Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2785 resultaten


ID: 306473 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Tynecotstraat (Zonnebeke)
Eén van de vijf Duitse bunkers uit de Eerste Wereldoorlog, die waren opgetrokken als onderdeel van de 'Flandern I Stellung' en nu binnen de afbakening van het huidige Tyne Cot New British Cemetery gesitueerd zijn.


ID: 306474 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Tynecotstraat (Zonnebeke)
Eén van de vijf Duitse bunkers uit de Eerste Wereldoorlog, die waren opgetrokken als onderdeel van de 'Flandern I Stellung' en nu binnen de afbakening van het huidige Tyne Cot New British Cemetery gesitueerd zijn.


ID: 213622 | Bouwkundig element

Duitse commandopost

Tynecotstraat 37 (Zonnebeke)
Duitse betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog. De bunker maakte deel uit van de 'Flandern I Stellung' en zou gefungeerd hebben als commandopost.


ID: 308435 | Bouwkundig element

Duitse ondergrondse militaire post

Wervikstraat 148 (Zonnebeke)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, die behoorde tot de 'Flandern I Stellung'.


ID: 301455 | Archeologisch geheel

Romeins kamp en vicus

Provinciebaan (Zottegem)
Deze archeologische site te Velzeke heeft ongetwijfeld een uniek karakter, vooral omwille van de aanwezigheid van een vroeg-romeinse legerplaats en de daarbij aansluitende handelskern die de kern vormt van de latere agglomeratie.


ID: 140044 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Zoutleeuw

Zoutleeuw (Zoutleeuw)
Deze zone omvat de historische stadskern van Zoutleeuw.


ID: 302105 | Archeologisch geheel

Spaanse citadel van Zoutleeuw

Bethaniastraat, Koepoortstraat, Stationsstraat (Zoutleeuw)
De site van de Spaanse Citadel bevat zowel boven- als ondergronds nog archeologische restanten van de 14de-eeuwse stadsomwalling en 17de-eeuwse vesting met de citadel van Zoutleeuw.


ID: 307856 | Archeologisch geheel

Castelbergh

Ossenwegstraat, Pijpstraat (Zoutleeuw)
De feodale Castelbergh-motte bij het Vinne te Zoutleeuw is het aarden restant van de middeleeuwse residentie van een lokale heer. De geschiedenis ervan gaat minstens terug tot de 12de eeuw, maar vondsten in en om de motte wijzen op menselijke activiteit op deze plek in de prehistorie, IJzertijd en Romeinse periode. De aanwezigheid van een Romeinse versterking (Castelbergh–castellum) wordt gesuggereerd maar kan niet worden gesubstantieerd.


ID: 200156 | Bouwkundig element

Gasthuis van de grauwzusters

Prins Leopoldplaats 3 (Zoutleeuw)
Neoclassicistisch complex door F. Drossart ontworpen in 1846, een 13 traveeën brede straatvleugel met twee kortere dwarsvleugels die een vierkante binnentuin begrenzen.


ID: 134244 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Fineau en stadstoren met park

Vincent Betsstraat 15 (Zoutleeuw)
Villa, in 1889 gebouwd door notaris Gustave Fineau aan de oostrand van de stad. De bijhorende conciërgewoning is opgetrokken op de muurresten van de 'Kruittoren', de enige stadstoren van de rond 1330 gebouwde stadomwalling waarvan bovengrondse resten bewaard bleven. Omgeven door landschappelijk park met vijvertje, circa 1,5 hectare; sinds 1976 openbaar park.