Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2783 resultaten


ID: 38781 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Deurle

Kasteeldreef 19 (Sint-Martens-Latem)
Bij de Leie gelegen 18de-eeuws kasteel met omringend park. Het oorspronkelijk kasteel, opgetrokken uit baksteen van een steenoven ter plaatse, werd gebouwd op een motte en was omgeven door aangelegde tuinen, een boomgaard, grachten en talrijke dreven waaronder de Rode Beukendreef als toegangsdreef. Het had een rechthoekige plattegrond, negen traveeën en twee bouwlagen onder schild- of zadeldak. Vermoedelijk circa 1840, onder P. de Kerchove, toevoeging van één verdieping en nieuwe gevelordonnantie, en begin 20ste eeuw aanpassing tot huidig uitzicht.


ID: 308087 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Hooimanstraat 39-41 (Sint-Niklaas)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als deel van de 'Hollandstellung'.


ID: 15392 | Bouwkundig element

Hoeve Lijsdonckhof

Hulstbaan 276, 280, Leestraat 2, 6 (Sint-Niklaas)
Het Hof van Lijsdonck, oorspronkelijk een ontginningshoeve waarvan de oorsprong tenminste tot de 13de eeuw, mogelijk de 12de eeuw teruggaat, vormde het zomerverblijf en de residentie van de abt van de Baudelo- abdij. Aansluitend bij de hoeve bevindt zich een 19de-eeuwse parkaanleg, met onder andere delen van een gracht, een toegangshek, een dreef en hoogstamaanplanten.


ID: 301329 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Neerstraat 44 (Sint-Niklaas)
Duitse bunker, tijdens de Eerste Wereldoorlog in Sinaai opgetrokken als onderdeel van de Hollandstellung. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de hoofdlinie.


ID: 15125 | Bouwkundig element

Paddeschoothof

Paddeschootdreef 132 (Sint-Niklaas)
Alleenstaande omwalde herenwoning, enig overblijfsel van het kasteel van 1626, omgeven door een ruime tuin met bakstenen afsluitmuur en korfboogpoort aan de straatzijde.


ID: 15237 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Walburg

Walburgstraat 33-39 (Sint-Niklaas)
Het Walburgkasteel bevindt zich in een groot park en bestaat uit het kasteel, terras met prieeltjes en duiventoren. De parkingang situeert zich langs de Walburgstraat. Waterburcht in traditionele bak- en zandsteenstijl bestaande uit twee langse vleugels van verschillende lengte, met steil zadeldak gevat tussen trapgevels. Ten westen van het kasteel, vrijstaande duiventoren. Zogenaamde conciërgewoning ten noorden van het kasteel. Verankerde bak- en zandsteenbouw in traditionele stijl. Voornamelijk landschappelijke parkaanleg met grote vijver waarover houten boogbrug, kiosk, golvende grasvelden, kronkelende wandelpaden, struikenmassieven en solitaire bomen. Ten slotte het zogenaamd bos met dicht op elkaar staande bomen.


ID: 301328 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Weimanstraat (Sint-Niklaas)
Duitse bunker, tijdens de Eerste Wereldoorlog in Sinaai opgetrokken als onderdeel van de Hollandstellung. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de hoofdlinie.


ID: 40625 | Bouwkundig element

Kasteel Coloma

Joseph Depauwstraat 25-27 (Sint-Pieters-Leeuw)
Waterslot, gebouwd in 1515, in traditionele bak- en zandsteenstijl met brede, vierkante slotgracht, koetshuis uit 1731 (historiserende wederopbouw omstreeks 1879), tuinpaviljoen van 1906, in 1984 werd het eigendom van de gemeente die in de daaropvolgende jaren de nodige restauraties uitvoerde zowel aan de gebouwen als aan het park.


ID: 134771 | Landschappelijk element

Domein Coloma

Joseph Depauwstraat 25-27, Sint-Sebastiaansstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Waterslot met bijgebouwen, in het begin van de 16de eeuw gebouwd als omgracht 'huis van plaisantie' met omliggend kasteelpark van 4 hectare 26 are, omstreeks 1860 heraangelegd in landschappelijke stijl binnen het 17de-eeuwse, strak-geometrische stramien; op heden openbaar park van 15 hectare na uitbreiding met aanleg van grote rozentuin op aanpalende gronden vanaf 1995, voorzien van een internationaal belangrijke collectie.


ID: 90849 | Bouwkundig element

Kasteel De Helle

Karel Gilsonstraat 15 (Sint-Pieters-Leeuw)
Volledig omgracht kasteel, U-vormige plattegrond met serre tegen de zuidgevel, in zijn huidige vorm opklimmend tot 1725-1732, omringend, gedeeltelijk ommuurd park toegangkelijk via ijzeren hek tussen hekkenpijlers.