Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75 resultaten


ID: 303120 | Landschappelijk element

Herenboerenparkje

Hundelingenstraat 42 (Gingelom)
Herenboerenparkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter, uit de tweede helft van de 19de en de 20ste eeuw, ten zuidoosten aansluitend bij het huis van de voormalige distilleerderij Snyers-Goyens.


ID: 133130 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard bij Charleroyhoeve

Lierbaan (Grimbergen)
De hoogstamboomgaard bestaat uit verschillende fruitboomsoorten. Het noordelijkste deel van de boomgaard werd in 1994 aangeplant. De takvrije stam bedraagt hier 1,8 meter. Aan de rand van de boomgaard staan gemengde houtkanten, met onder andere zwarte en witte moerbei, en lage knotbomen van schietwilg. Behalve de gelegde meidoornhagen zijn er ook takkenwallen op de perceelsgrenzen aangelegd. De grasland wordt als hooiland beheerd.


ID: 301859 | Landschappelijk element

Perenboomgaard

Hekslaan (Heers)
Perenboomgaard gelegen aan de Hekslaan nabij Vechmaal. Een deel van deze boomgaard wordt afgebeeld op de topografische kaart van 1930, echter de huidige boomgaard is waarschijnlijk die die op de kaart van 1960 staat afgebeeld.


ID: 134309 | Landschappelijk element

Kasteeldomein van Hex

Hekslaan 1 (Heers)
Meer dan 100 ha groot landgoed voor een deel in terrasvorm aangelegd op de flank van een helling die het dorp domineert.


ID: 301693 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaarden en veekeringshagen bij Hoeve Henisdaal

Henisdael (Heers)
De huidige boomgaard(en) bij hoeve Henisdaal zijn nog restanten van het begin 20ste eeuwse areaal. De boomgaarden in de context van de hoeve dragen in belangrijke mate bij aan de ensemble en esthetische waarde van de site en zijn omgeving. Dit wordt verder versterkt door de aanwezigheid van de meidoornhagen langs de wegen en rond de boomgaarden. De boomgaarden worden nog begraasd wat verder bijdraagt aan de historische waarde.


ID: 300321 | Landschappelijk element

Twee oude perenbomen

Kleinveldjestraat (Heers)
In de Kleinveldjesstraat staan een tweetal beeldbepalende oude perenbomen. In deze straat zijn nog tal van relicten van de hoogstamfruitteelt bewaard.


ID: 134118 | Landschappelijk element

Park en moestuin van het Kasteel van Opstal

Hutstraat 18 (Kampenhout)
Kasteel gerestaureerd in neotraditionele stijl rond 1906 omgeven door domein van circa 3,5 hectare, met gedeeltelijk ommuurde moestuin en een landschappelijk park van circa 2,5 hectare aangelegd in 1908; sporen van een oude ringgracht en een symmetrische landschappelijke tuin uit het begin van de 19de eeuw.


ID: 60459 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Nieuwenhove

Kapelhoekstraat 70-74 (Kortrijk)
Historisch hoeve gelegen ten noorden van de dorpskern op de grens Aalbeke-Marke-Lauwe.  De hoeve was het centrum van de gelijknamige heerlijkheid, een leen afhankelijk van het leenhof van Wakken, op haar beurt een leen van het grafelijk kasteel van Kortrijk. Van het leen hingen drie achterlenen af, waarvan twee eveneens op Aalbeeks grondgebied. Er was een baljuw en een volledige schepenbank die alle graden van rechtspraak en boeten tot drie pond parisis aankon.


ID: 131557 | Landschappelijk element

Twee leiperen bij Huis Vossen

Sint-Kwintens-Lennik (Lennik)
Een van de oudste tegel- of geveltuintjes in Vlaanderen vinden we in Sint-Kwintens-Lennik en ze bestaan uit twee mooie gevormde leiperen. De perenbomen vinden steun bij en zijn bevestigd tegen de zuidgevel, tevens straatgevel van het huis Vossen. Er is een groot leeftijdsverschil tussen de twee bomen, de oude is in vier etages geleid en de gesteltakken zijn op sierlijke wijze rond de ramen geleid. Het jonge exemplaar is in vijf etages geleid en de jonge gesteltakken reiken nog niet verder dan het aanpalende raam. Het betreft hier een nog zéér zeldzaam voorkomende en representatieve gevelbeplanting, uniek in zijn soort.


ID: 134211 | Landschappelijk element

Boomgaard en tuin van het Hof ten Steen

Helen-Bosstraat 30 (Linter)
Feodaal kasteel, afgebrand in 1868 en heropgebouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw en opnieuw aangepast in 1906; waterkasteel met boomgaard van circa 2,5 hectare met 4 appelaars en 46 perelaars met stam­ omtrekken tot meer dan 2 m; relicten van landschappelijke sierbeplanting.