Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2783 resultaten


ID: 216070 | Bouwkundig element

Schans V

Drabstraat 256A (Mortsel)
Schans V maakt deel uit van een reeks van 18 kleine schansen die tussen 1906 en 1912 werden gebouwd tussen de oudere Brialmontforten. Schans V bevindt zich aan de Drabstraat in Mortsel tussen de weg en de spoorweg Mechelen – Antwerpen.


ID: 13624 | Bouwkundig element

Fort IV

Krijgsbaan (Mortsel)
Fort van de binnenste fortengordel rond Antwerpen, van het type ‘bakstenen fort met hoge wallen en centraal reduit’, gebouwd tussen 1860-1865, gemoderniseerd tussen 1870-1911, oorspronkelijk ongeveer 32,5 ha groot.


ID: 38676 | Bouwkundig element

Kasteel van Eke

's Gravendreef 5 (Nazareth)
Kasteel eertijds gelegen op een circulaire dubbel omwalde motte binnen een natuurlijke meander van de Oude Schelde. Het kasteel werd door graaf de Lichtervelde heropgebouwd in 1753 en later uitgebreid met de nog bestaande dienstgebouwen. Kasteel zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlogen enkele jaren later gesloopt. Bijgebouwen van negen traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak, omgevormd tot woning. Ten noorden, voormalig inrijhek tussen bewaarde pijlers met vaasbekroning. Bakstenen boogbrug over de walgracht.


ID: 308139 | Bouwkundig element

Bunker A13

Biesten (Nazareth)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn tussen de steunpunten Astene en Eke en bevat twee bunkerruimtes elk met een schietopening voor mitrailleur.


ID: 38547 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Biezenhof

Biezenstraat 15 (Nazareth)
Nog deels omgrachte hoeve met aangepast woonhuis waarvan de archieven teruggaan tot de 14de eeuw. Nog deels bewaarde vierkante pijlers met ijzeren hek. Ten noorden, woonhuis van vijf traveeën onder mank zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 308129 | Bouwkundig element

Bunker B11

Bosstraat (Nazareth)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevat één bunkerruimte met schietopening voor mitrailleur.


ID: 38559 | Bouwkundig element

Omwald domein Coudenhof

Deinzestraat 42 (Nazareth)
Het kasteel werd gesloopt in 1974 en vervangen door een landelijke villa verderop in de behouden tuin. De rechthoekige omwalling met toegangsbrug, talrijke dreven en de dienstgebouwen bleven behouden. Langgestrekt bakstenen gebouw van elf traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak tussen zijaandaken met vlechtingen, daterend uit de eerste helft van de 18de eeuw. Korfboogpoorten van de vroegere koetshuizen in de derde, vierde en vijfde travee.


ID: 38566 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Antonius Abt

Dorp 11 (Nazareth)
De neobarokke kerk werd in 1861-1865 opgetrokken naar ontwerp van Edmond de Perre-Montigny. Het kerkhof wordt onder meer gekenmerkt door bomenrijen van gekandelaarde Hollandse lindes en witte paardenkastanjes, een vrijheidsboom en een oorlogsmonument. Langs de ommegang met De Vijftien Mysteries van de Rozenkrans staan dertien kapelletjes. De kerk is ingeplant in een vierkant, voorheen omgracht kerkhof van ongeveer 1 hectare groot, afgesloten deels door een laag muurtje en deels door een beukenhaag.


ID: 308132 | Bouwkundig element

Bunker B14

Ganzenbroek (Nazareth)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevat één bunkerruimte met een schietopening voor mitrailleur.


ID: 308135 | Bouwkundig element

Bunker A9

Groenstraat (Nazareth)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn tussen de steunpunten Astene en Eke en bevatte twee bunkerruimtes met schietopening voor mitrailleur en een observatiekoepel.