Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

329 resultaten


ID: 74743 | Bouwkundig element

Site van N.V. Céramique et briquetteries mécaniques du Littoral

Kapel ter Bede 119-121, Luipaardstraat 4-10 (Kortrijk)
Site van de voormalige N.V. Céramique et briquetteries mécaniques du Littoral, met bewaarde droogloodsen, opgevat als een beeldbepalend volume van twaalf parallelle beuken en gebouwd in 1928. Aansluitend ten oosten poortgebouw, overdekte brug en fabrieksschoorsteen. Verder zijn er nog restanten van de machinekamer en de voorbewerkingsruimte en opslagplaats voor klei, beide daterend van 1923 naar ontwerp van W. Vercoutere. De site omvat eveneens woningen, meer bepaald een conciërgewoning, een baanwachtershuisje en twee directeurswoningen.


ID: 60681 | Bouwkundig element

Station Bissegem met wachthuisje

Vlaswaagplein 1 (Kortrijk)
Klein station (halte) van 1924 van het wederopbouwtype. Rode baksteenbouw met natuurstenen gevelelementen, onder meer voor hoekblokken, tussendorpels van de vensters, kettingen, geprofileerde afboording plint, afboording spiegels en plaatsnaam. Bakstenen gevel van één bouwlaag, langsgevels van vier traveeën en kopgevels van twee traveeën onder afgewolfd zadeldak. Typisch gewitkalkte betonnen afsluiting met verticale rechte stijlen en betonnen wachthokje.


ID: 60834 | Bouwkundig element

Station Heule

Zeger van Heulestraat (Kortrijk)
Voormalig station van circa 1850. Gelegen langs spoorweglijn nummer 66, Brugge-Kortrijk, in gebruik genomen in 1847. Dieper in gelegen en loodrecht op de straat ingeplant gebouwtje met voorgelegen gekasseid plein. Typisch voorbeeld van eenvoudige stationsarchitectuur uit het midden van de 19de eeuw. Lage baksteenbouw met beschilderde lijstgevel. Getoogde vensters gevat in nis.


ID: 17737 | Bouwkundig element

Buurtspoorwegstation Rupelmonde

Temsestraat 33 (Kruibeke)
Gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in het eerste kwart van de 20ste eeuw te dateren.


ID: 44002 | Bouwkundig element

Station Zingem

Stationsstraat 3 (Kruisem)
Typisch plattelandsstationnetje op de lijn Gent-Oudenaarde, ingehuldigd in 1857. Na de Eerste Wereldoorlog gesloopt en vervangen door het huidige gebouw, ten noorden van de overweg met pleintje ervoor.


ID: 58210 | Bouwkundig element

Werkhuizen en stelplaats van de buurtspoorwegen

Vaartstraat 102 (Laarne)
Deels gekasseid terrein met sierbetonplaten afsluiting aan de straat met letters B en V (belge vicinal). Gelegen aan de provinciale weg tussen Kalken-Wetteren na aanleg van de tramlijn Gent-Zele-Hamme-Wetteren die in gebruik genomen werd op 17 april 1891.


ID: 881 | Bouwkundig element

Station Lanaken

Stationsstraat 217 (Lanaken)
Station van Lanaken, gelegen op de spoorlijn Hasselt-Maastrich, en gebouwd circa 1850.


ID: 200086 | Bouwkundig element

Station Racour

Racourhalte 1 (Landen)
Betreft hier een goed voorbeeld van een landelijk station dat in 1908 door de Staatsspoorwegen werd opgetrokken. Karakteristieke baksteenarchitectuur in een bijzonder uitgebreide decoratieve uitvoering.


ID: 44145 | Bouwkundig element

Station Poelkapelle

Houthulstseweg 94 (Langemark-Poelkapelle)
Voormalig station aan de toenmalige spoorlijn Armentières-Oostende, analoog met andere heropgebouwde stations van de N.M.B.S. in de streek, zie Langemark, Boezinge, Vlamertinge en andere.


ID: 44104 | Bouwkundig element

Station Langemark en stationschefwoning

Nieuwe Kalsijde 21, Statiestraat 22 (Langemark-Poelkapelle)
Voormalig stationnetje daterend van de jaren 1920, aan de toenmalige spoorlijn Armentières-Oostende. Soortgelijk wederopbouw-stationnetje onder meer te Poelkapelle, Boezinge en Vlamertinge. In de nabijheid, aan spoorwegoverkant, voormalige stationschefwoning: bakstenen gebouwtje van twee bouwlagen op L-vormige plattegrond onder haakse pannen zadeldaken.