2786 resultaten
ID: 77903 | Bouwkundig element
Polderdijk (Oostende)
Duitse geschutskazemat (type Regelbau 667) van de Tweede Wereldoorlog, deel uitmakend van de zuidelijke flank van het 'Landfront' flankerend in de richting van Stene, een onderdeel van de Atlantikwall (1942-1944).
ID: 56660 | Bouwkundig element
Schorredijk (Oostende)
"Stutzpunkt Stene", een Duitse veldbatterij uit de Tweede Wereldoorlog op de site van een voormalige steenbakkerij, ingesloten tussen Schorredijk, Schorrestraat en Steensedijk. Samen met "veldbatterij Leffinge" deel uitmakend van een vooruitgeschoven (op drie kilometer van de kustlijn) linie van de Atlantikwall (1942-1944) die als zogenaamd landfront samen met het nabijgelegen anti-tankkanaal de havenstad Oostende tegen aanvallen vanuit het land moest beschermen.
ID: 77741 | Bouwkundig element
Slipwaykaai (Oostende)
Betonnen magazijnbunker van de Tweede Wereldoorlog, deel uitmakend van het "Panzerstutzpunkt Ostende Hafen", de Duitse verdediging van het zeefront, het strand, de toegang tot de eigenlijke havengeul en de voorhaven; onderdeel van de Atlantikwall (1942-1944). Bunker van het type "1 x Verstärkt feldmäbig" magazijnbunker.
ID: 56632 | Bouwkundig element
Stationsstraat (Oostende)
Duitse schuilbunker of "Luftschutzbunker" uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen aan de spoorlijn Brugge-Oostende en achter de U.C.B.-vestiging.
ID: 209038 | Bouwkundig element
Steensedijk (Oostende)
Gelegen in weide tussen Steensedijk en de oefenrenbaan, Duitse bunker 'Klein Berlin' (opschrift op latei boven toegang) uit de Tweede Wereldoorlog.
ID: 56674 | Bouwkundig element
Stuiverstraat 401 (Oostende)
Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Op alle kaartmateriaal wordt ten zuiden van de hoeve een verdwenen rechthoekig bouwvolume aangeduid, mogelijk een schuur. De hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw werd gebouwd op de plaats van het fort Sint-Clara, een Spaans legerkamp tijdens het beleg van Oostende (1601-1604). Gelegen in de in 1744 drooggelegde Sint-Catharinapolder, nu ingesloten door nieuwe villaverkavelingen. Sinds 1987 gerenoveerd door de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij als kantoor voor de CV "Onze Landelijke Woning".
ID: 308478 | Bouwkundig element
Veerbootstraat (Oostende)
Duitse 'Luftschutzbunker' uit de Tweede Wereldoorlog, opgetrokken in een militaire kazerne. Dergelijke bunkers werden gebouwd om de militairen en burgerbevolking te beschermen tegen geallieerde bombardementen. De betonnen constructie met enorme afmetingen wordt gekenmerkt door een spits zadeldak.
ID: 56849 | Bouwkundig element
Vuurtorenweg (Oostende)
Twee voormalige militaire domeinen ten oosten van de havengeul: duingebieden met bunkers, bakstenen bouwwerken en loopgraven, onderdeel van de Atlantikwall, opgetrokken door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog.
ID: 56848 | Bouwkundig element
Vuurtorenweg 13 (Oostende)
Fort Napoleon, oorspronkelijk "Fort Impérial".
ID: 135209 | Landschappelijk geheel
Balegem, Oosterzele, Scheldewindeke (Oosterzele)
Dit gebied situeert zich tussen Oosterzele en Scheldewindeke (Oosterzele) in het noorden en Balegem (Oosterzele) in het zuiden. Op het kasteelpark van Keiberg sluit het Ettingebos aan, dat in de vallei van de Ettingebeek gelegen is. Ten zuiden van het Ettingebos bevindt zich de stokerij ‘Van Damme’ en ten westen en zuiden daarvan liggen twee kouters met elk een windmolen.