2785 resultaten
ID: 307154 | Archeologisch / Bouwkundig element
Wieltjes (Turnhout)
Site met vier Duitse bunkers van de 'Turnhoutkanalstellung', tijdens de Eerste Wereldoorlog aangelegd ter hoogte van de inmiddels verdwenen 'Brug 3' langs het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten.
ID: 213436 | Bouwkundig element
's Heerwillems (Veurne)
Betonnen militaire post van geallieerde (vermoedelijk Belgische) makelij, opgetrokken tijdens de Eerste Wereldoorlog.
ID: 213437 | Bouwkundig element
's Heerwillems (Veurne)
Mitrailleurpost van geallieerde makelij uit de Eerste Wereldoorlog.
ID: 308484 | Bouwkundig element
's Heerwillems (Veurne)
Betonnen militaire post van geallieerde (vermoedelijk Belgische) makelij, opgetrokken tijdens de Eerste Wereldoorlog.
ID: 140015 | Archeologisch geheel
Veurne (Veurne)
Deze zone omvat de historische stadskern van Veurne.
ID: 302082 | Bouwkundig element
Brugse Steenweg (Veurne)
Belgische betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog. Opvallende elementen zijn het stompe schilddak, het bijna vierkante grondplan, de toegangsopening die een flink stuk boven het maaiveld zit en de lage binnenruimte.
ID: 305188 | Bouwkundig element
Brugse Steenweg (Veurne)
Een van twee gelijkaardige bij elkaar gelegen betonnen militaire constructies uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen ter hoogte van de tweede verdedigingslinie achter de IJzer.
ID: 302081 | Archeologisch geheel
Citernestraat, Grote Markt, Scholasterstraat, Witte Kanunnikstraat (Veurne)
Vluchtburchten, wijkplaatsen voor de plaatselijke bevolking, zijn geïnstalleerd op initiatief van de Vlaamse graaf Boudewijn II en bedoeld om aan de impact van de Noormanneninvallen te weerstaan. De sporen van deze ronde burcht (diameter: 180 m) zijn bewaard in het stratenpatroon van de binnenstad.
ID: 16883 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Houtemstraat 30 (Veurne)
Voormalig leenhof van de burcht van Veurne. Boerenburgerhuis op omwalde en met knotbomen afgezoomde, begraasde terp, met westelijke hoofdvleugel van 1640 met oudere hoektorens tegen de achtergevel, zuidelijk aanbouwsel uit de eerste helft van de 19de eeuw en haakse oostvleugel uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Tweede omwalling rondom onverhard erf met stal met oude kern uit de 18de eeuw en mestvaalt, ten noorden van het boerenhuis. Derde omwalling omsluit het hele domein met inbegrip van voormalige boomgaard ten westen.
ID: 213435 | Bouwkundig element
Kasteeldreef (Veurne)
Geallieerde militaire post die tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken is nabij het kasteel Merghelynck te Beauvoorde.