Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4909 resultaten


ID: 41875 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Hubertus en Sint-Luciaparochie met tuin

Neerstraat 9 (Haacht)
Pastorie in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de 17de eeuw met zand- en ijzerzandstenen plint, meermaals verbouwd, met omgrachte tuin van circa 30 are (ringgracht inbegrepen); geknotte zomereiken en relicten van oude beuken- en haagbeukenhaag langs de ringgracht; sporen van landschappelijke aanleg.


ID: 200250 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Valvekenshoeve

Rijmenamsesteenweg 223 (Haacht)
Langgestrekt hoevegebouw door ankers gedateerd 1764. De gebouwen zijn volledig in baksteen met enkele natuurstenen elementen in de omlijsting van de inkomdeur. De hoeve is bereikbaar via een gekasseide toegangsdreef in het oosten.


ID: 200277 | Bouwkundig element

Dubbele schutsluis en sluiswachterswoning

Sas 3 (Haacht)
Na twaalf jaar werk en herhaalde tegenslagen kon het kanaal in 1763 eindelijk in gebruik genomen worden. Het telde vijf sluizen. In de onmiddellijke omgeving staat de oorspronkelijke en vrij goed bewaarde sluiswachterswoning in classicistische stijl.


ID: 134504 | Landschappelijk element

Domein Herkenrode

Vijverbos 6-8 (Haacht)
Omgracht buitengoed met hoeve 'De Warande'uit de 18de eeuw en villa uit 1964; sterrenbos en een getrapte, met linden beplante motte met paviljoen, aangelegd rond 1750, oorspronkelijk 15 hectare.


ID: 134493 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Notariswoning Tuerlinckx met siertuin

Werchtersesteenweg 27 (Haacht)
In 1931 bouwde notaris Yves Tuerlinckx langs de weg naar Werchter, aan de oostrand van de dorpskern, een modernistische villa, omgeven door informele tuin (35 are) met structuren van breuksteen; gedeeltelijk vernietigd voor een wegverbreding in 2002. In de noordwestelijke hoek van het domein bevindt zich een serre.


ID: 134490 | Landschappelijk element

Lindenpalissade en  beuken bij de vijver van het Lombaardenhof

Werchtersesteenweg 7 (Haacht)
Vijver (mogelijk een oude turfput) uit begin 17de eeuw met merkwaardige sierbeplanting: een 80 meter lange palissade van leilinden, geritmeerd door bruine beuken; begin 20ste eeuw, misschien ouder.


ID: 134487 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Heiken

Wespelaarsesteenweg 85 (Haacht)
De voormalige hoeve, later 'huis van plaisantie' kreeg in 1815 een classicistische facelift tot landhuis, gemeentehuis vanaf 1977, omgeven door een kleine regelmatig-geometrische tuin en boomgaard; diverse bomen uit de 19de eeuw.


ID: 301023 | Landschappelijk element

Diepe Straten

Klein Herlinckhovestraat, Terlinden (Haaltert), Ruysbroeckbaan (Ninove)
Het gebied Diepe Straten te Ninove en Denderhoutem omvat enkele merkwaardige (grotendeels) holle wegen. Over de ouderdom van deze wegtracés is weinig bekend. Het is echter zeer waarschijnlijk dat hun ouderdom minstens teruggaat tot de oprichting van het Hof te Ruysbroeck in 1140 door de Sint-Corneliusabdij van Ninove.


ID: 8866 | Bouwkundig element

Station Haaltert

Stationsstraat 164 (Haaltert)
Standaard-station op de lijn Brussel-Kortrijk. Eénlaags bakstenen gebouw van zeven traveeën met centrale verhoging van drie traveeën als ruimte voor de stationschef, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 308409 | Landschappelijk element

Holle weg Betserbaan

Betserbaan (Halen)
Het wegenpatroon is in het agrarisch gebied tussen Halen en Loksbergen tussen de 17de eeuw en het heden relatief weinig veranderd. In noord-zuid richting ligt de Betserbaan, een verbindingsweg tussen Diest en Geetbets in de Getevallei, die tijdens de slag van Halen op 12 augustus 1914 als verdedigingslijn is gebruikt.