Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2783 resultaten


ID: 307567 | Landschappelijk element

Loopgraven in de Liereman

Oud-Turnhout (Oud-Turnhout)
Dit loopgravensysteem is een overblijfsel van de oefeningen door een Duitse eenheid uit de Hitlerjugend tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de laatste twee oorlogsjaren (1943-1944) diende de duinengordel als oefenzone voor het Duitse leger, meer bepaald voor de 12de SS-Pantserdivisie.


ID: 11708 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Priorij Corsendonk

Corsendonk 5 (Oud-Turnhout)
Omwald domein met gedeeltelijk bewaard kloostercomplex, opklimmend tot de eerste helft van de 16de eeuw en de 17de eeuw, in laatgotische en traditionele bak- en zandsteenstijl. Tuinontwerp door J. Wirtz met onder meer een gereconstrueerde kloostertuin.


ID: 305966 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Mellestraat (Oud-Turnhout)
Duitse bunker, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken als onderdeel van de 'Turnhoutkanalstellung'.


ID: 305965 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Steenweg op Sevendonk (Oud-Turnhout)
Duitse bunker, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken als onderdeel van de 'Turnhoutkanalstellung'.


ID: 140026 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Oudenaarde

Oudenaarde (Oudenaarde)
Deze zone omvat de historische stadskern van Oudenaarde.


ID: 27545 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Axelwalle

Axelwalle 15 (Oudenaarde)
Het geheel van kasteel met dubbele omgrachting, bossen, landerijen, parken en vijvers bestond tot de jaren 1840. Naar ontwerp van architect A. Degeyter werd een nieuw kasteel in 1978 groter heropgebouwd op de kasteelsite met onder meer gerecupereerde materialen van het voormalige kasteel. De vroegere kelders bleven bewaard. Groots domein langs twee lanen met kastanjebomen te bereiken, namelijk ten zuidwesten langs Axelwalle en ten noordoosten langs Zingem.


ID: 307857 | Archeologisch geheel

 Hof de Bruwaan

Boterstraat, Industriepark "De Bruwaan" (Oudenaarde)
De site is gelegen in Bevere, een deelgemeente van Oudenaarde. Het opperhof en een deel van de gracht is nog zeer goed bewaard en is duidelijk zichtbaar in het landschap.


ID: 27369 | Archeologisch / Bouwkundig element

Hof de Bruwaan

Deinzestraat 115 (Oudenaarde)
Voormalig neerhof en koetshuis van het Kasteel Beverwaen, zetel van het leen Beverwaen gehouden van de heerlijkheid Bevere en waarvan de oudste vermelding het "huus van Bedruan" teruggaat tot 1232 met als eerst gekende eigenaar Margaretha van Bedruwaen. Achterin gelegen, voorheen volledig omgrachte ovale site met hierbinnen afzonderlijk omgracht opperhof waarop tot circa 1860 het kasteel stond.


ID: 27559 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ten Toren

Heurnestraat 311 (Oudenaarde)
Nagenoeg volledig gesloten hoeve met gekasseid erf, op de westelijke weide een kruisbeeld. Gekasseide dreef tot de toegangspoort, gedateerd 1731, zie cartouche. Dwarsschuur met lagere stallen en vervallen bakhuis minstens uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Toren tussen twee aanbouwen, minstens van 1641, waarschijnlijk ter vervanging van een toren uit de 11de tot 12de eeuw. Westelijk vleugel minstens van 1641 en duidelijk één geheel vormend met de toren. Oostelijke vleugel, woongedeelte uit de 19de eeuw op oudere kern, afgebrand tijdens de Eerste Wereldoorlog en hoger heropgebouwd in 1919.


ID: 27172 | Bouwkundig element

Jezuïetencollege

Jezuietenplein 24-25 (Oudenaarde)
Enig resterende deel van het voormalige Jezuïetenklooster en college. De huidige woning is vermoedelijk het voormalige poortgebouw met klaslokalen opgetrokken in 1699-1706 en meermaals aangepast; door H. Raepsaet verbouwd en gerestaureerd tot huidige toestand in 1913. Bak- en zandsteenbouw op arduinen plint. Lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder overstekend zadeldak.