2786 resultaten
ID: 217020 | Bouwkundig element
Ch. Cappellestraat 85 (Menen)
Halfondergrondse betonnen constructie op het erf van een hoeve, ten zuiden van de spoorlijn tussen Menen en Wervik gelegen.
ID: 55745 | Bouwkundig element
Grote Markt 1 (Menen)
Huidig complex, tot stand gekomen in twee grote bouwfases. Bij de voltooiing in 1782 vormen stadhuis, belfort, hallen en waag een vierkant complex met open binnenkoer. Vernieling van de hallen en de waag bij beschietingen door Franse revolutionairen. 1838: Heropbouw van de waag naar de plannen van architect Josephus Devos. 1573: de Gentenaar Bartholomeus Dhaese wordt door het Menense stadsbestuur belast met de bouw van het belfort. Belfort met een totale hoogte van 33 meter bestaande uit vierzijdige onderbouw en achtkantige bovenbouw.
ID: 217031 | Bouwkundig element
Grote Markt 30 (Menen)
Duitse bunker, opgetrokken ten behoeve van Duitse officieren. De helft van de herberg 'De Sterre' was ingericht als officiersmess.
ID: 217011 | Bouwkundig element
Ieperstraat (Menen)
Duitse militaire post, die is opgetrokken net ten oosten van de 'Meenen Riegel', in een boomgaard bij een hoeve die op Britse stafkaarten werd aangeduid met 'Group Farms'.
ID: 217021 | Bouwkundig element
Ieperstraat (Menen)
Duitse bunker, wellicht opgetrokken in functie van de grote depots die ter hoogte van het station van Menen werden uitgebouwd.
ID: 217030 | Bouwkundig element
Kardinaal Cardijnlaan 101 (Menen)
Duitse bunker, opgetrokken tussen de 'Artillerie-Schutz-Stellung' en de 'Halluin Riegel'.
ID: 55933 | Bouwkundig element
Leopoldplein 12 (Menen)
Het hospitaal behoort tot de militaire infrastructuur van de Hollandse bezetting - 1817-1830 - en werd opgetrokken binnen bastion 2 van de versterking. Imposant en beeldbepalend complex met aansluitend ten noorden driehoekig oefenplein. Gebouw op rechthoekige plattegrond, van twee bouwlagen en vijfentwintig traveeën.
ID: 217014 | Bouwkundig element
Moorselestraat (Menen)
Naar verluidt Duitse munitiebunker uit de Eerste Wereldoorlog, in 1917 opgetrokken door Russische krijgsgevangenen bij een hoeve die door de Britten werd aangeduid met 'Limber Farm'. Deze hoeve lag net ten noordoosten van de kruising van de spoorlijnen Kortrijk-Menen en Menen-Roeselare.
ID: 55965 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Oude Leielaan 2 (Menen)
Neoclassicistisch herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw met zes schamppalen. Gecementeerde en geschilderde lijstgevel van zeven traveeën en drie bouwlagen op een arduinen plint. Begane grond voorzien van imitatiebanden en arduinen puilijst. In de tuin, restanten van Hollandse vestingmuren.
ID: 217028 | Bouwkundig element
Poststraat (Menen)
Duitse bunker, wellicht opgericht ten behoeve van officieren, die in grote getale in Menen verbleven en heel wat gebouwen hadden opgeëist.