2786 resultaten
ID: 308142 | Bouwkundig element
Steenweg 2 (Nazareth-De Pinte)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van het steunpunt Eke. De bunker fungeerde als mitrailleurs- en commandopost.
ID: 38538 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Weldendreef 1-3 (Nazareth-De Pinte)
Waterkasteel gelegen binnen een dubbele omwalling, ten noorden en ten zuiden afgezoomd door dreven en ter hoogte van het kasteel een noordelijke dreef als verbinding met de vroegere Oudenaardse Steenweg en zuidelijke dreef naar Pont-Zuid. Nieuwe hoofdtoegang in het westen, met axiale dreef vanaf de Kriekestraat met heropgebouwde rococopoort aan de straat en vierkante hekpijlers met siervaasbekroning aan de buitenwal en neerhof.
ID: 307729 | Bouwkundig element
Kasteelgang 6 (Niel)
Zogenaamd Spaans Toreken, woontoren of donjon uit de tweede helft van de 15de of de eerste helft van de 16de eeuw. De woontoren staat op een verhevenheid, wellicht het afgevlakte restant van een motte uit de volle middeleeuwen. Rond de verhevenheid is het verzonken tracé van de ringgracht nog herkenbaar.
ID: 22638 | Bouwkundig element
Grotestraat 205 (Nieuwerkerken)
Kasteel van Wijer, huidige toestand daterend van 1910. Van het omgrachte kasteel bleef alleen de donjon met traptoren uit de 16de eeuw over.
ID: 22615 | Bouwkundig element
Molenstraat 31 (Nieuwerkerken)
Kasteel van Binderveld of Waterkasteel, gelegen op een met grachten omringd domein.
ID: 22646 | Bouwkundig element
Schansstraat 26 (Nieuwerkerken)
Alleenstaand classicistisch gebouw, bereikbaar via een oprit en een ijzeren hek aan de straatzijde. Rechts van het inrijhek bevindt zich een kapel.
ID: 303370 | Landschappelijk element
Schansstraat 26 (Nieuwerkerken)
Oude vluchtschans, geëvolueerd in de 18de en 19de eeuw tot omgracht goed met huis en tuin.
ID: 140009 | Archeologisch geheel
Nieuwpoort (Nieuwpoort)
Deze zone omvat de historische stadskern van Nieuwpoort.
ID: 212724 | Bouwkundig element
Brugse Steenweg (Nieuwpoort)
Betonnen militaire constructie, in 1916 of 1917 gebouwd door de Belgische genie, voor de opslag van springstof waarmee het sluizencomplex van de Ganzenpoot zou kunnen ondermijnd worden, indien de geallieerde legerleiding dit bij een eventuele Duitse doorbraak noodzakelijk zou achten.
ID: 213568 | Bouwkundig element
Diksmuidse Weg (Nieuwpoort)
De constructie maakte deel uit van een stelling, die evenwijdig uitgebouwd was met de voormalige spoorwegbedding Diksmuide – Nieuwpoort (Belgische 1ste linie). Gelegen in weide tegenover Diksmuidseweg nummer 15.