2786 resultaten
ID: 55115 | Bouwkundig element
Schuddebeurzeweg (Middelkerke)
Gelegen in een weiland gevat tussen de Bamburgstraat en de Schuddebeurzeweg. In 1942-1944 door de Duitse bezetter gebouwd als onderdeel van de "Atlantikwall". Drie km landinwaarts gelegen; ter verdediging van de ten westen gelegen haven van Nieuwpoort. Uniek als enige nog volledig uitgebouwde veldbatterij van de "Atlantikwall" tussen Boulogne en de Scheldedelta, id est met loopgraven en bunkers van verschillende typologie.
ID: 216657 | Bouwkundig element
Sint-Godelievestraat (Middelkerke)
Typische Duitse mitrailleurpost annex observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog, aangelegd te midden van de 'Cappelle Weiden'. De bunker is opgetrokken achter de Duitse '2. Stellung'.
ID: 55091 | Bouwkundig element
Spermaliestraat 270 (Middelkerke)
Hoeve heropgebouwd naar ontwerp van architect A. Goigne van 1923, getypeerd door een minder traditionele opstelling van de nutsgebouwen. Bunker, naar verluidt als munitiedepot aangewend tijdens de Eerste Wereldoorlog, ten oosten.
ID: 76300 | Bouwkundig element
Strandlaan (Middelkerke)
Steunpunt Seydlitz, een Duits steunpunt van de Tweede Wereldoorlog, deel uitmakend van de Atlantikwall. Oorspronkelijk kustbatterij met zes 15.5 cm kanonnen. De kanonnen stonden opgesteld op open beddingen. De manschappen en hun faciliteiten waren verdeeld over diverse types van bunkers.
ID: 217071 | Bouwkundig element
Vaartdijk-Noord (Middelkerke)
In de weide net ten oosten van hoeve ‘Regentshof’ liggen er bakstenen restanten van een geschutstelling, vermoedelijk daterend uit de Tweede Wereldoorlog.
ID: 217070 | Bouwkundig element
Vaartdijk-Noord 53 (Middelkerke)
Duitse mitrailleur- en observatiepost, in de zomer van 1917 opgetrokken als onderdeel van de 'Flandern I Stellung'.
ID: 55121 | Bouwkundig element
Westendelaan 195 (Middelkerke)
Zwaar vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de hoeve, die in oorsprong minstens tot het eerste kwart van de 17de eeuw terugging, in 1920-1924 heropgebouwd. De hoevegebouwen werden daarbij in een semigesloten opstelling ingepland rond een rechthoekig erf, met in het noorden de boerenwoning, in het westen de schuurvleugel en in het zuiden en het oosten een L-vormige stalvleugel met een beeldbepalende inrijpoort. Voor het ontwerp en de opvolging van de werken werd beroep gedaan op Théodore Raison. Hij hanteerde daarbij een op de regionale baksteenarchitectuur van de 16de en 17de eeuw geïnspireerde vormentaal.
ID: 216671 | Bouwkundig element
Westendelaan 195 (Middelkerke)
Duitse bunker, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken bij een hoeve die op Belgische militaire stafkaarten aangeduid werd met ‘Ferme de la Batterie 15’, op Duitse stafkaarten met 'Duivelijns-Hof'.
ID: 216667 | Bouwkundig element
Wilskerkestraat 14 (Middelkerke)
Duitse betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, net vóór en ten westen van de 'Flandern I Stellung' opgetrokken. Halfondergrondse betonnen militaire post met rechthoekig grondplan.
ID: 216670 | Bouwkundig element
Zwarteweg 6 (Middelkerke)
Duitse militaire constructie, opgetrokken bij een hoeve, die versterkt zou worden tot weerstandsnest nummer 14 van de Duitse 'Flandern I Stellung' en tegelijk zou fungeren als brigade commandopost.