Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2783 resultaten


ID: 308217 | Bouwkundig element

Bunker B22

Wassemstraat (Merelbeke)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevatte één bunkerruimte met een schietopening voor mitrailleur.


ID: 308239 | Bouwkundig element

Bunker D14

Zink (Merelbeke)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn. De bunker bevat twee bunkerruimtes met een schietopening voor mitrailleur.


ID: 308266 | Bouwkundig element

Bunker C12

Zink (Merelbeke)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn en bevat twee bunkerruimtes, elk voorzien van een schietopening voor mitrailleur.


ID: 36587 | Bouwkundig element

Kasteel van Zink

Zink 11-13 (Merelbeke)
Kasteeldomein met ruim 1 kilometer lange oude dreef vanaf het kasteel westwaarts voerend naar de verdwenen vroegere parochiekerk aan de Torrekensstraat. Toegangspoort aan de straat met aanpalend gedeelte van de vroeger gesloten kasteelhoeve. Kasteel gebouwd tegen de zuidelijke hoek van de omgrachte site. Heden min of meer L-vormig gebouw van twee verdiepingen met verspringende bouwlagen en zadeldaken. Verbouwingswerken van circa 1900 bepalen het globaal uitzicht van kasteel in neotraditionele stijl, maar anderzijds zijn vroegere bouwfasen nog duidelijk afleesbaar waaronder een overblijfsel van een vroegere donjon of mottetoren uit de late middeleeuwen. Gerestaureerde en deels tot woning gerenoveerde vroegere kasteelhoeve, waarschijnlijk uit de 16de tot 17de eeuw.


ID: 213429 | Bouwkundig element

Geallieerde militaire post

Armentierssteenweg (Mesen)
Geallieerde militaire constructie, die in het voorjaar van 1918 is opgetrokken tegen de zuidelijke flank van de zogenaamde ‘Messines Ridge’, nadat deze regio tijdens de Mijnenslag van juni 1917 op de Duitse vijand veroverd was. De betonnen constructie is wellicht in februari-maart 1918 opgetrokken door Australische en Nieuw-Zeelandse genie-eenheden.


ID: 308382 | Bouwkundig element

Duitse militaire post 1 New Zealand Memorial Park

Nieuw Zeelandersstraat (Mesen)
Eén van twee Duitse bunkers in het New Zealand Memorial Park, die tijdens de Eerste Wereldoorlog werden opgetrokken als deel van de Duitse eerste linie. Deze bunker, opgetrokken aan de hand van geprefabriceerde betonblokken, betreft de meest noordelijke bunker.


ID: 308383 | Bouwkundig element

Duitse militaire post 2 New Zealand Memorial Park

Nieuw Zeelandersstraat (Mesen)
Eén van twee Duitse bunkers in het New Zealand Memorial Park, die tijdens de Eerste Wereldoorlog werden opgetrokken als deel van de Duitse eerste linie. Deze bunker betreft de meest zuidelijke bunker en is opgetrokken aan de hand van beton, gegoten tegen een houten bekisting.


ID: 213430 | Bouwkundig element

Duitse mitrailleurpost Moulin de l'Hospice

Nieuwkerkestraat (Mesen)
Duitse mitrailleurpost uit de Eerste Wereldoorlog, in 1916 opgetrokken vlakbij 'Ferme du Moulin', een abdijhoeve van het Koninklijk Gesticht van Mesen.


ID: 89996 | Archeologisch / Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Borcht

Baronielaan 27 (Meulebeke)
Het kasteeldomein Ter Borcht is de site van de oude heerlijke verblijfplaats Ter Borcht of Ter Burgt, eertijds de hoofdheerlijkheid van Meulebeke. De site met omwalde motte is bereikbaar via een zuidwaarts lopende dreef met gracht en opgaande bomen. Park ten oosten ervan met restant van vroegere zichtas en gevarieerd bomenbestand, ten westen van de dreef eveneens authentiek bomenbestand. Poortgebouw gemarkeerd door twee achthoekige wachttorentjes die vermoedelijk dateren uit de late 16de of eerste helft 17de eeuw. Toegang tot het opperhof tussen twee hoge vierkante natuurstenen sokkels, bekroond met gietijzeren zuiltjes. Het kasteel Ter Borcht klimt in kern op tot de 17de eeuw, zie onder meer volume, dakhelling, trapgevels aan de oostzijde en dakgebinte, met noordelijke vleugel van jongere datum dan de zuidelijke. De tegen de zuidgevel aangebouwde kapel met sacristie dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw en is aangepast in 1860.


ID: 90233 | Bouwkundig element

Bakhuis en aardappelkelder/bunker

Spillebosstraat 1 (Meulebeke)
Op het erf van de voormalige hoeve met losse bestanddelen, waarvan de site opklimt tot de 17de eeuw, zijn een bakhuis en een ronde constructie (aardappelkelder of bunker) bewaard.