Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2783 resultaten


ID: 77738 | Bouwkundig element

Militair Hospitaal

Godtschalckstraat 1 (Oostende)
Militair Instituut voor Zeekuur, in 1990 omgevormd tot polikliniek, in 1993 afgeschaft in het kader van de legerhervorming.


ID: 77901 | Bouwkundig element

Duitse veldbatterij

Grintweg (Oostende)
Restanten van een Duitse veldbatterij deel uitmakend van het steunpunt van het Oostendse 'Landfront', een onderdeel van de Atlantikwall (1942-1944).


ID: 56846 | Bouwkundig element

Duitse mortierbunker

Havengeulkaai (Oostende)
Duitse mortierbunker R633 uit de Tweede Wereldoorlog. Zogenaamd naar het nummer van het gebruikte standaardbouwplan of "Regelbau". Heden in gebruik als kleedkamer voor de sluiswachters.


ID: 77710 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Leopoldpark

Leopold II-laan, Leopoldpark (Oostende)
Het Leopoldpark van Oostende werd tijdens de tweede helft van de 19de eeuw aangelegd naar ontwerp van Louis Fuchs. Het park omvat tevens enkele elementen die al dan niet in de loop der tijd werden toegevoegd en intussen essentieel en geïntegreerd onderdeel van de parkaanleg zijn, onder meer de brugjes, het bloemenuurwerk (met klok), de parkkiosk en de pergola.


ID: 77715 | Bouwkundig element

Leopoldpark - beeld De Leeuwin

Leopoldpark (Oostende)
Beeld "De Leeuwin", het oudste beeld in het Leopoldpark, gelegen op de laatste restanten van de oude stadsvestingen nabij het parkbruggetje aan de noordzijde van de vijver. Is één van de dierenbeelden die in 1888 als decoratie in het park werden geplaatst naar aanleiding van de organisatie van de "Internationale Tentoonstelling van Openbare Hygiëne, Reddingsmiddelen en Kunstnijverheid" en bijgevolg de enige bewaarde herinnering hieraan.


ID: 77900 | Bouwkundig element

Commandobunker uit de Tweede Wereldoorlog

Oudstationstraat 8 (Oostende)
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bevond zich rond de Oudstationsstraat een uitgebreid steunpunt met verschillende bunkers waaronder de commandobunker, een communicatie-, een verpleeg-, een water- en twee manschappenbunkers. Deel uitmakend van de Atlantikwall. Thans blijft de commandobunker nog over, geïntegreerd in het gemeentehuis van Stene. Rondom de bunker werd een muur gebouwd met dezelfde steen als van de nieuwbouw van het gemeentehuis, waardoor de bunker vanop straat niet herkenbaar is.


ID: 77902 | Bouwkundig element

Duitse observatiepost van de Tweede Wereldoorlog

Polderdijk (Oostende)
Duitse observatiepost van de Tweede Wereldoorlog, gelegen aan een scherpe bocht van de Polderdijk, ter hoogte van het geodetisch punt. Maakt deel uit van de zuidelijke flank van het 'Landfront' flankerend in de richting van Stene, een onderdeel van de Atlantikwall (1942-1944).


ID: 77903 | Bouwkundig element

Duitse geschutskazemat  van de Tweede   Wereldoorlog

Polderdijk (Oostende)
Duitse geschutskazemat (type Regelbau 667) van de Tweede Wereldoorlog, deel uitmakend van de zuidelijke flank van het 'Landfront' flankerend in de richting van Stene, een onderdeel van de Atlantikwall (1942-1944).


ID: 56660 | Bouwkundig element

Batterij Stutzpunkt Stene

Schorredijk (Oostende)
"Stutzpunkt Stene", een Duitse veldbatterij uit de Tweede Wereldoorlog op de site van een voormalige steenbakkerij, ingesloten tussen Schorredijk, Schorrestraat en Steensedijk. Samen met "veldbatterij Leffinge" deel uitmakend van een vooruitgeschoven (op drie kilometer van de kustlijn) linie van de Atlantikwall (1942-1944) die als zogenaamd landfront samen met het nabijgelegen anti-tankkanaal de havenstad Oostende tegen aanvallen vanuit het land moest beschermen.


ID: 77741 | Bouwkundig element

Betonnen magazijnbunker van de Tweede Wereldoorlog

Slipwaykaai (Oostende)
Betonnen magazijnbunker van de Tweede Wereldoorlog, deel uitmakend van het "Panzerstutzpunkt Ostende Hafen", de Duitse verdediging van het zeefront, het strand, de toegang tot de eigenlijke havengeul en de voorhaven; onderdeel van de Atlantikwall (1942-1944). Bunker van het type "1 x Verstärkt feldmäbig" magazijnbunker.