2785 resultaten
ID: 57916 | Bouwkundig element
Brugse Steenweg (Zuienkerke)
Bunker ten zuiden van en behorend bij de hoeve met voormalige herberg Strooienhaan. Gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog 1941-1942 door de Duitsers die hun intrek nemen in de nabijgelegen hoeve. Gekend als WN Shill, een zogenaamd weerstandsnest, type van één manschappenbunker Regelbau 621 Neu met diverse veldposities die nu verdwenen zijn.
ID: 217126 | Bouwkundig element
Brugse Steenweg 41 (Zuienkerke)
Duitse militaire post, opgetrokken uit kleine betonblokken uit de Tweede Wereldoorlog. Gelegen op het erf van de hoeve en herberg Strooienhaan, ten westen van de Brugse Steenweg, net ten zuiden van de Noordede, net ten noorden van de kruising met de Oostendse Steenweg. De constructie heeft een rechthoekig grondplan. Op het dak, dat lichtjes afhelt naar westelijke zijde, staat nog een kleinere rechthoekige constructie, waaruit een ijzeren buis steekt. Binnenin is de constructie onderverdeeld in drie ruimtes.
ID: 57989 | Bouwkundig element
Dorpweg 94 (Zuienkerke)
Voormalige herberg, eerste vermelding als herberg met die naam in 1768. Lang, beeldbepalend gebouw met lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Bakstenen bijgebouwen aan de vaart en achterin bunker met nis uit de Eerste Wereldoorlog, wat verwijst naar de functie van kazerne tijdens de Eerste Wereldoorlog.
ID: 58074 | Bouwkundig element
Dullemolenstraat 2 (Zuienkerke)
Historische hoeve die teruggaat tot een motteburcht met opperhof, neerhof en dubbele verdedigingsgracht, voor het eerst vermeld in 1468. Nu met losse bestanddelen opgesteld aan de vier zijden van een onverhard erf. Het poortgebouw wordt al op 17de-eeuwse kaarten aangeduid en is vermoedelijk nog ouder. Boerenwoning uit 1845 van één bouwlaag en zeven traveeën onder een pannen zadeldak. Op de hoger gelegen motte, een bakhuis en varkensstal, respectievelijk uit 1882 en 1918. Een lange stalvleugel met een 17de- en een 18de-eeuws gedeelte. Grote schuur met geïncorporeerd dubbel wagenhuis, al aangeduid op 17de-eeuwse kaarten maar met beeldbepalende verbouwing van 1882.
ID: 58090 | Bouwkundig element
Nieuwe Steenweg 3-5 (Zuienkerke)
De huidige gebouwen van het kasteel zijn volgens de literatuur 17de-eeuws met verbouwingen in de 18de eeuw en renovatie in de jaren 1960. De site is een unieke getuige is van de hoogmiddeleeuwse wooncultuur in Vlaanderen, gelegen op een motte met vierkante walgracht, te bereiken via een bakstenen boogbrug. De renovatie in 1960-1966 heeft het interieur volledig veranderd, maar behield grotendeels het uitzicht van het exterieur. Het koetshuis gebouwd circa 1848, in rode baksteen van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met Vlaamse pannen. Hoeve met losse bestanddelen, in verankerde bruine baksteen. De boerenwoning is een laag gebouw van zes traveeën en één bouwlaag over pannen zadeldak gedateerd waarschijnlijk 1848, lang stalgebouw van circa 1848 en een dubbele dwarsschuur gedateerd 1836 met bewaard eiken dakspant.
ID: 57949 | Bouwkundig element
Oosternieuwweg Noord (Zuienkerke)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog (omstreeks 1917) langsheen de oostzijde van de weg. Mogelijk een telefoonpost of commandopost.
ID: 38359 | Bouwkundig element
Boelakendreef 29 (Zulte)
Eertijds omgrachte hoevesite met losse bestanddelen met in kern 17de- en 18de-eeuwse gebouwen, ruim erf met achterin gelegen woonhuis, een dwarsschuur met stal en wagenhuis en recente stallen rondom een ingebouwd bakhuis.
ID: 38434 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Grote Steenweg 19-23, 19A (Zulte)
Het kasteeldomein van Olsene wordt aan drie zijden omgracht, het domein omvat een toegangshek tussen paviljoenen, een waterkasteel binnen een cirkelvormige vijver en een neerhof.
ID: 302896 | Landschappelijk element
Schansstraat (Zutendaal)
Een rechthoekige, met brede gracht omgeven stuk grond in de vallei van de Bezoensbeek, op de zuidwestelijke rand van het Kempisch plateau. Deze vluchtschans of ook boerenschans genoemd is aangelegd door gezinnen uit de omliggende gehuchten als toevluchtsoord tegen militaire strooptochten van militaire troepen op doortocht. De verdedigingsgracht van de Stalkerschans wordt met uittredend kwelwater gevoed, terwijl het overtollige water via een overloop naar de Bezoensbeek afloopt. De structuur bestaande uit een schanslichaam en de omgevende verdedigingsgracht is zeer goed bewaard.
ID: 45266 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Borstekouterstraat 56-60 (Zwalm)
Op een lichte verhevenheid ingeplant kasteel gelegen in een park met vijvers, torenruïne, koetshuis en dienstwoning, toegankelijk via een imponerende ingang. Ten zuidoosten een restant van een omwalde castrale motte uit de Middeleeuwen.