280 resultaten
ID: 3010 | Bouwkundig element
Sikkelstraat 6-8 (Putte)
Aangepaste 18de-eeuwse hoeve met woonstalhuis onder zadeldak en 20ste-eeuwse schuur ten westen.
ID: 23260 | Bouwkundig element
Dadizeleleenstraat 9 (Roeselare)
Hoeve met oude kern, zie jaartal 1735 in kerfsneetechniek aangebracht in balkslof; losse lage bestanddelen onder zadeldak, L-vormig opgesteld rondom een van grind voorzien erf. Erftoegang gemarkeerd door ijzeren hek en linde. Ten noorden van het erf, woonhuis aanleunend bij het langgestrekte type met links opkamertravee van één travee + woongedeelte van vier traveeën + één staltravee. Achter het woonhuis aardappelkelder met tongewelf.. Ten zuiden, dwarsschuur met lagere, haaks aansluitende stalvleugel uit het vierde kwart van de 19de eeuw.
ID: 308953 | Landschappelijk element
Izegemseaardeweg 68 (Roeselare)
Aan de toegang van het erf staat een geknotte linde als welkomstboom.
ID: 23662 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ter Bets 12 (Roeselare)
Omwalde hoeve met losse, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken (mechanische pannen), gegroepeerd rond een begrint erf. Drie oude welkomstlindes aan erftoegang.
ID: 14375 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sint Jobsteenweg 34-36 (Schilde)
Op enige afstand van de straat gelegen hoeve met losstaande bestanddelen uit de 18de eeuw op omheind domein. Beukenhaag en drie welkomstlindes bij de hoeve.
ID: 300125 | Landschappelijk element
Hoeveweg 9 (Sint-Katelijne-Waver)
Twee gekandelaarde zomerlindes aan de toegang van de Borgersteinhoeve. De twee bomen flankeren de toegangsbrug over de omwalling van de site Borgerstein. De bomen werden aangeplant als welkomstbomen waarvan men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.
ID: 300531 | Landschappelijk element
Belseledorp (Sint-Niklaas)
Aan de oostzijde van de kerk, als toegang tot de calvarie, staan twee op stam gezette taxussen. Uit oude postkaarten kunnen we opmaken dat ze ooit als geschoren heester werden onderhouden. De toppen zijn kruinvormig uitgegroeid en nu wordt enkel nog de begroeiing op de stammen bijgeknipt of geschoren.
ID: 41383 | Bouwkundig element
Huinhovenstraat 18 (Steenokkerzeel)
Hoeve met poorttoren, boerenwoning, stallen, langsschuur en karrenhuis uit de 18de- en 19de eeuw en met oudere kern, omringd door een met bomen omzoomde watergracht.
ID: 87087 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Aarselekapellestraat (Tielt)
Wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, geflankeerd door twee linden, gelegen op driesprong van erfoprit van hoeve. Vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw. Bakstenen pijlerkapel, gecementeerd en witgeschilderd, met verankerde zijkanten, onder zadeldakje in rode mechanische pannen.
ID: 86984 | Bouwkundig element
Baalbergstraat 4 (Tielt)
Historische hoeve, in geschiedenis opklimmend tot het midden van de 15de eeuw. Boerenhuis en hoevegebouwen in verankerde donkerrode baksteenbouw onder licht overkragende pannen zadeldaken, rondom erf in losse verharding. Erftoegang met bewaarde bakstenen toegangspijler, geflankeerd door een linde.