2786 resultaten
ID: 308300 | Bouwkundig element
Wetterse steenweg (Oosterzele)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn en bevat twee gescheiden ruimtes, waarvan één voorzien op een stuk veldgeschut. De andere ruimte bevatte een schietopening voor mitrailleur en een observatiekoepel.
ID: 308258 | Bouwkundig element
Wulgenstraat (Oosterzele)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn en bevat twee ruimtes, waarvan één met een schietopening voor mitrailleur en observatiekoepel en één met een schietopening voor een 47mm veldkanon.
ID: 135401 | Landschappelijk geheel
Hertsberge, Oostkamp, Waardamme (Oostkamp)
Dit gebied omvat de kasteeldomeinen van Gruuthuyse, De Cellen en Erkegem en de jonge veldontginning van het Kampveld en de Papevijvers gelegen in het vertakte benedenstroomse valleigebied van de Rivierbeek. Het Kanaal Gent-Oostende is begrensd door jaagpaden met hoge opgaande bomenrijen die het landschap structureren. De parkdomeinen gaan terug op oude landhuissites, gesitueerd in het voormalige jachtbosgebied van de Warande ten oosten van Oostkamp, en zijn nog herkenbaar aan dreven, bos- en jachtopzichterswoningen en afhankelijke historische hoeven. De Hertsbergebeek en de Waardammebeek hebben een opvallend goed bewaard meanderpatroon.
ID: 87844 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Boudewijnlaan 85, Wilgenbroekstraat 76-78 (Oostkamp)
Uitgestrekt kasteeldomein bestaande uit een 18de-eeuws kasteel, een ten noorden gelegen koetshuis en hovenierswoning, een ten noordwesten gelegen oranjerie en een kasteelpark en -bos met waterpartij en waardevolle, hoogstammige bomen. Eertijds classicistische woning, in de tweede helft van de 19de eeuw verbouwd tot neoclassicistisch kasteel op een rechthoekige plattegrond. De oorspronkelijke, onderkelderde woning telt negen traveeën en twee en een halve bouwlaag, afgedekt door een schilddak.
ID: 87929 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kevergemdreef 11 (Oostkamp)
Het domein is gelegen binnen een tweeledige grachtstructuur. Het kasteel zelf, dat in kern zeker opklimt tot de 17de of mogelijks 16de eeuw, doch in de 19de en de 20ste eeuw vrij grondig is verbouwd, is gelegen in de noordwesthoek van het kasteeldomein. Net buiten de omwalling, staat het 19de-eeuwse koetshuis. Een brug over de gracht leidt naar het voorplein met centraal enkele imposante beuken. Ten zuiden van het kasteel is de voormalige parkstructuur nog deels afleesbaar. Beide parkdelen zijn onderling verbonden door een metalen brugje over de gracht. In het zuiden van het domein staat een begin 20ste-eeuws paviljoentje.
ID: 87974 | Bouwkundig element
Legeweg 247 (Oostkamp)
Bunker uit de Eerste Wereldoorlog gebruikt voor het opstellen van een zoeklicht om vijandelijke vliegtuigen op te sporen.
ID: 87986 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Nieuwburgstraat 2, 6 (Oostkamp)
Historische kasteelsite getypeerd door de opperhof-neerhofstructuur, vanaf het einde van de 18de eeuw in handen van de familie Peers de Nieuwburgh. Naar verluidt wordt in 1428 op het domein een buitenverblijf gebouwd. De vierkante toren aan de noordoostkant van het huidige kasteel gaat vermoedelijk terug tot deze eerste bouwperiode. Het hoofdvolume aan de werd gebouwd rond 1850. Het kasteel is omgeven door een walgracht en ontsloten via een toegangsbrug. Cirkelvormige moestuinmuur uit circa 1865. Dichte en ruime omgeving van het kasteel met duidelijke parkaanleg in landschappelijke stijl met vijver met ijskelder en tuinbrug en doorsneden en begrensd door enkele dreven. Toegangsdreef met kettingpalen, toegangspoort met cottagekenmerken aan de Nieuwburgstraat. Tuinpaviljoen van 1883 in het park.
ID: 87988 | Bouwkundig element
Nieuwburgstraat 6 (Oostkamp)
Historische kasteelhoeve gelegen op het neerhof van het kasteel Nieuwburg en tot op heden behorend tot het kasteeldomein. Omwalde en volledig in ossenbloedrood geschilderde hoeve, bestaande uit een boerenwoning met ten westen in het verlengde, aanpalende stallen en een schuur die dwars tegenaan de stallen staat; het geheel bekomt dus een L-vormig grondplan. Ten noordoosten van de boerenwoning staat een vrijstaand wagenhuis.
ID: 88021 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ravenbosstraat 10 (Oostkamp)
Kasteel onder de vorm van een hofstede, bestaande uit een woonhuis die ten zuiden paalt aan een dwars aangebouwde woontoren met ten noordoosten ervan een voorgeplaatste, ronde traptoren. Woon- en traptoren dateren uit het tweede kwart van de 16de eeuw. Ten noorden van het woonvolume paalt nog een kleiner bijgebouw, een voormalig bakhuis. Het geheel is gelegen in het midden van een terp in een bij de recente restauratie terug aangelegde ronde gracht; bereikbaar via een nieuw ontworpen strakke brug. Bij de omwalde site werd opnieuw een boomgaard aangeplant.
ID: 88082 | Bouwkundig element
Westdijk (Oostkamp)
Bunkers, gelegen op de westelijke oever van het kanaal Gent-Brugge, op het voormalige jaagpad. Samen met nog twee bunkers voorbij de brug van Moerbrugge een kantonnement of magazijnsite vormend, behorend tot de kustverdediging 'Atlantikwall'. Deze bunkers zijn manschapsverblijven en allen identiek aan elkaar.