Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1059 resultaten


ID: 38124 | Bouwkundig element

Hovenierswoning en oranjerie van het kasteel van Ooidonk

Ooidonkdreef 26 (Deinze)
Voormalige hovenierswoning met moestuin, bloemisterij en oranjerie van het kasteel van Ooidonk, gelegen ten noorden van de huidige ingang, op de plaats van de vroegere moestuin en boomgaard, met afzonderlijke bruine beukendreef. Huidig ommuurd domein vermoedelijk aangelegd begin 19de eeuw.


ID: 38122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ooidonk

Ooidonkdreef 7-11, 26 (Deinze)
Vanaf 1594 wederopbouw en gedeeltelijke nieuwbouw van het kasteel in renaissancestijl waarbij het ongeveer zijn huidige vorm kreeg: een harmonische vermenging van middeleeuwse feodale strengheid en beredeneerde vormschoonheid van de renaissance. Conciërgewoning gebouwd circa 1870 door architect Cl. Parent bij de nieuwe hoofdingang van het domein in de noordhoek. Park tussen de behouden dubbele omgrachting heraangelegd in het eerste kwart van de 19de eeuw bij het slopen van het neerhof en de axiale toegangspoort, bereikbaar via gekasseide dreef. Grote vijver met eilandjes in oosthoek en kanaal als verbinding van de omwalling met de Leie. In het park onder andere nog een ijskelder uit midden 19de eeuw, een druivenserre, een classicistisch tuinpaviljoen, een hovenierswoning en een oranjerie.


ID: 38125 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Peperstraat 35 (Deinze)
Typisch boerenarbeidershuisje van vijf + drie (stal)traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met rechts zijaandak met vlechtingen, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 35516 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Kervyn de Meerendré

Veldestraat 48 (Deinze)
Neoclassicistisch kasteel van eind 17de eeuw in mooi aangelegd omwald park naar Engels model. Kasteelpark toegankelijk via ijzeren hek tussen veelhoekige bepleisterde hekpijlers met bolbekroning. Verschillende aanhorigheden waaronder twee wagenhuizen, een schuur, een merkwaardig gebouwtje aan de vijver, vermoedelijk bakhuis en hondenhok. Eenvoudige oranjerie ten noorden in moestuin, in de eerste helft van de 19de eeuw tegen de ovale omheiningsmuur aangebouwd.


ID: 35315 | Bouwkundig element

Tweegezinswoning

Voordestraat 8-9 (Deinze)
Thans tweegezinswoning, gelegen achterin moestuin. Witgekalkte gevels (naar het zuiden georiënteerd) op gepikte plint met spiegelbeeldschema; één bouwlaag onder zadeldak (pannen), vermoedelijk uit de 19de eeuw.


ID: 35324 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Hansbeke

Warandestraat 7-13, 9A (Deinze)
Classicistisch kasteel van circa rond 1790, gelegen in uitgestrekt park met dreven, vijver en grachten en monumentale ingang met ijzeren afsluiting en hek tussen gecementeerde pijlers met vaasbekroning. Voor de brand in 1985 onderkelderd bak- en hardstenen kasteel van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak met later toegevoegde dakkapellen. In het park verschillende bijgebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw: kinderspeelhuisje, hondenhok, ezelshokje, wagenhuis met dienstwoning, oranjerie in ommuurde moestuin en personeelswoningen.


ID: 48511 | Bouwkundig element

Hoeve

Denstraat 83 (Dendermonde)
Dieper gelegen hoeve met losse bestanddelen en voorliggende moestuin met notelaars, bereikbaar via smalle oprit aan de straat afgesloten door ijzeren hek tussen betonnen pijlers.


ID: 48379 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Apolloniaparochie met tuin

Hoofdstraat 49 (Dendermonde)
De pastorie is een typisch dubbelhuis uit 1769 naar ontwerp van Pieter Joannes Oste en Simon (van) Swaervelde. De pastorie heeft een volledig afgesloten voorhof met gemetste poort onder leien schilddakje, oorspronkelijk verbonden met tuinmuren, en een siertuin langs beide kanten geflankeerd door een bijgebouw. De tuin laat nog duidelijk de 18de-eeuwse formele en axiaal-symmetrische aanleg herkennen die vermoedelijk uit de bouwperiode van de pastorie dateert.


ID: 48877 | Bouwkundig element

Spoorwachterswoning

Mandekensstraat 308 (Dendermonde)
Het alleenstaande huis uit 1902 is vooraan op een spievormig perceel ingeplant, met de voorgevel pal uitziend op de spoorwegovergang, met een driehoekig voortuintje. Het betreft een vrijwel rechthoekige woning in donker bakstenen metselwerk op omlopende gecementeerde plint, twee bouwlagen tellend en onder een mank zadeldak van donkere Vlaamse pannen.


ID: 48560 | Bouwkundig element

Hoeve Baetens

Oude Molenstraat 98 (Dendermonde)
Zuidoostelijk georiënteerde langgevelhoeve in kern minstens opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw, van acht traveeën en één bouwlaag onder steil pannen zadeldak, met typische kleine uitbouw achteraan onder uitgelengd dak. Witgekalkte verankerde baksteenbouw op gepekte plint.