2785 resultaten
ID: 88501 | Bouwkundig element
Kerkstraat 51 (Waasmunster)
Het gemeentebestuur van Waasmunster werd in 1941 gevorderd om grond ter beschikking te stellen om een legergebouw te construeren voor de Duitse Wehrmacht. Het gebouw zou naast lokalen voor de vliegeniers ook klaslokalen bevatten ter compensatie voor lokalen die bij de bouwwerken gesloopt werden. Het zou opgevat worden als schoolgebouw om nadien volledig als uitbreiding van de bestaande school te kunnen dienen. De nieuwe vleugel werd haaks achter de jongensschool opgericht in 1941-1942 volgens bewaarde plannen naar ontwerp van architect K. Van Namen.
ID: 34390 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Puyenbrug 5 (Wachtebeke)
Eclectisch getint kasteel met neorenaissance-inslag middenin een park met deels bewaarde vijver en omgrachting, gebouwd in 1881 ter vervanging van een vroeger buitenhuis. Ten noorden, oranjerie uit het tweede kwart van de 19de eeuw, gelegen achter waaiervormig ommuurde moestuin. Ten oosten van het kasteel gelegen ijskelder. Ten noorden en ten noordoosten, bewaarde bijbehorende bossen en rechtlijnige dreven.
ID: 207765 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Zuiderlaan 54 (Waregem)
Neobarok kasteel mogelijk met behouden oude kern, gelegen in het midden van een omwalling bereikbaar via een brug. Het in oorsprong middeleeuwse kasteel is 1926-1928 verfraaid, verbouwd en uitgebreid naar een ontwerp van de Brugse architect Jozef Viérin.
ID: 32591 | Bouwkundig element
De Borgt 1 (Wellen)
Bakstenen poortgebouw uit de 19de eeuw en recent gerestaureerd bakstenen woonhuis achteraan het erf.
ID: 32599 | Bouwkundig element
Trockart 2 (Wellen)
Volledig omgracht L-vormig complex met bijgekomen haakse noordwestelijke vleugel. Geometrische Franse voortuin en achter het kasteel een landschapspark met aansluitend bos van circa 6 hectare.
ID: 134391 | Landschappelijk element
Trockart 2 (Wellen)
Kasteeldomein met laat 19de-eeuws parkje in eenvoudige landschappelijke stijl met aansluitend parkbos, aangelegd op een tot de 17de eeuw opklimmende site waarvan de configuratie tot vandaag onveranderd bleef; grachten met bruggen en smeedijzeren hekken, deels verbreed tot parkvijver.
ID: 217017 | Bouwkundig element
Dadizelestraat (Wervik)
Duitse bunker, opgetrokken net achter de tweede lijn van de Duitse 'Flandern II Stellung' uit 1917, ter hoogte van de kruising met de 'Ledegem Riegel'. De 'Flandern II Stellung' werd vanaf de winter van 1917/1918 aangeduid met de 'Meenen Riegel'.
ID: 213427 | Bouwkundig element
Hoge Poortstraat (Wervik)
Eén van twee bij elkaar opgetrokken Duitse bunkers, zogenaamde 'Einheitsunterstände' uit de Eerste Wereldoorlog.
ID: 213428 | Bouwkundig element
Hoge Poortstraat (Wervik)
Eén van twee bij elkaar opgetrokken Duitse bunkers, zogenaamde 'Einheitsunterstände' uit de Eerste Wereldoorlog.
ID: 217015 | Bouwkundig element
Laagweg 93 (Wervik)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, die deel uitmaakte van de 'Meenen-Riegel'. De constructie lag meer bepaald net tussen de twee verdedigingslijnen van deze dubbele stelling, die ten westen van Menen was aangelegd met prikkeldraadversperringen, (stukken) loopgraaf en bunkers.