Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1060 resultaten


ID: 35048 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Blasiusdriesstraat 36 (Deinze)
Boerenarbeidershuisje van één bouwlaag onder zadeldak (pannen) gelegen achterin moestuintje. Gecementeerde gevel met schijnvoegen en vernieuwde rechthoekige vensters. Behouden linker zijaandak met muurvlechtingen.


ID: 35452 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Durmenstraat 13 (Deinze)
Boerenarbeidershuis in moestuintje met ijzeren hek. Voorgevel van vier traveeën en één bouwlaag gericht naar de veldzijde (op het zuiden), afgedekt door zadeldak.


ID: 38096 | Bouwkundig element

Hoeve

Filliersdreef 40 (Deinze)
Omhaagde hoeve met woonhuis ten noorden, stallen ten zuiden en bakhuis ten noordwesten op een met gras begroeid en beboomd erf. Op een terp gelegen woonhuis van zes + twee traveeën onder zadeldak met oude kern, mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 38248 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Crombrugghe

Kasteeldreef 2-3, 4 (Deinze)
Kasteel met bijhorende dienstgebouwen en oranjerie, gelegen in een groot domein met bos en een aangelegd park en vijver, met de Leernsesteenweg verbonden door een dubbele eiken- en beukendreef. Kasteel: bakstenen gebouw op U-vormige plattegrond, met elf traveeën en twee en een halve bouwlaag naar ontwerp van L. Minard van 1845-47. Koetshuizen en dienstwoning: bakstenen gebouw van negen traveeën en twee bouwlagen naar ontwerp van L. Minard van 1845. Oranjerie: rechthoekig bakstenen gebouw van elf traveeën en één hoge bouwlaag, daterend van circa 1845. Verder nog druivenserres en hovenierswoning.


ID: 35473 | Bouwkundig element

Boerenwoningen

Langenakker 2-3 (Deinze)
Boerenhuisjes in de straatbocht op het nauwe kruispunt met de Biezestraat; klein moes- en voortuintje met haag. Geschiedenis minstens opklimmend tot 1680. Tweegezinswoning, vermoedelijk begin 18de eeuw zogenaamd "Den Blauwen Steen" en toen ook winkeltje.


ID: 35599 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Vosselare en neerhof

Meirstraat 7, 13 (Deinze)
Kasteeldomein opklimmend tot midden 14de eeuw. Het landhuis werd verschillende malen heropgebouwd, door architect Louis Minard verbouwd in 1856 en 1873, maar in 1923-1924 volledig heropgebouwd onder Van Herrewege-De Wilde. Sober landhuis van drie bouwlagen onder mansardedak omgeven door . Op een eilandje in de vijver bevindt zich een bakstenen torengebouwtje in gotische stijl. Ten westen van het kasteeldomein neerhof met boerenwoning van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk naar ontwerp van Louis Minard.


ID: 38138 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Ongarijstraat 9 (Deinze)
Achter moestuin, lage 19de-eeuwse boerenwoning van vijf + twee traveeën onder zadeldak met gewitte gevels op gepikte plint, rechthoekige vensters en groengeschilderde luiken.


ID: 38124 | Bouwkundig element

Hovenierswoning en oranjerie van het kasteel van Ooidonk

Ooidonkdreef 26 (Deinze)
Voormalige hovenierswoning met moestuin, bloemisterij en oranjerie van het kasteel van Ooidonk, gelegen ten noorden van de huidige ingang, op de plaats van de vroegere moestuin en boomgaard, met afzonderlijke bruine beukendreef. Huidig ommuurd domein vermoedelijk aangelegd begin 19de eeuw.


ID: 38122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ooidonk

Ooidonkdreef 7-11, 26 (Deinze)
Vanaf 1594 wederopbouw en gedeeltelijke nieuwbouw van het kasteel in renaissancestijl waarbij het ongeveer zijn huidige vorm kreeg: een harmonische vermenging van middeleeuwse feodale strengheid en beredeneerde vormschoonheid van de renaissance. Conciërgewoning gebouwd circa 1870 door architect Cl. Parent bij de nieuwe hoofdingang van het domein in de noordhoek. Park tussen de behouden dubbele omgrachting heraangelegd in het eerste kwart van de 19de eeuw bij het slopen van het neerhof en de axiale toegangspoort, bereikbaar via gekasseide dreef. Grote vijver met eilandjes in oosthoek en kanaal als verbinding van de omwalling met de Leie. In het park onder andere nog een ijskelder uit midden 19de eeuw, een druivenserre, een classicistisch tuinpaviljoen, een hovenierswoning en een oranjerie.


ID: 38125 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Peperstraat 35 (Deinze)
Typisch boerenarbeidershuisje van vijf + drie (stal)traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met rechts zijaandak met vlechtingen, opklimmend tot de 18de eeuw.