2786 resultaten
ID: 213431 | Bouwkundig element
Pieter Deswartelaan (Nieuwpoort)
Duitse mitrailleurpost, type 'Tobruk' uit de Tweede Wereldoorlog. Gelegen naast het kanaal Veurne-Nieuwpoort, ter hoogte van de kruising met de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort-Diksmuide.
ID: 213432 | Bouwkundig element
Pieter Deswartelaan (Nieuwpoort)
Bakstenen restanten van een vermoedelijke keuken, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken langs de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort – Diksmuide, dat ingericht was als Belgische eerste verdedigingslinie.
ID: 213433 | Bouwkundig element
Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Duitse mitrailleurpost, type 'Tobruk' uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen op de kruising van de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort-Diksmuide met de Ramskapellestraat. Zeshoekige constructie van circa 245 centimeter lang en 225 centimeter breed, opgetrokken uit rode baksteen met bovenaan een betonnen gedeelte, waarin een rode opening zit. Binnenin zijn enkele nisjes uitgespaard. Aan de westkant zit een toegangsopening met trapje.
ID: 213434 | Bouwkundig element
Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Belgische mitrailleurpost, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken in de berm langs de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort – Diksmuide, dat ingericht was als Belgische eerste verdedigingslinie.
ID: 216693 | Bouwkundig element
Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Twee Belgische mitrailleursposten, opgetrokken net achter de Belgische frontlijn, in een verbindingsgang die op Belgische militaire stafkaarten werd aangeduid met 'Boyau Hillebrand', naar de iets meer noordelijk gelegen 'Ferme Hillebrand'.
ID: 216694 | Bouwkundig element
Ramskapellestraat 30 (Nieuwpoort)
Vier geschutsbeddingen en een bakstenen gebouwtje van een Duitse batterij uit de Tweede Wereldoorlog. Deze bouwwerken worden toegeschreven aan de 6de batterij van het 139ste artillerieregiment, die behoorde tot de 39ste infanteriedivisie.
ID: 16606 | Bouwkundig element
Schoolstraat 48 (Nieuwpoort)
Nog bewaard poedermagazijn uit de periode 1818- 1822, als laatste overblijfsel van de grondige verbouwingen ter aanpassing van het stelsel der stadsversterkingen tijdens het Hollands bewind. Gelegen ten westen van de ruïne van de voormalige Sint-Laurentiuskerk. Deels omringend grasveld met muren aan straatzijde. Versterkt gebouw van baksteen bestaande uit twee gekoppelde overwelfde ruimten van één beuk onder deels met gras begroeide zadeldaken. Op straat uitziende puntgevels afgewerkt met muurvlechtingen.
ID: 16610 | Bouwkundig element
Sint-Sebastiaanstraat 2 (Nieuwpoort)
Schoolcomplex begrensd door Willem Deroolaan, P. Braeckelaan, E. Coppietersstraat en St.-Sebastiaanstraat. Neogotisch gedeelte uit het begin van de jaren 1920: hoofdvleugel uitziend op Willem Deroolaan, en haakse achtervleugel met puntgevel tussen speelplaatsmuur met casementen, uitziend op E. Coppietersstraat. Rechthoekige betonconstructie van grote schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog, op hoek bij P. Braeckelaan en E. Coppietersstraat.
ID: 217133 | Bouwkundig element
Sluizen (Nieuwpoort)
Betonnen bunker uit de Tweede Wereldoorlog, die recent vrij is komen te liggen. Het betreft een Regelbau 656, aangepast met een nooduitgang.
ID: 307704 | Bouwkundig element
Victorlaan (Nieuwpoort)
Geallieerde bunker, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken nabij de hoeve Ferme Popoff. Het betreft een halfcilindervormige bunker, die de vorm aanneemt van een zogenaamde elephant shelter.