Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

386 resultaten


ID: 59371 | Bouwkundig element

Goudsmederij van de gebroeders Beheyt

Bloemistenstraat 6, 6A (Kortrijk)
Goudsmederij van de gebroeders Beheyt. Belangrijkste juwelenfabriek uit de streek met 133 werknemers. Opgericht in Poperinge en sinds 1860 gevestigd te Kortrijk. Volgens bouwplan van 1913 woonhuis met juweliersatelier, naar ontwerp van Jan R. Vanhoenacker (Antwerpen-Kortrijk), in opdracht van R. Beheyt.


ID: 59922 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van bureel en conciërgewoning

Luipaardstraat 4-6 (Kortrijk)
Eenheidsbebouwing van bureel en conciërgewoning van 1923, naar ontwerp van architect Walter Vercoutere. Eenvoudige bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint, verfraaid door het typisch gebruik van gele sierbaksteen voor de ontlastingsbogen.


ID: 59943 | Bouwkundig element

N.V. Blanchisserie de Courtrai

Meensesteenweg 85 (Kortrijk)
Beeldbepalend bakstenen ensemble representatief voor de historische blekerijsite op deze locatie, bestaande uit een lange, blinde straatgevel van de voormalige fabrieksgebouwen uit het interbellum en aansluitend kantoorgebouw, heropgebouwd na de Tweede Wereldoorlog. De terreinen van de oude openluchtblekerij Vercruysse-De Pantin werden vanaf 1920 ingenomen en uitgebouwd door de N.V. Blanchisserie de Courtrai.


ID: 59949 | Bouwkundig element

Vlasweverij De Stoop

Minister Liebaertlaan 1, 1B (Kortrijk)
Voormalige textielfabriek De Stoop. De site van de voormalige textielfabriek ligt parallel aan de Minister Liebaertlaan. Zij is toegankelijk via de voormalige burelen (nu restaurant) gelegen aan de Minister Liebaertlaan. In het westen paalt de fabriek aan het domein van de middelbare school Onze-Lieve-Vrouw-ter-Engelen (zogenaamd "'t Fort"). In het noorden paalt het voormalige fabrieksterrein aan de rechteroever van de Leie. Ten zuidoosten paalt het aan de tuinen van de privé-woningen in de Gentsestraat, waar zich tevens de voormalige directeurswoning bevindt. Op oude stadsplannen is merkbaar dat de ligging van het fabriekspand zich situeert vlak naast de binnenzijde van de oude stadswallen, die verdwenen in het midden van de 19de eeuw. Onder de weg die langs de fabriek loopt bevindt zich nog steeds de 19de-eeuwse riolering.


ID: 59967 | Bouwkundig element

BST kantoorgebouw met directeurswoning

Minister Liebaertlaan 53 (Kortrijk)
Administratief gebouw met directeurswoning, gebouwd met bijhorende stoomweverij en magazijnen in 1928-1929 naar ontwerp van Antoine Van Houtte in opdracht van de firma Steverlynck, later garenfabriek zogenaamd Belgian Sewing Thread (BST). Baksteenbouw in geometrische art deco, met een geaccentueerde deurtravee met groot glas-in-loodvenster met initialen van de firma. Imposante ontvangsthal in het interieur met bas-reliëfs naar ontwerp van Koos van der Kaaij, die de verschillende fases in het vlasverwerkingsproces weergeven.


ID: 60084 | Bouwkundig element

Werkhuis met magazijn en bureel

Pieter de Cockelaerestraat 4A (Kortrijk)
Werkhuis met magazijn en bureel gebouwd in opdracht van suikerbakker R. Kerckhof, in 1920, naar ontwerp van M. Vanneste. Baksteenbouw van drie brede venstertraveeën en één smallere poorttravee oplopend in voormalig laadluik.


ID: 60258 | Bouwkundig element

Algemene Fluweelweverij

Spinnerijstraat 107 (Kortrijk)
Algemene Fluweelweverij, thans Kortrijkse Kunstinrichting en Kunstatelier 't Kanaal. De bedrijfsgebouwen en gronden situeren zich tussen de weg Kortrijk-Stasegem en het kanaal Kortrijk-Bossuit. De bouwvergunning voor de weverij met portierswoning werd verleend in 1929. De bouwheer was Tony Herbert en de architect G. Wijn (Antwerpen).


ID: 60268 | Bouwkundig element

N.V. Groeningeververij

Stasegemsestraat 127 (Kortrijk)
Industrieel complex bestaande uit directeurswoning met bijhorende werkhuizen, stapelplaatsen en kantoren, gegroepeerd rondom een binnenkoer. Directeurswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 60411 | Bouwkundig element

Weverij van meubelstoffen R. Sagaert-Bauveroy

Watermolenstraat 47-49 (Kortrijk)
Dieper in gelegen voormalige weverij van meubelstoffen R. Sagaert - Bauveroy, gesticht in 1920. Aan de straat gelegen burelen en magazijnen van 1928, naar ontwerp van Gustaaf Albers.


ID: 89723 | Bouwkundig element

Site van het vlasvezelbereidingsbedrijf Malysse

Brugsesteenweg 457-459, 465-471, 475 (Kuurne)
Voomalige site van het vlasvezelbereidingsbedrijf opgericht door vlaskoopman Jan Malysse in 1892, zie kadastrale gegevens, later ververij-weverij NV. Fenaux. Site bestaande uit voormalige woonhuizen, burelen, magazijnen en werkhuizen, gelegen tussen de Brugsesteenweg en de Haantjesstraat.