Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

280 resultaten


ID: 86987 | Bouwkundig element

Hof van Baudeloo

Baudeloostraat 48 (Tielt)
Bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een onverhard erf, minimaal opklimmend tot 1717 en gelegen op een oudere site. Gelegen op de flank van de Aarselse plateaurug. Boerenhuis aan de oostzijde van het erf. Aanpalend haaks stalvolume ten noorden van het erf. Klein haaks bijgebouw ten noorden van boerenhuis. Aan noordzijde een langgerekte stal. Aan de zuidzijde van het erf, langsheen de straat, een lange schuur onder geknikt zadeldak met lichte overkraging en sleepdak, afgewolfd aan de oostzijde.


ID: 87187 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Biermanstraat 65 (Tielt)
Hoeve met losse gebouwen, opklimmend tot de 18de eeuw. Erftoegang tussen twee linden, afgesloten van de weg door een meidoornhaag. Boerenhuis uit 1910 van vijf traveeën met getoogde muuropeningen en getrapt tandfries. Ten westen, kleine stal uit het tweede kwart van de 19de eeuw; ten oosten van het erf een verbouwd wagenhuis met betonnen latei van circa 1860. Ten zuiden, grote langwerpige schuur met dubbele rij asemgaten, korfboogvormige poortopeningen en getoogde deuren, gedateerd in jaartalsteen: 1860.


ID: 86548 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boomkapelletje in linde

Bosakkerstraat (Tielt)
Boomkapelletje in linde, geplaatst ten zuidwesten van lange erftoegang van de hoeve nummer 63, opgericht ter ere van "ONZE LIEVE VROUWKEN" (?) zie slecht leesbaar opschrift op houten naambord. Eenvoudig betonnen kapelletje onder zadeldakje waarin vergulde beeldjes van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


ID: 87009 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapelletje met knotlinde

Donsegemstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapelletje, gelegen aan de erftoegang van hoeve, onder een oude linde. Opgericht circa 1945 door landbouwer Octave Lanckriet. Betonnen staakkapelletje bestaande uit staak in voegwerkimitatie, met mijtervormige nis en bekronend kruis afgewerkt in granito. De linde staat aan de erftoegang en is mogelijks aangeplant als welkomstboom.


ID: 86587 | Bouwkundig element

Goed ten Houtte

Egemsesteenweg 53 (Tielt)
Historische hoeve "('t Groot) Goed ten Houtte", minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Losstaande hoevegebouwen in U-vormige schikking omheen deels verhard erf met centraal een notelaar. Aan noordzijde van het erf, woonhuis onder nieuw pannen zadeldak. Langgestrekte, verankerde witgekalkte eenlaagsbouw van negen traveeën, ingedeeld als meerwoonst. Aan westzijde, laag aangebouwd stalletje onder pannen lessenaarsdak. Aan oostzijde, bakstenen schuur- en stalvleugel onder zadeldak, vermoedelijk aangepast in de loop van de 20ste eeuw. Recentere bijgebouwen.


ID: 86764 | Bouwkundig element

Mankemerriehoeve

Mankemerriestraat 7 (Tielt)
Mankemerriehoeve, historische hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Erftoegang gemarkeerd door linden en met rechts rondbogig getralied pijlerkapelletje met witgeschilderde omlijsting, waarin Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken.


ID: 90224 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel met lindes

Sint-Amandstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapel gebouwd in 1945 en gelegen links van de erftoegang naar de hoeve nummer 10. Door lindes geflankeerde, roodbakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen) met grote geschoorde dakoverstek waarin ingewerkt ijzeren kruis.


ID: 300879 | Landschappelijk element

Twee welkomstlindes bij de Onze Lieve Vrouw ten Steenkapel

O.L.V. ten Steenstraat (Tienen)
Aan het begin van de toegangsweg naar de Onze-Lieve-Vrouw ten Steenkapel staan twee welkomstlindes van circa 1875.


ID: 133118 | Landschappelijk element

Welkomstbomen van Gewone es bij het kasteel van Hamal

Hamalstraat (Tongeren-Borgloon)
Aan beide zijden van het begin van de toegangsdreef staan twee welkomstbomen. Het zijn opgaande essen. Het gebruik van deze soort wijkt af van de traditionele toepassing waarbij meestal lindebomen werden gebruikt als welkomstboom.


ID: 87285 | Bouwkundig element

Groenhoeve

Bosdreef 8 (Torhout)
Naam als dusdanig niet terug te vinden op historische kaarten, circa 1830 gebouwd door Jacques Vande Walle. Hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen), in L-vorm opgesteld rondom het erf. Doch nu rest van de oorspronkelijke bebouwing enkel het boerenhuis, overige bestanddelen ingrijpend verbouwd en uitgebreid met nieuwbouw. Erftoegang geflankeerd door twee lindebomen.