buiten de vroegere kasteelomgrachting. Achtzijdige gloriëtte van 1764 in Lodewijk XV-stijl.