Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2783 resultaten


ID: 213571 | Bouwkundig element

Drieledige betonnen constructie

Dasdreef (Poperinge)
Bovengrondse betonnen constructie in weide, te bereiken via de Dasdreef, die de Brabantstraat ter hoogte van huisnummer 5 kruist.


ID: 217120 | Bouwkundig element

Geallieerde militaire post Abeele Aerodrome

Dodemanstraat (Poperinge)
Geallieerde betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, vermoedelijk van Britse makelij, opgetrokken nabij het vliegveld 'Abeele Aerodrome'.


ID: 213572 | Bouwkundig element

Amerikaanse mitrailleurpost

Helleketelweg 15 (Poperinge)
Amerikaanse mitrailleurpost uit twee bouwlagen, in 1918 ingebouwd in een bestaand wagenhuis van een hoeve.


ID: 31476 | Bouwkundig element

Herenhuis

Kasteelstraat 1 (Poperinge)
Neoclassicistisch herenhuis gebouwd circa 1810 op de plaats van het in 1793 vernield kasteel. Het kasteel werd gebouwd in 1620 en is zichtbaar op een 17de-eeuwse afbeelding van Sanderus.


ID: 213350 | Bouwkundig element

Houten barak sanatorium De Lovie

Krombeekseweg 82 (Poperinge)
Houten barak, afkomstig van een hospitaalsite die tijdens de Eerste Wereldoorlog was opgericht voor de achtergebleven burgerbevolking in het onbezette deel van België en ook tijdelijk als militair hospitaal werd gebruikt. De site bleef na de wapenstilstand fungeren als hospitaal ter vervanging van de vernielde hospitalen in de frontstreek, vervolgens als sanatorium voor tuberculoselijders. In 1930 verhuisde dit sanatorium, samen met één barak en de toegangspoort naar De Lovie in Proven.


ID: 31312 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Lovie

Krombeekseweg 82-84 (Poperinge)
Het kasteel De Lovie werd in 1856 opgetrokken naar ontwerp van de West-Vlaamse architect Pierre Nicolas Croquison met koetsgebouw en conciërgewoning. Het park, aangelegd in landschappelijke stijl, met vijvers en gazon omgeven door een parkbos en bomengroepen. In het park een toegangspoort, 19de-eeuwse kapel, tuinpaviljoen, vijvers, jagersgrot, ijskelder en schuilgebouwtje. Deels bewaarde rabattenstructuur en moestuinmuur, motteheuvel en stuwen. Bewaard klooster, kloosterkapel en Mariagrot uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 302468 | Archeologisch geheel

Verdwenen kasteel van Reningelst

Reningelstplein (Poperinge)
Tussen de kerk en de kasteelhoeve lag het in 1793 afgebroken kasteel van Reningelst.


ID: 2734 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Pastorijstraat 2A (Putte)
Alleenstaand bakstenen woonstalhuis van één + twee + één travee en één bouwlaag onder zadeldak, van circa 1900.


ID: 302851 | Landschappelijk geheel

Peultenbos

Zwitserstraat (Putte), Duivelshoek, Mechelbaan (Sint-Katelijne-Waver)
Het Peultenbos is één van de laatste eikenbossen in de regio van Bonheiden, Putte en Sint-Katelijne-Waver en vormt een landschappelijk geheel met de Nieuwe Krankhoeve en de Cranckhoeve. De oppervlakte van het bos is de voorbije eeuwen nagenoeg ongewijzigd gebleven.


ID: 135046 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Molenbeek

Liezele, Puurs (Puurs-Sint-Amands)
Het landschap van de ‘Vallei van de Molenbeek’ is een karakteristiek valleilandschap gelegen in Puurs in Klein Brabant. Dit gebied omvat een belangrijk deel van de vallei van de Molenbeek ten oosten van Liezele. Het betreft een afwisselend open en gesloten landschap met een zo goed als gave, eeuwenoude ruimtelijke structuur, met een complex van historisch permanent grasland, talrijke oude landschapselementen en een zoom van gesloten structuren met bossen en struwelen. De geomorfologische opbouw van de vallei met aangrenzende hogere gronden zorgt, samen met de sterk variërende milieuomstandigheden, voor een grote verscheidenheid aan vegetatietypes. Verder komt er verspreid in het landschap heel wat bouwkundig erfgoed voor.