Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2420 resultaten


ID: 74296 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Nokere

Kasteeldreef 1-3, 10-12 (Kruisem)
Het kasteel van Nokere, een classicistisch waterkasteel van circa 1727, bevindt zich binnen een omhaagd domein met verschillende vijvers en uitgestrekte tuinen en bossen. De Franse Tuin in het park is een fraai voorbeeld van het werk van tuinarchitect René Pechère. Een lange platanendreef verbindt het kasteeldomein met de dorpskern van Nokere.


ID: 200168 | Bouwkundig / Landschappelijk element

De Wijnmuur

Wezemaal (Rotselaar)
De Wijnmuur is momenteel zichtbaar over een lengte van 1546 meter, oorspronkelijk een circa 3 kilometer lange muur, opgetrokken in de eerste helft van de 19de eeuw om de wijngaarden op de zuidhelling tegen de koude noordenwind te beschutten.


ID: 45156 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pietersbanden

Brouwerijstraat 10 (Zwalm)
Neoclassicistische kerk gebouwd in 1840-46 met behoud van de sacristie van 1758-63, noordelijke toevoeging in 1864 en koor heropgebouwd in 1872, gelegen in kerkhof met deels bakstenen ommuring.


ID: 74389 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius

Markt 25 (Kruisem)
Niet georiënteerde neogotische kerk met basilicale aanleg en noordelijke toren, naar ontwerp van de Kortrijkse provinciale architect Pierre Croquison en voltooid in 1855.


ID: 75823 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Retie

Markt 1 (Retie)
Gemeentehuis in neogotische stijl, gebouwd in 1897-1898 naar ontwerp van P. Langerock.


ID: 86804 | Bouwkundig element

Stoktkapel

Oude Stationstraat (Tielt)
Stoktkapel, gelegen op een heuvel aan de zuidoostzijde van de straat, gebouwd in 1949 naar oorspronkelijk model daterend uit circa het begin van de 17de eeuw. Toegang via rechte natuurstenen trap tussen bakstenen muurtjes. Georiënteerde kapel op rechthoekig grondplan met klein driezijdig afgesloten koor onder lagere nok. Zadeldak met houten dakoverstek; opengewerkt klokkentorentje met klokje.


ID: 300021 | Landschappelijk element

Kapel- en etagelinde bij kruispunt

Lindeke (Maarkedal)
Bij een kruispunt van voetwegen staat een oude lindeboom. Hij vertoont de kenmerken van een etageboom. De boom bestaat uit een onderste krans met zware afgezette gesteltakken, een tussenetage en doorgaande stam met op het einde een bol.


ID: 48940 | Bouwkundig element

Zwartzusterklooster

Vlasmarkt 27-29 (Dendermonde)
In 1914 werd het klooster vernield. De plannen voor een nieuw klooster werden getekend door de Gentse architect Henri Valcke in 1920. De nieuwe kapel in neogotische stijl, onderdeel van het totaalontwerp en in 1923 ingewijd, werd opgetrokken op de binnenkoer van het klooster waardoor deze in twee werd opgedeeld. Het nieuwe kloostercomplex vertoont een vierkant grondplan van vier vleugels rond een binnenkoer die gedeeld werd door de kapel. Voor het ontwerp heeft de architect zich laten beïnvloeden door de oorspronkelijke gebouwen. Het complex in neotraditionele stijl valt op door zijn evenwichtige en geritmeerde opbouw.


ID: 8244 | Bouwkundig element

Windmolen Van der Haegen

Schoolstraat (Erpe-Mere)
De Kruiskoutermolen is een houten korenwindmolen van het type standaard met open voet. De molen heeft een geklinknageld verbusseld gevlucht, drie steenkoppels en aswielen, en is maalvaardig. De molen werd opgericht te Nieuwerkerken in 1632 en naar Mere overgebracht in 1922..


ID: 16462 | Bouwkundig element

Stalijzermolen

Beverenstraat (Alveringem)
De Stalijzermolen, gelegen op een lichte verheven weide, is een houten standaardmolen met open voet, die fungeert als korenmolen. De tweezoldermolen werd in 1804 in opdracht van de familie Vanderbrigghe-Depottere gebouwd door de Alveringemse molenbouwer Louis Bogaert.