Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

304 resultaten


ID: 10488 | Bouwkundig element

Brouwerij De Papegaai

Lantaarnstraat 46 (Lier)
Brouwerij, in kern vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw; naderhand maalderij en handel in meststoffen.


ID: 33673 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Langeboeken 2 (Lievegem)
Groen- en geelgeverfd ijzeren toegangshek tot de voortuin van een opvallende boerenwoning uit 1762. Pittoreske woning van vier traveeën onder zadeldak tussen aandaken: rechts aandak met vlechtingen, links gecementeerd. Op het achtererf, kleine bakstenen dwarsschuur van drie traveeën onder zadeldak.


ID: 131580 | Landschappelijk element

Kapelboom Bevende Hazelaar

Wittemoer (Lievegem)
In het Meistraatje, een zandweg van Oostmoer naar de Lembeekse bossen, bevindt zich de kapel van de ‘Bevende Hazelaar’, een houten boomkapelletje dat tegen de stam van een lindeboom werd bevestigd. Volgens de legende vond op deze plaats de zoon van Filips Van Kleef de dood. De aanvoerder van de Gentenaars in de strijd tegen Maximiliaan van Oostenrijk werd gedood of vermoord en in het geheim begraven. Een boom moest de plaats aanduiden. Na 500 jaar is het nog steeds een bedevaartsoord met processie in de meimaand. De oude lindeboom ging in 2005 tegen de vlakte en werd kort daarop vervangen door een nieuw exemplaar. De boomkapel werd opnieuw opgehangen bij de jonge lindeboom.


ID: 33721 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Zandstraat 2 (Lievegem)
Alleenstaand burgerhuis met ondiepe voortuin afgesloten door sierlijk ijzeren hekwerk. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, gebouwd circa 1890. Houten gevelkapelletje tegen de rechtse hoekpenant.


ID: 212552 | Bouwkundig element

Gevelkastkapel

Kleiveld 2 (Linkebeek)
Tegen de muur van een hoekwoning hangt een witgeschilderde, gecementeerde gevelkastkapel op een betonnen console en afgedekt met een zadeldakje, gebouwd in 1900.


ID: 70252 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Belle-Weeden hoeve en knotlinde met boomkapel

Broekstraat 11, Lostraat (Lo-Reninge)
Historische hoeve als site met drie losse bestanddelen en omwalling reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Witgeschilderde bakstenen volumes onder pannen zadeldaken. Het boerenhuis vormt een erg imposant volume met steile dakhelling, mogelijk met 17de-eeuwse kern. Voormalige erftoegang geflankeerd door knotlindes met boomkapelletje.


ID: 70294 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oostvleterenstraat 18 (Lo-Reninge)
Hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw met lage losse bestanddelen rond deels verhard erf. Geelbakstenen boerenhuis onder zadeldak van 1869 met klein Mariakapelletje. Haaks op de opkamer, getransformeerd bakhuis. Gedeeltelijk versteende dwarsschuur met geïntegreerde stal en wagenkot met stijl- en regelwerk met beschilderde horizontale plankenbeschieting.


ID: 70291 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Oostvleterenstraat 2 (Lo-Reninge)
Boerenarbeiderswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis onder zadeldak met klein Mariakapelletje links bovenaan de straatgevel.


ID: 34020 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bosstraat 31 (Lochristi)
Omgrachte hoeve met losse bestanddelen op het eind van de straat. Gedeeltelijk bewaarde oorspronkelijk vierhoekige omgrachting. Boerenhuis midden op het erf met oude kern. Ten oosten lange bakstenen bedrijfsvleugel gedateerd 1857 en rechthoekige bakstenen schaapsstal.


ID: 87627 | Bouwkundig element

Staakkapel

Braamstraat (Lochristi)
Op de hoek met Smalle Heerweg: ijzeren staak met lantaarn en gewit houten kapelletje met gepolychromeerd Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind. Naar verluidt stond de staakkapel vroeger op de hoek met Kapelleken.