175 resultaten
ID: 133355 | Landschappelijk element
Begijnenbosweg (Beersel)
De Begijnbosweg is hier gelegen langs de taluds van een holle weg en langs een steilrand. Op de taluds is er een houtkant met hakhout van hazelaar en geknotte eiken. Het assortiment werd al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met kardinaalsmuts, es (aantasting essenziekte), braam, amerikaanse vogelkers, zomereik (opgaand), tamme kastanje (jonge aanplant), vlier en meidoorn.
ID: 133356 | Landschappelijk element
Wolfpoortstraat (Beersel)
Op een steil talud langsheen een toegangsweg naar een woonkavel is er een houtkant met hakhout van hazelaar, olm, es, esdoorn, vlier en 4 oude knoteiken. De knoteiken staan boven op het talud en zijn waarschijnlijk een restant uit een knotbomenrij. Twee bomen staan in private tuinen en konden niet gemeten worden, de zwaarste heeft een stamomtrek van ca. 4 meter en de tweede een stamomtrek van 267 cm. De bomen zijn allemaal geknot op 3 à 4 meter hoogte.
ID: 21464 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Schoolstraat 26-28 (Beringen)
Alleenstaand dubbelbuis, gelegen op een kruispunt en voorafgegaan door een voortuin, afgezet met een geschoren haag. Verankerd bakstenen gebouw, op de windvaan datum "1769". Relicten van omgrachting met rijen eiken, haagbeuk en markante lindenstoof.
ID: 131513 | Landschappelijk element
Hoogveldbaan (Bertem)
De holle weg, ten noorden van het dorpscentrum van Bertem, maakte vroeger deel uit van de verbinding tussen Leuven en Everberg. Langs de holle weg bevinden zich tientallen hakhoutstoven van diverse soorten, die een onderlinge samenhang vertonen en uit autochtoon genetisch materiaal bestaan. Vanuit de diepte van de holle weg vormen de hakhoutstoven, die een representatieve groeivorm hebben, een beeldbepalend object.
ID: 132044 | Landschappelijk element
Ketenislaan (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
Twee olmen hakhoutstoven flankeren de toegang bij de toegangsbrug naar het Fort Liefkenshoek. Het zijn welkomstbomen die als hakhout werden beheerd en blijkbaar niet de kans kregen om als opgaande bomen uit te groeien. Een van de hakhoutstoven heeft een flink uit de kluiten gewassen stamomtrek van 730 cm, wat doet vermoeden dat de olmen hier al een lange tijd staan.
ID: 764 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Langstraat 57 (Bilzen-Hoeselt)
Gesloten hoeve, één van de belangrijke vierkanthoeven die reeds op de Ferrariskaart van 1771-1777 staan aangeduid, en in ongewijzigde vorm voorkomt in de Atlas van de Buurtwegen van 1845. De bakstenen omheiningsmuren, afsluitingshaag en enkele opgaande bomen resteren nog van het vroegere herenboerenparkje.
ID: 132055 | Landschappelijk element
Dijleweg (Bonheiden)
Oevers van de afgesneden Dijlemeander zijn met zwarte els beplant. De elzenhoutkant is er aangebracht als oeverversteviging en wordt als hakhout onderhouden.
ID: 132606 | Landschappelijk element
Bornem (Bornem)
Langs een onverharde weg in het verlengde van Heuvel staan twee imposante hakhoutstoven van zomereik.
ID: 132559 | Landschappelijk element
Barelstraat (Bornem)
Parallel met de Koningsbeek en grenzend aan een lindendreef ligt een volledig omgrachte smalle langgerekte strook hakhout op een talud. Het hakhoutperceel vormt de grens van een akkerperceel en omvat esdoorn, zwarte els, meidoorn, es, boswilg, zomereik en knotwilg. Er wordt nog beheer als hakhout toegepast.
ID: 132561 | Landschappelijk element
Barelstraat (Bornem)
Bereikbaar via een onverharde wegel vanaf de Barelstraat ligt een smalle langwerpige waterplas met beboste oevers. Het gaat om een voormalige vlasrootput die al zichtbaar is op 19de-eeuwse kaarten. De huidige beplanting rondom de put bestaat uit een knotbomenrij en groepjes es, zwarte els, en kornoelje die als hakhout worden beheerd.