Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

329 resultaten


ID: 9589 | Bouwkundig element

Tramstation

Arthur Gevaertlaan 3, 1A (Zottegem)
Voormalig typisch en nog zeer intact tramstation uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Ten zuiden van het stationsterrein: bakstenen stationsgebouw van drie traveeën, twee bouwlagen en zolderverdieping, onder zadeldak, met aan weerszijden éénlaagse bijbouw.


ID: 9686 | Bouwkundig element

Station Zottegem

Stationsplein (Zottegem)
Intact spoorwegstation van het type Belgische Staat, daterend van circa 1868. Bakstenen gebouw met verwerking van arduin voor plint, druiplijsten, cordons en modillons. Dominerend middenvolume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak tussen twee laterale vleugels van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak


ID: 38428 | Bouwkundig element

Station Olsene

Centrumstraat 123 (Zulte)
Typisch plattelandsstationnetje op de lijn Gent-Kortrijk, aangelegd in 1839. Oorspronkelijk gebouw vermoedelijk vernieuwd circa 1925.


ID: 45203 | Bouwkundig element

Station Munkzwalm

Zuidlaan 70 (Zwalm)
Stationsgebouw van twee bouwlagen met flankerende lagere gebouwtjes, opgetrokken circa 1903.


ID: 135156 | Landschappelijk geheel

Kanaal Bossuit-Kortrijk, Sint-Pietersbrugje en Orveytbos

Moen (Zwevegem)
Het gebied ligt rond een gedeelte van het kanaal Bossuit-Kortrijk dat gegraven werd tussen 1857 en 1860 en verbreed in de jaren zeventig van de 20ste eeuw. Het kanaal diende voor het transport van steenkool naar Kortrijk en omgeving. Het snijdt door de interfluviale kam tussen Schelde- en Leiebekken. Het Sint-Pietersbrugje is een oud en klein ophaalbrugje met een stalen bovenbouw als ophaalmechanisme. Ter hoogte van dit brugje ligt nog een segment van het 19de-eeuwse kanaal dat veel smaller was. Het Orveytbos (voorheen ook Kraaibos genoemd) bevindt zich op het kleiig materiaal dat uitgegraven werd gedurende de verbreding van het kanaal in de jaren zeventig van de 20ste eeuw. In het oosten loopt de plaatselijk ingesneden spoorwegbedding, een restant van de vroegere spoorlijn Kortrijk-Avelgem-Ronse. Er zijn enkele waardevolle hoeves in het gebied.


ID: 81134 | Bouwkundig element

Station Moen

Bossuitstraat 93 (Zwevegem)
Voormalig station, stopplaats Moen/Bossuit, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, nu herbestemd tot woning. De oude spoorweg is uitgebroken en vormt heden onderdeel van een fietspad. Stationsgebouw van het halte type 1893 in uitvoering R6. Centraal volume van vier traveeën en twee bouwlagen geflankeerd door twee lagere volumes. Rode baksteenbouw onder pannen daken, centraal deel getypeerd door blind casement.


ID: 80994 | Bouwkundig element

Goederenstation Zwevegem

Otegemstraat 148B (Zwevegem)
Het station van Zwevegem was gelegen langs de spoorlijn Kortrijk-Avelgem-Ronse in gebruik van 1869.tot 1960. Dwars op de straat ingeplant eenvoudig bakstenen gebouwtje onder zadeldak. Gevel geritmeerd door segmentbogige nissen met bakstenensokkel afgelijnd door arduin.


ID: 14686 | Bouwkundig element

Station

Burchtsestraat 142-144 (Zwijndrecht)
Voormalig station op de spoorlijn Antwerpen-Sint-Niklaas, laatstgenoemde aangelegd in 1844.


ID: 14697 | Bouwkundig element

Station Zwijndrecht

Fortlaan 1 (Zwijndrecht)
Station van 1904, bakstenen gebouw met banden van gele baksteen, in totaal negen traveeën en één of twee bouwlagen onder zadeldak.