Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2783 resultaten


ID: 56780 | Bouwkundig element

Marinekazerne Bootsman Jonsen

3de en 23ste Linieregimentsplein 1, Veerbootstraat (Oostende)
Kazerne deels teruggaand op een militair complex uit de Hollandse periode. Onder impuls van Leopold II wordt een nieuwe kazerne uitgewerkt, met een officiersmess naar ontwerp van Delacenserie.


ID: 77743 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Maria-Hendrikapark

Bosweg, Cederdreef, Groendreef 18, Iependreef, Konterdamkaai, Platanendreef 1-2, Populierendreef, Slimmersdreef (Oostende)
Het Maria-Hendrikapark werd tussen 1888 en 1892 aangelegd naar ontwerp van E. Keilig op initiatief van koning Leopold II. Latere aanpassingen gebeurden onder leiding van ontwerper E. Lainé. Het park is aangelegd in een gemengde parkstijl met een algemene landschappelijke structuur waarbij de waterpartijen, het wegennet, de open grasperken en gesloten boompartijen kenmerkend zijn.


ID: 56835 | Bouwkundig element

Betonnen transformatorbunker

Dokter Eduard Moreauxlaan (Oostende)
Betonnen transformatorbunker van de Tweede Wereldoorlog, deel uitmakend van het "Panzerstutzpunkt Ostende Hafen", de Duitse verdediging van het zeefront, het strand, de toegang tot de eigenlijke havengeul en de voorhaven; onderdeel van de Atlantikwall (1942-1944). De verdeling van de elektriciteit voor de stad gebeurde vanuit deze bunker, net als vanuit deze aan de Godetiastraat. Nog steeds in gebruik als hoogspanningscabine.


ID: 72922 | Bouwkundig element

Zeemanshuis Godtschalck, rusthuis voor bejaarde zeelieden

Dokter Eduard Moreauxlaan 322 (Oostende)
* Dokter Eduard Moreauxlaan nr. 322. Zeemanshuis Godtschalck. Rusthuis voor bejaarde zeelieden gebouwd in 1924-1925, waarvan de stichting teruggaat op een legaat van Helena en Isabella Godtschalck, dochters van luitenant Jean Eugène Godtschalck. Ingeplant in de duinenrij, omgeven door een grote tuin, met op de duintop een el


ID: 301998 | Landschappelijk geheel

Duin- en polderlandschap

Dorpsstraat, Duinenstraat, Nieuwpoortsesteenweg, Zeedijk (Oostende)
Het gebied omvat de duinstrook en het aansluitend poldergebied tussen de Zeedijk en de Nieuwpoortsesteenweg te Oostende. In de duinen bevinden zich nog restanten van bunkers uit de Eerste of Tweede Wereldoorlog.


ID: 217115 | Bouwkundig element

Duitse bunker Batterij Antwerpen

Duinenstraat (Oostende)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, die deel uitmaakte van de batterij Antwerpen. Deze batterij was ten oosten van de batterij Aachen (domein Raversijde) gelegen.


ID: 217116 | Bouwkundig element

Duitse betonnen militaire constructie

Duinenstraat (Oostende)
Betonnen militaire constructie van Duitse makelij, hoogstwaarschijnlijk tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken, als onderdeel van 'Batterij Beseler'.


ID: 217117 | Bouwkundig element

Restanten betonnen geschutsbedding

Duinenstraat (Oostende)
Restanten van een betonnen geschutsbedding, met kenmerkende nissen, in de strook duinen net ten noorden van de Duinenstraat, op ongeveer 150 meter ten westen van de Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Duinenkerk.


ID: 56603 | Bouwkundig element

Domein Raversijde met Memoriaal Prins Karel en Atlantikwall

Duinenstraat 147-149 (Oostende)
Het domein Raversijde omvat het openluchtmuseum Atlantikwall met bovengronds en ondergronds erfgoed uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, met name van de Batterij Aachen uit de Eerste, en het Stützpunkt Bensberg en Batterij Saltzwedel-neu uit de Tweede Wereldoorlog. Het omheinde domein bevat ook koninklijk erfgoed, waaronder het paviljoen van Prins Karel. Buiten het domein zijn nog koninklijke paardenstallen terug te vinden, evenals enkele bunkers en restanten van de Batterij Saltzwedel-neu en het steunpunt Bensberg.


ID: 77737 | Bouwkundig element

Betonnen transformatorbunker van de Tweede Wereldoorlog

Godetiastraat (Oostende)
Betonnen transformatorbunker van de Tweede Wereldoorlog, deel uitmakend van het "Panzerstutzpunkt Ostende Hafen", de Duitse verdediging van het zeefront, het strand, de toegang tot de eigenlijke havengeul en de voorhaven; onderdeel van de Atlantikwall (1942-1944).