Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2783 resultaten


ID: 135132 | Landschappelijk geheel

Kanaal Nieuwpoort-Plassendale en omgeving Schuddebeurze

Lombardsijde, Slijpe, Westende (Middelkerke)
In dit gebied ligt een overgangszone tussen duinen en polders. Het noordwestelijke zandige gedeelte was vroeger een binnenduincomplex. Deze duinen zijn lang beïnvloed geweest door erosie en begrazing. Omwille van de voedselarme, ontkalkte ondergrond en de begrazing komt een schrale heide- en graslandvegetatie voor. De westelijke graslanden vlakbij Lombardsijde kennen nog enkele knotbomenrijen. Het zuidelijke gedeelte behoort tot de polders en ligt frequent onder akkerland. Hier zorgen talrijke sloten en grachtjes met rietbegroeiing voor de afwatering van het gebied. De Schuddebeurzebeek is de voornaamste afwateringsader voor het gehele gebied. Opgaande bomenrijen accentueren het kanaal Nieuwpoort-Plassendale. In het gebied zijn verschillende sporen van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 135133 | Landschappelijk geheel

IJzermonding en Sint-Laureinsduinen

Lombardsijde, Westende (Middelkerke), Nieuwpoort (Nieuwpoort)
Dit gebied strekt zich uit op de rechteroever van de Ijzer (havengeul) bij Nieuwpoort met inbegrip van het strand, het natuurreservaat Ijzermonding en de Sint-Laureinsduinen tot de bebouwing van Westende-Bad. Het gehele gebied ligt langs het vroegere Ijzerestuarium op een voormalig eiland die van het vasteland gescheiden was door een kreek die in de Ijzer uitmondde. Vóór de 12de eeuw ontwikkelde zich een duinenfront op dit schorrengebied wat bewoning mogelijk maakte. Het gebied omvat de sequentie van strand en duinen tot polder en een slikken- en schorrengebied nabij de monding. Het strand is gescheiden van de Sint-Laureinsduinen door een lage dijk, een restant van de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog.


ID: 135136 | Landschappelijk geheel

Duinen nabij Raversijde

Middelkerke (Middelkerke), Oostende (Oostende)
De 'Duinen nabij Raversijde' omvat een smalle strook kustduinen tussen Middelkerke en Raversijde met aansluitend het Provinciaal domein Prins Karel met voormalige kustbatterij uit de Eerste en vooral Tweede Wereldoorlog. Aansluitend is ook een deel van de verdwenen vissersnederzetting Walraversijde ingesloten.


ID: 216663 | Bouwkundig element

Duitse artilleriepost Fahrhof

Brugsesteenweg (Middelkerke)
Duitse betonnen artilleriepost met aanpalende bunkers, opgetrokken net achter (ten oosten van) de Duitse '2. Stellung', bij een hoeve die op Duitse stafkaarten 'Fahrhof' werd genoemd.


ID: 216669 | Bouwkundig element

Duitse militaire post Pionier Schlöβchen

Brugsesteenweg 36 (Middelkerke)
Duitse betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken bij hoeve Vierdijken, die op Duitse stafkaarten werd aangeduid met 'Pionier Schlöβchen'.


ID: 216674 | Bouwkundig element

Duitse militaire post Stützpunkt Kerkhoek

Brugsesteenweg 61 (Middelkerke)
Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog die deel uitmaakte van het 'Stützpunkt Kerkhoek'. Dit steunpunt was opgericht tussen de '1. Stellung', de 'Mannekensveer-Riegel' en de 'Artillerie-Schutz-Stellung', bij een hoeve die wordt aangeduid als 'Pignon à 2 trous'.


ID: 54829 | Bouwkundig element

Veldbatterij Stützpunkt Leffinge of Veldbatterij Hannover

Fleriskotstraat (Middelkerke)
Versterkingswerken daterend uit Tweede Wereldoorlog gebouwd door de bezetter ter verdediging van de kust. Dit areaal omvat twee geschutkazematten, open beddingen, andere bouwwerken, loopgraven en hindernissen.


ID: 217062 | Bouwkundig element

Duitse regimentscommandopost

Fleriskotstraat 15 (Middelkerke)
Duitse bunker die fungeerde als commandopost voor de bevelhebbers van een regiment met observatietoren op het dak. De bunker is in de zomer van 1917 opgetrokken bij een hoeve, die op Belgische militaire stafkaarten stond aangeduid als 'Pigeonnier' (duiventil).


ID: 216761 | Bouwkundig element

Duitse bunker Wassernesthof

Gistelstraat 15 (Middelkerke)
Duitse bunker, opgetrokken bij een hoeve die op Belgische militaire stafkaarten werd aangeduid met 'Les 2 contreforts', op Duitse stafkaarten met 'Wassernesthof'. De bunker maakte deel uit van de 'Spermalie-Riegel', een dwarsstelling tussen de '2. Stellung' en de 'Flandern I Stellung'. De bunker was wellicht bedoeld als telefooncentrale.


ID: 216668 | Bouwkundig element

Duitse commandopost Stützpunkt Puma

Heirweg 2-4 (Middelkerke)
Duitse commandopost uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen aan het kruispunt van de Heirweg met de Westendelaan.