Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1496 resultaten


ID: 216 | Bouwkundig element

Sint-Jozefscollege

Pontstraat 7, 11-13 (Aalst)
Het Sint-Jozefscollege werd in 1619 gesticht en bestaat uit 17de-eeuwse college- en klasgebouwen, een 18de-eeuwse kerk en internaatsvleugel, een 19de-eeuwse refter met muurschilderingen uit begin 20ste eeuw en enkele uitbreidingen en verbouwingen waaronder een modernistische vleugel uit 1937.


ID: 233 | Bouwkundig element

Theresianenklooster: herberg Brussel

Pontstraat 53 (Aalst)
Drielaags laatclassicistisch gebouw van zes traveeën onder zadeldak uit het einde van de 18de eeuw.; voorheen deel uitmakend van het Theresianenklooster, in 1786 verkocht en ingericht als herberg Brussel.


ID: 252 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Martinusparochie

Sint Martensplein 5 (Aalst)
18de-eeuws herenhuis dat circa 1843 in gebruik werd genomen als pastorie. De pastorie is opgevat als een rijhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak en is aan de achterzijde uitgebreid met aanbouwsels. De vlakke gepleisterde neoclassicistische voorgevel op arduinen plint heeft een asymmetrische opbouw.


ID: 253 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch burgerhuis

Sint Martensplein 8 (Aalst)
Huis van vier traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak, opklimmend tot de 17de eeuw. Traditionele bak- en zandsteenbouw.


ID: 75 | Bouwkundig element

Klooster der zwarte zusters met kapel

Zwarte Zustersstraat 8, 6A (Aalst)
Kapel met neoclassicistische voorgevel, ingebouwd in de huizenrij; éénbeukige ruimte van twee traveeën met halfrond westkoor. Geschilderde baksteenbouw met schaarse verwerking van arduin. Voormalig klooster; breedhuis van acht traveeën en drie bouwlagen met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met laatclassicistische inslag uit het eerste kwart van de 19de eeuw, met gebruik van arduin voor de plint, de lekdrempels en de deuromlijstingen.


ID: 33334 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Willibrordusparochie met tuin

Drieselken 1 (Aalter)
Voorheen omgracht terrein met rode beukendreef naar de Kloosterstraat. Heden nog achterin gelegen gebouw in ommuurde, aangelegde tuin, palend aan het kerkhof. Imposant ijzeren toegangshek ten oosten van de kerk.


ID: 34825 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Bellem

Mariahovelaan 2-4, 4A (Aalter)
Het omgrachte kasteel Mariahove werd begin 19de eeuw heropgebouwd door de industrieel J.-L. van Caneghem. Het werd in de periode 1855-1860 in neoclassicistische stijl aangepast naar ontwerp van Bruno Renard. Het omringende park in landschappelijke stijl werd aangelegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Ten zuiden van het park een jachtbos met dreven in sterrenpatroon. De ronde duiventoren is afgedekt met een achtkantige leien spits met windwijzer met duif en klimt vermoedelijk op tot de 16de eeuw.


ID: 34717 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Stationsstraat 41-43 (Aalter)
Dit herenhuis met voortuin, opgesplitst in twee woningen, werd gebouwd in 1783-84 in een classicistische stijl. De beraapte lijstgevel op grijs geschilderde arduinen plint wordt horizontaal geleed door een witte puilijst en cordons. Het rechter huis heeft een rechthoekige deur met waaier met gezandstraald glas in geprofileerde bepleisterde omlijsting met sluitsteen.


ID: 34718 | Bouwkundig element

Herenhuis

Stationsstraat 45 (Aalter)
Dit herenhuis werd gebouwd door baljuw Pieter Roelandts in 1774 met typerende gevelordonnantie en bewaard interieur. Het alleenstaande herenhuis is gelegen in een tuin verfraaid met een magnolia en een oude hulst en aan de straatzijde afgesloten door ijzeren hekwerk en een hek tussen bakstenen pijlers. De beschilderde bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand is zeven traveeën breed en omvat twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met klokkenstoel.


ID: 34712 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Stationsstraat 6 (Aalter)
Dit herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, werd in de tweede helft van de 18de eeuw opgetrokken in classicistische stijl in opdracht van de laatste baljuw van het Land van de Woestijne. In de verankerde linkerzijgevel wijzen sporen van muurvlechtingen op een oudere kern. Links van het huis geeft een ijzeren tuinhek toegang tot een achterliggende tuin.