Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

303 resultaten


ID: 88086 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Laere

Westdijk 20-21 (Oostkamp)
Deze hoeve is ontstaan uit de op verschillende kaarten aangeduide historische hoeve Ter Laere, die in 1897 opgedeeld wordt in twee woongelegenheden met name de huidige nummers 20 en 21. Hun geschiedenis loopt dus parallel tot het einde van de 19de eeuw.


ID: 88087 | Bouwkundig element

Hoeve

Wilgenbroekstraat 41 (Oostkamp)
In oorsprong deels 18de-eeuwse hoeve heden bestaande uit een boerenhuis en een langwerpige stal. Begin 19de-eeuws boerenhuis van bruine, verankerde baksteen van vijf traveeën onder een zadeldak met grijze pannen en een lichte knik. Kastje met Mariabeeldje boven de deur. Verankerd, bakstenen stalvolume loodrecht op de weg geplaatst en wellicht 18de-eeuws in kern.


ID: 87686 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kalbergstraat 17 (Oostrozebeke)
Burgerhuis, vooruitspringend op de rooilijn, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1913. Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 27168 | Bouwkundig element

Hoekhuis in laatclassicistische stijl

Jezuietenplein 5 (Oudenaarde)
Ruim hoekhuis in laatclassicistische stijl met voorgevel van zeven traveeën en drie bouwlagen, afgedekt met zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Op rechter hoekpenant houten kapelletje met Mariabeeld, naar verluidt naar ontwerp van E. Vandevijvere van 1955. Ommuurde tuin met bakstenen tuinhuis onder geknikt leiendak, naar verluidt voorheen met gevelsteen gedateerd 1907. Tuingevel met beeldnis met heiligenbeeldje.


ID: 27286 | Bouwkundig element

Winkelhuis in vakwerkbouw met kastkapel

Nederstraat 58 (Oudenaarde)
17de-eeuws winkelhuisje in versteende vakwerkbouw, het laatst bewaarde van de stad. Benedenverdieping in baksteenbouw, vooraan met fraaie neoclassicistisch getinte houten winkelpui uit begin 20ste eeuw. Overkragende bovenverdieping en geveltop in vakwerkbouw met houten stijl- en regelwerk. Links hoekpenant met houten Onze-Lieve-Vrouwekapelletje en lantaarn. Zijgevel met versteende vakwerkbouw in de eerste vier traveeën.


ID: 27337 | Bouwkundig element

Huis Raepsaet

Tacambaroplein 5 (Oudenaarde)
Opmerkelijk en zeer beeldbepalend hoekpand op de splitsing van de Stationsstraat en de Beverestraat gebouwd in 1908-1909 in art-nouveau-getinte stijl naar ontwerp van architect Alphonse Vossaert. Bepleisterde en geschilderde lijstgevels van respectievelijk twee, drie en twee traveeën en drie bouwlagen onder schilddak. Tegen rechtse hoek, afgerond Onze-Lieve-Vrouwekapelletje met beeld en lantaarn, aangebracht in 1944.


ID: 80645 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Bovenlinde 48 (Peer)
Heden leegstaande, langgestrekte hoeve met ordonnantie: dwarsschuur-stal-dwarsschuur-stal-woonhuis, in kern uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 211273 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Geknotte haagbeuk met boomkapel

Beukboomstraat (Pittem)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, geplaatst in één van de holtes in de stam van een solitaire knothaagbeuk.


ID: 212240 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Geknotte linde met boomkapelletje

Drogenbroodstraat (Pittem)
Geknotte linde met eenvoudig Mariakapelletje. De boom gaf zijn naam aan de nabijgelegen herberg "Nieuw Lindeke" op nummer 35.


ID: 211652 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Geknotte es met boomkapel

Eikeldreef (Pittem)
Tegen een knotes aangebrachte metalen boomkapel met polychroom beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.